Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Εν όψει κρίσημων ιστορικών για το μέλλον και της συνέχειας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ, αποφάσεων στο Φανάρι...

Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

New York,  ΤΟΠΙΚΗ ΩΡΑ 12:00  
Όταν οι περισσότεροι θα διαβάζετε –σήμερα 1η Δεκεμβρίου- στην Ελλάδα και αλλού, αυτό το κείμενο, στο Φανάρι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ήδη θα έχει ξεκινήσει η πλέον κρίσιμη συνεδρίαση-κατά πληροφορίες μας την 2η ημέρα της Συνόδου- με την ανάγνωση του πορίσματος και των προτάσεων της Πατριαρχικής Εξαρχίας για την υπόθεση της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και ήδη θα πορευόμαστε προς την  3η ημέρα της συνεδρίασης και ενδεχομένως της πλέον καθοριστικής… Οι τελικές και οριστικές αποφάσεις δεν αναμένονται νωρίτερα πριν από  της 3 Δεκεμβρίου και αυτό γιατί είναι πολλά και δυσεπίλυτα τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν στο Φανάρι. Από τα τεχνικής φύσεως αλλαγή εταιρικού(corpotation) μέχρι πλήρη ήρεμη και χωρίς επεισόδια εγκατάσταση της νέας ηγουμενίας…

Η ανάγνωση του πορίσματος και της εκθέσεως αναμένεται να κρατήσει αρκετές ώρες καθώς τελικά θα περιέχει και μείζονος σημασίας, για την τεκμηρίωση των προτάσεων της πατριαρχικής εξαρχίας, και το «δέσιμο» τους με εκείνους τους Ιερούς Κανόνες που φέρονται να έχουν παραβιασθεί, αποσπάσματα κρισίμων μαρτυριών κατηγορίας με καταγγελίες που έχουν ηχογραφηθεί, από μάρτυρες και θύματα σεξουαλικής κακοποίησης των οποίων οι καταθέσεις συμπίπτουν με καταθέσεις και συγκεκριμένα γεγονότα...

Στην συνέχεια, την δεύτερη  (προς 3η) ημέρα θα επακολουθήσει συζήτηση εντός της Πατριαρχικής Συνόδου και ανάλυση των σεναρίων και των προτάσεων αποκατάστασης λύσης στην επίλυση αφενός της κρίσης που ξέσπασε με την αποκάλυψη των σκανδάλων και αφετέρου λύση και προτάσεις για την νέα μορφή διοίκηση της Ιεράς Πατριαρχικής Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Ειρήνης και των ανά την Αμερική Μετοχίων της. Μετόχια και Μονή που πλέον αποτελούν την μόνη σίγουρη βάση- όπως εξηγήσαμε ήδη σε προηγούμενη ανάλυση μας – του Oικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ αν οψέποτε υπάρξει θέμα απόσχισης και ανακήρυξης μονομερώς Αυτοκεφαλίας ή άλλους διοικητικού status της Εν Αμερική Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σενάρια που πάντα υπάρχουν στο πίσω μέρος ιθυνόντων νοών,  που από πάντα τα επεξεργάζονταν εδώ και 10ετιες, εντός των κόλπων της διάσπαρτης Ελληνόφωνης και μη Ορθοδοξίας,  όπως έχουμε εξηγήσει και αποκαλύψει εκτενώς στην παρέμβαση μας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Πατριαρχική Σύνοδο.

Επομένως τα σενάρια της νέας διοίκησης που ήδη έχουν επεξεργαστεί έμπειροι Αρχιερείς και ειδήμονες σε αυτές τις υποθέσεις μαζί με τους «αρχιτέκτονες» αυτής της υπαγωγής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και όχι στην Αρχ. Αμερικής, έχουν προβλέψει και διαβλέπουν σε βάθος χρόνου οι λύσεις να είναι μακροπρόθεσμες και βιώσιμες δια μακρόν διασφαλίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων αυτά που έχουν συζητηθεί, με όσους γνωρίζουν σε βάθος την υπόθεση, πρόσωπα και καταστάσεις στην κλειστή και προσωποπαγή κοινωνία της Αγ. Ειρήνης, και μάλλον κάπως έτσι φέρονται να οδηγούν τα γεγονότα μια πρόγευση των οποίων έχουμε ήδη δώσει αναφέροντας ότι ήδη, εδώ και ημέρες αρκετές, έχουν βολιδοσκοπηθεί τα άτομα που θα αναλάβουν την ηγεσία και την ηγουμενία στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της  Αγίας Ειρήνης.

Χωρίς πολλά και αναλυτικά σχόλια, αυτά που έχουν επεξεργασθεί ως λύσεις, και δεν αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσως μετά  από τις  αποφάσεις της Πατριαρχικής Συνόδου, είναι  πρακτικές τεχνικές λύσεις,  χωρίς όμως να σημαίνει ότι θα τεθούν  άμεσα και σε πλήρη εφαρμογή ακριβώς επειδή είναι σοβαρές και χρονοβόρες διαδικασίες, προβλέπουν μεταξύ άλλων πολλών και τα εξής:

1. Άμεση απομάκρυνση του κ. Παϊσίου!

2. Άμεση αλλαγή της ηγεσίας και εκλογή νέου Ηγουμένου.

3. Διορισμό ειδικού πατριαρχικού επιτρόπου που θα παρακολουθεί αν και κατά πόσον εκτελούνται οι αποφάσεις του Πατριαρχείου στο μέλλον. (Κάποιοι επιμένουν στην πλήρη αλλαγή όλων των προσώπων ώστε τίποτα να μη συνδέει το παρόν και το μέλλον με το ζοφερό παρελθόν. Αυτό, πρακτικά σημαίνει και αλλαγή του προέδρου στο corporation Μητροπολίτη Ικονίου Θεολήπτου. Άποψη που δεν φέρεται να ασπάζεται ο Πατριάρχης) και αρκετοί στην Πατριαρχική Σύνοδο.

4. Μετατροπή του "οικήματος Παϊσίου" στην οδό Ditmars & 43 σε όντως Σταυροπηγιακή Μοναστική αδελφότητα την οποία θα αναλάβει να συγκροτήσει ο νέος ηγούμενος. Ήδη έχουν βολιδοσκοπηθεί τα πρώτα μέλη της μοναχικής αδελφότητας από διάφορα σημεία και κυρίως το Άγιο Όρος…

5. Αλλαγή του διοικητικού status του ομώνυμου Πατριαρχικού και Σταυροπηγιακού Ιερού Ναού στην Αστόρια της ΝΥ, της Αγίας Ειρήνης με εκλογή(ουσιαστικά διορισμό) νέου Δ.Σ. από τον νέο ηγούμενο με την συμμετοχή και λαϊκών στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

6. Σύγκληση Ιερατικής Σύναξης και καταγραφή προσώπων ( έμψυχου δυναμικού δηλαδή) άμεσα από τον νέο ηγούμενο, και αμέσως μετά την εγκατάσταση του νέου Ηγουμένου

7. Σύγκληση άμεσα εντός του 2010 ΚληρικοΛαϊκής σύναξης και εκλογή μελών στο εκκλησιαστικό συμβούλιο της Αγίας Ειρήνης.  

8. Πλήρης οικονομικός έλεγχος στα της Πατριαρχικής Μονής από σώμα ειδικών που θα προσλάβει ο νέος ηγούμενος.

9. Πλήρης καταγραφή των περιουσιακών τίτλων και ιδιοκτησιακών μονάδων της Ιεράς Πατριαρχικής κ Σταυροπηγιακής Μονής της Αγ. Ειρήνης.(σ.σ. σχόλιο δικό μας μετά τα όσα θα αποκαλύψουμε τα προσεχή 24ωρα εδώ θα βρεθούν πολλά και αμαρτωλά…)

10. Πλήρης καταγραφή φιλοξενουμένων στο οίκημα το επί της οδού Ditmars και σε ικανό χρονικό διάστημα αποχώρηση τους προκειμένου να εγκατασταθεί η νέα μοναχική αδελφότητα πλήν των οργανικών μελών της Αγ. Ειρήνης(δηλαδή κληρικούς αποσπασμένους κτλ). Όλοι θα ταχτοποιηθούν σε καταλύματα με μέριμνα και φροντίδα του νέου ηγουμένου.

Δηλαδή όσα δεν εφάρμοσε ποτέ επί 14 έτη ο κ. Παϊσιος ως ηγούμενος!



Για αυτό και ζητήθηκε η γνώμη-και η γνωμοδότηση- ειδικών και έμπειρων της ιεράς αρχ. Αμερικής αλλά και άλλων επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου ώστε να διασταυρωθούν απόψεις και θέσεις που αυτές τις ώρες αντιπαρατίθενται μεταξύ τους, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων. Αποφάσεις για τις οποίες λιγότερη σημασία έχει αν θα πέσει ή όχι στα μαλακά ο Παϊσιος ή αν και με ποιο τρόπο και υπό ποια ιδιότητα θα επανέλθει εις τα ίδια ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βικέντιος.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι –αντιθέτως είναι αρκετοί- εκείνοι που πιστεύουν και ήδη προτείνουν ανοιχτά στον Πατριάρχη πως για τον  Βικέντιο, αφού δεν έχουν προκύψει εις βάρος του ικανά επιβαρυντικά στοιχεία ανάλογα με εκείνα τα σκανδαλώδη που φέρεται να βαρύνουν τον Παϊσιο(υπάρχουν όμως και εις βάρος του Βικεντίου μαρτυρίες μάλλον όμως φανερά κατευθυνόμενες υπό του Παϊσίου όπως προκύπτει εκ του συνδυασμού τους) στην παρούσα φάση είναι η μοναδική ενδεδειγμένη μεταβατική λύση… Έστω και αν χρειασθεί να είναι υπό οποιαδήποτε άλλη(νέα) διοίκηση, μιας και ο ίδιος έχει αρνηθεί εξ αρχής εδώ και καιρό να αναλάβει την ηγουμενία με βάση και το υπάρχων καταστατικό(corporation).

Μια διοίκηση, με την συνδρομή –όπως προτείνεται και του Βικεντίου στο όποιο πρόσφορο διοικητικό σχήμα- που θα μπορεί να λύει προβλήματα, τα οποία θα ανακύπτουν καθημερινά. Είτε από την εμπλοκή προσώπων, και την δημιουργία προβλημάτων, απευθείας από τον κ. Παϊσο και το περιβάλλον του, αφού είναι δεδομένο πλέον ότι πάει σε μετωπική σύγκρουση με το Πατριαρχείο αν μελετήσει κανείς πίσω από τη πρόσφατη επιστολή του συνηγόρου του κ. Bryan Σκαρλάτου… Προβλήματα και καταστάσεις(που έρχονται λίαν συντόμως), που σε οποιονδήποτε άλλο άσχετο θα φαντάζουν δυσεπίλυτα και βουνά αδιαπέραστα. Μάλιστα αν ευσταθούν οι πληροφορίες και το ρεπορτάζ μας ο κ. Παϊσιος εκτός από τις μηνύσεις και τις αγωγές που προετοιμάζει εις βάρος όλων δημόσια τον έχουν καταγγείλει προκειμένου να εκφοβίζει και να κλείνει στόματα όχι γιατί πλέον τον νοιάζει η τύχη του ως Αρχιερέα αλλά διότι φοβάται τα χειρότερα από τις αμερικανικές αρχές… ( γιατί το ρεπορτάζ και η έρευνα η δική μας άλλά και της Πατρ. Εξαρχίας άλλα δείχνει και ας λένε ότι δεν υπάρχει έρευνα εις βάρος του από τις αστυνομικές αρχές της πολιτείας της ΝΥ) τότε πράγματι η κρίση αρχίζει αμέσως μετά τις αποφάσεις της Πατριαρχικής Συνόδου όπου προβέλπουν την άμεση και οριστική δια βίου απομάκρυνση του από τη μονή και παύση οποιασήποτε άλλης σχέσεως ή επικοινωνίας  με νέα ή παλαιά πρόσωπα της Ι. Π. Σταυροπηγιακής Μονής.

Αυτά τα ξέρει πολύ καλά ο κ. Παϊσιος γιατί γνωρίζει άριστα τι έχει διαπράξει και για ποια αδικήματα κατηγορείται από θύματα του και τους καταγγέλλοντες… Εκείνος γνωρίζει πολύ καλά την αλήθεια που αργά η γρήγορα, ότι και αν συμβεί όσο χρόνο και  αν κερδίζει με καθυστερήσεις κάθε είδους(αγωγές μηνύσεις και επιλεκτική φίμωση δική μας) θα βγει και τότε το πιθανότερο όντως θα αποζητά την συγχώρεση του Θεού… Ο Θεός αργεί αλλά δεν ξεχνά…

Στο Φανάρι δεν λησμονούν και δεν ξεχνούν…

Στο φανάρι και προσωπικά ο Πατριάρχης δεν ξεχνούν, αλλά και δεν είναι αγνώμονες ως προς την αλήθεια και τα ιστορικά γεγονότα! Ξέρουν και θυμούνται πως ο βασικός βοηθός αρωγός στην υπόθεση της υπαγωγής πλην του πρώην Αρχ. Αμερικής κ. Σπυρίδωνα-τον οποίο δυστυχώς οι εξελίξεις στην Εκκλησία της Αμερικής και όχι πολύ μακριά, κάποτε θα ευγνωμονούν και οι δυσάρεστες εξελίξεις θα δικαιώσουν απόλυτα, ήταν ο μέχρι και σήμερα βοηθός επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριάρχη θεοφ. Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος.

Τα γεγονότα που φαίνεται με μαθηματική ακρίβεια να έρχονται μάλλον θα δικαιώσουν όχι μόνον τον πρώην Αρχ. Σπυρίδωνα - αλλά και τους συν αυτώ συμβούλους τότε- ήδη από το 1996 που είχαν αρχίσει οι πρώτες μυστικές επαφές στην Ελλάδα και εν συνεχεία στην ΝΥ- εν όψει της πολυτάραχης κρίσεως στην Εκκλησία της Αμερικής, εισηγήθηκαν ( το 1997) την πλήρη υπαγωγή απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και όχι στην ένταξη της κοινότητος σε μια εκ των Μητροπόλεων της Αρχ. Αμερικής.

Ακριβώς επειδή όπως προείπαμε όσοι τότε είχαν εισηγηθεί στο Φανάρι –μεταξύ αυτών και ο γράφων και υπογράφων αυτή την έρευνα- υπήρχε και θα υπάρχει στο μέλλον πιο εμφανή τρόπο και η συνέχεια θα το δείξει, πάντα ορατός ο κίνδυνος της αυθαίρετης ανακήρυξης και απόσχισης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, της εν Αμερική Ορθοδόξου Εκκλησίας σε Αυτόνομη Εκκλησία, σενάριο με το οποίο φλερτάρει αρκετά και ο νυν Αρχ. Αμερικής κ. Δημήτριος.

Η "ανάμειξη" του Αρχ. Δημητρίου

Αρχ. Δημήτριος, που στην παρούσα φάση της κρίσης της Αγίας Ειρήνης, παρόλο που ο Πατριάρχης ορθώς δεν τον επέλεξε να είναι αυτός που θα διεξάγει τις έρευνες για την υπόθεση και τις καταγγελίες προφανώς γιατί φοβόταν την συγκάλυψη και τα συνεπόμενα της, επιδιώκει να διαδραματίσει μείζονα ρόλο για πολλούς και διάφορους λόγους. Λόγους που θα δούμε στην συνέχεια της ανάλυσης μας σε επόμενη σχετική  αποκαλυπτική ανάρτηση εντός των προσεχών 24ωρων.

Σε ότι αφορά τα του πορίσματος της Πατριαρχικής Εξαρχίας, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από ασφαλείς πηγές μας, για να μην υπάρξει ουδεμία αμφισβήτηση των όσων γράφονται και προτείνονται από την Πατρ. Εξαρχία και σε αυστηρότατο ύφος εκκλησιαστικής γραφής, οι μαρτυρίες που παραπέμπουν σε συγκεκριμένα κανονικά και εκκλησιολογικά παραπτώματα αλλά και διαπραχθέντα ποινικά αδικήματα, φέρονται να έχουν «δεθεί» εις τρόπον ώστε με βάση τις πολύωρες καταγεγραμμένες και ηχογραφημένες καταθέσεις ένα γεγονός να μαρτυρείται όχι από μια μαρτυρία αλλά περισσότερες των τριών.

Επί πλέον η Πατρ. Εξαρχία προκειμένου, όπως είχαμε τονίσει εξ αρχής με την άφιξη της την δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, είχε φροντίσει να μη ξέρει ουδείς ποιος; και που; θα καταθέσει, παρά το κυνηγητό τις φωτογραφίες –θυμάστε μιλάγαμε για αστυνομικό θρίλερ - από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος Παϊσίου. Επομένως πολλά από τα «γεγονότα και καταστάσεις» που έχουν καταγγελθεί  επώνυμα και σε πολλές περιπτώσεις, ενυπόγραφα, οι οποίες παραπέμπουν ακόμα και σε βαρύτατα ποινικά αδικήματα-αδιάφορο αν έχουν ή όχι παραγραφεί- έχουν "δεθεί" με μαρτυρίες άσχετων μεταξύ τους –δεν ήξερε δηλαδή από πριν ούτε και μετά κανείς ποιοι πότε, που και τι κατέθεσαν! Αυτά τα σημεία μάλιστα παραπέμπουν και γίνονται σαφέστατα με πολλές μαρτυρίες με ονόματα και λοιπά στοιχεία μάρτυρος ή καταγγέλλοντος. Αυτή η πρακτική της διασφάλισης του αδιάβλητου και του απορρήτου των καταθέσεων των μαρτυριών και των καταγγελιών ισχύει σχεδόν στο σύνολο των καταθέσεων και ηχογραφημένων πάντα μαρτυριών. Πλην ελάχιστων περιπτώσεων οι οποίοι φαίνεται ξεκάθαρα από το περιεχόμενο τους πως είχαν προ συνεννοηθεί μεταξύ τους. Αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι άλλες από τους υπερασπιστές και υποστηρικτές του κ. Παϊσίου όπου σχεδόν όλοι –και δεν είναι αρκετοί μπροστά στις 70 και πλέον καταγεγραμμένες καταθέσεις και μαρτυρίες- λένε σχεδόν τα ίδια ακριβώς λες και είχαν τον ίδιο υποβολέα…

Τα κείμενα των καταθέσεων καθώς και το ηχογραφημένο υλικό θα παραμείνει ιερό επτασφράγιστο μυστικό, και για πολλά έτη στο μέλλον, χωρίς να μπορεί να προσβληθεί ποτέ και από κανέναν με νομικούς και κοσμικούς όρους και διαδικασίες άσχετες προς το πνεύμα της Εκκλησίας,  ακριβώς διότι ήρθαν(οι μαρτυρίες και οι καταθέσεια αυτές)  στην κατοχή της Πατριαρχικής Εξαρχίας έχοντας και σε πολλές περιπτώσεις προσλαμβάνοντας ακόμα και «χαρακτήρα εξομολόγησης» αφού έγινε εντός ιερού ναού...

Δηλαδή και να ζητηθούν οι μαρτυρίες αυτές, άλλες από τις οποίες είναι καταγγελίες και άλλες απλώς μαρτυρίες, από τους συνηγόρους είτε του κ. Παϊσίου είτε του κ. Βικεντίου είτε οποιασδήποτε άλλης έχουσα έννομο συμφέρον κατά το κοσμικό δίκαιο αρχής, δεν θα δοθούν ποτέ! Ακριβώς γιατί έγιναν και με εκείνη την διαδικασία που προσδίδει ιερότητα στην όλη διαδικασία. Πλην εκείνων που αρνήθηκαν να ορκιστούν. Τα πρακτικά της έρευνας της Πατριαρχικής Εξαρχίας θα παραμείνουν επτασφράγιστα μυστικά τουλάχιστον για πολλά και πάντως περισσότερων των 100 ετών. Αντιθέτως η Πατριαρχική Εξαρχία όταν και όποτε, από οποιονδήποτε, χρειασθεί έχοντα έννομο συμφέρον μπορεί να παράσχει στοιχεία προς τις Αμερικανικές αρχές χωρίς να σπάσει το απόρρητο και το ιερό των καταθέσεων… Τι σημαίνει αυτό; Η συνέχεια των εξελίξεων θα δείξει πολλά…

Προς το παρόν αυτό που προέχει είναι η συντομότερο δυνατόν αποκατάσταση και λύση της κρίσης ώστε να μη διαιωνίζεται το πρόβλημα αλλά και αναλόγως της συνέχειας των εξελίξεων και τον πιθανών ενεργειών του κ. Παϊσίου ο οποίος δεν αναμένεται να αποδεχθεί ησύχως και ήρεμα τις αποφάσεις του Πατριαρχείου, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του όπως προκύπτει από τις κινήσεις του… δια μέσω των δικηγόρων του…

Το ρεπορτάζ και η έρευνα συνεχίζεται

ΣΕ ΛΙΓΟ...
H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΥ ΜΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΈς ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου