Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

"Παράσταση" διχασμού με φόντο το θρησκευτικό συναίσθημα... Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος: Ευχαριστώ ολους σας...ευχαριστώ όσους με πρόδωσαν...ευχαριστώ τους σταυρωτές μου"



        
        για το ίδιο θέμα ΔΙΑΒΑΣΤΕ και το ρεπορτάζ στον  ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ

Δάκρυα και κατηγορώ Παϊσιου στον αποχαιρετισμό


Του Σταύρου Μαρμαρινού



ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος τέλεσε την Κυριακή την τελευταία του Λειτουργία στο ναό της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και ένδακρυς στο τέλος της ομιλίας του, είπε ότι «όπως όλα έχουν μία αρχή κι ένα τέλος, έτσι και η δική μου προσφορά η οποία άρχισε πριν από 40 χρόνια σήμερα φτάνει στο τέλος της». «Οποιον κι αν στείλει το Πατριαρχείο τόνισε - να τον σεβασθείτε κι αν σας στείλει κι αυτόν ακόμα που με πρόδωσε και με σταύρωσε διότι αυτός θα είναι ο πατέρας σας», εννοώντας τον Επίσκοπο Βικέντιο. «Ευχαριστώ όσους με πίκραναν, όσους με σταύρωσαν και όσους μου έπλεξαν ακάνθινο στεφάνι», είπε, συμπληρώνοντας «ευχαριστώ όλους σας κι έναν - έναν από εσάς». Ευχαρίστησε εκείνους που συνέβαλλαν στην αγιογράφηση του ναού και υπογράμμισε με λυγμούς «φεύγω με αγάπη και με αγάπη θα σας θυμάμαι αλλά η ψυχή και η σκέψη μου θα είναι πάντα εδώ, κι εσείς να προσεύχεστε για μένα και να μην εγκαταλείψετε αυτό το έργο. Αισθάνομαι ότι ξεκολλά η καρδιά μου», είπε και έκανε έκκληση «να κρατήσετε τα σχολεία μας».



Εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, λέγοντας ότι «μας ενηγκαλίσθη». Οπως είπε, «εγώ θα μείνω πιστός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ό,τι εντέλλεται οφείλω να το τηρώ με ευλάβεια και σεβασμό και θα συνεισφέρω ό,τι μπορώ».



Ευχαρίστησε την Ομογένεια η οποία τον δέχθηκε «με ανοικτή καρδιά από το 1971», ευχαρίστησε τον Θεό «για την βοήθειά Του». Είπε ακόμα ότι «άνοιξα ένα αυλάκι κι έσπειρα έναν σπόρο, έθρεψα πολλούς εύχυμους καρπούς με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος».



«Μου είπαν συνέχισε - να γίνει συγκέντρωση έξω με πλακάτ αλλά αυτά δεν ταιριάζουν σε εκκλησιαστικούς άνδρες, αυτά είναι για πολιτικούς κι εγώ δεν είμαι πολιτικός». Επεσήμανε ότι «αυτό το έργο (της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου) είναι ζυμωμένο με το αίμα μου», ενώ ο κόσμος φώναζε την ιαχή άξιος-άξιος και χειροκροτούσε. Κάποια στιγμή μάλιστα εψάλλη και ο πολυχρονισμός του.



Ανέφερε ότι έχουν ληφθεί πολλές επιστολές και e-mail συμπαράστασής του. Διαβάστηκαν μερικές επιστολές από τους ιερείς που εγκωμίαζαν το έργο του, ανάμεσα στις οποίες ήταν του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγενίου από την Κρήτη στην οποία τόνιζε ότι «θα πρέπει να τακτοποιηθεί το όλο θέμα με τον καλύτερο τρόπο» και από το Μετόχι της Φλόριδας.



«Ολες αυτές τις επιστολές θα τις πάρω μαζί μου για φυλακτό», υπογράμμισε ο κ. Παϊσιος. Απηύθυνε τρεις φορές ευχαριστίες στον κόσμο και πρόσθεσε πως «αν βρεθώ σε μοναστήρι κάπου στην Ελλάδα, όταν την επισκέπτεσθε να έρχεστε να με βρίσκετε», ενώ ο κόσμος φώναζε «όχι».



Η μαθήτρια του σχολείου Ειρήνη Δρίβα διάβασε ένα συγκινητικό κείμενο και ζήτησε από τον Μητροπολίτη Παϊσιο «να ξανασκεφθεί το θέμα της παραίτησης».



Τονίζεται ότι ο ιερός ναός της Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου, ο νάρθηκας και η κοινοτική αίθουσα ήταν γεμάτα από πιστούς οι οποίοι συμμετείχαν στη Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου όπου αναφέρεται και στον ασπασμό μεταξύ των πιστών. Ο Μητροπολίτης Παϊσιος εξήγησε τι είναι ακριβώς η Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου και τόνισε ότι ήταν η πρώτη Λειτουργία η οποία ανάγεται στους Αποστολικούς χρόνους.



Κάλεσε να προσέλθουν με σειρά για τον ασπασμό πρώτα οι άνδρες και κατόπιν οι γυναίκες, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία δεν κάνει διαχωρισμό, αλλά από την αρχή της Δημιουργίας ο Θεός έπλασε πρώτα τον άνδρα και μετά την γυναίκα.



Οι πιστοί πλησίαζαν με πολύ σεβασμό, φιλούσαν το χέρι του και ο Μητροπολίτης Παϊσιος τους ασπαζόταν, πολλοί κοντοστέκονταν και του εξέφραζαν τη συμπάθειά τους, ενώ πολλές γυναίκες επέστρεφαν στις θέσεις τους, στα στασίδια, κλαίγοντας.



Ο Μητροπολίτης Παϊσιος σύστησε στο εκκλησίασμα τον Αρχιμανδρίτη Ελευθέριο Σταυρακαρίδη, λέγοντας ότι θα κάνει το κήρυγμα και τόνισε πως «θα αναφερθεί στο Χριστό τον οποίον έδιωξαν από την πόλη των Γεργεσηνών διότι έδιωξε δαιμόνια, τον έδιωξαν κακήν κακώς», τόνισε. Στη συνέχεια, ο κ. Παϊσιος ευχαρίστησε τον Αρχιμανδρίτη Ελευθέριο για το κήρυγμά του και επεσήμανε ότι «οι άνθρωποι αγνώμονα και αχάριστα απομάκρυναν τον ευεργέτη τους (τον Χριστό) και είναι χαρακτηριστική η σημερινή ευαγγελική περικοπή». Συμπλήρωσε δε, πως «τον Χριστό τον έδιωξε η αχαριστία των ανθρώπων ίσως και τον Μητροπολίτη Παϊσιο τον διώχνει και πάλι η αχαριστία».



Σημειώνεται ότι ο Αρχιμανδρίτης Ελευθέριος Σταυρακαρίδης βρίσκεται στη Μονή Χρυσοβαλάντου με απόσπαση από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.



Ο Μητροπολίτης Παϊσιος, ως γνωστόν, υπέβαλε οικειοθελώς την παραίτησή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από την ηγουμενία της Μονής και μάλιστα με δύο επιστολές-παραίτησης, την Παρασκευή 1 και την Τρίτη 5 Οκτωβίου 2010, για «λόγους υγείας» στην πρώτη και «λόγους υγείας και ευθιξίας» στη δεύτερη, επικαλεσθείς τη συνέντευξη του συνεργάτη του Επισκόπου Απαμείας Βικεντίου στον «Ε.Κ.» στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 με την οποία διαχώρισε τη θέση του για τα διαμειφθέντα στο Μετόχι της Αναλήψεως στη Φλόριδα, το οποίο διασπάστηκε και στο θέμα του Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λεμονάκη.



Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέπεμψε το θέμα στη Σύνοδο η οποία θα συνέλθει την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, ενώ αμφότεροι Παϊσιος και Βικέντιος αναμένεται να μεταβούν στο Φανάρι στο τέλος αυτής της εβδομάδας, όπως τους είχε προσκαλέσει ο Πατριάρχης.



Στην είσοδο του ναού απ’ έξω είχαν στηθεί δύο τραπέζια στα οποία βρίσκονταν δύο κυρίες και συγκέντρωναν υπογραφές από τους πιστούς που προσέρχονταν.



Τελικά δεν υπήρχαν πλακάτ και πανό διαμαρτυρίας απ’ έξω όπως είχε λεχθεί αρχικά, αλλά ούτε δόθηκε και η συνέντευξη Τύπου την οποία είχε εξαγγείλει ο κ. Παϊσιος την περασμένη Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου