Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της διοίκησης της Πατριαρχικής &Σταυροπογηγιακής Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης-και όσα εγκαίρως είχαμε επισημάνει (από τα τέλη Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου) για τα προβλήματα που θα έρχονταν αν δεν τηρούνταν η νομιμότητα...


Όπως κατ επανάληψη εξ αρχής έχουμε πράξει σε αυτή την υπόθεση της Αγίας Ειρήνης Χρυσοαβαλάντου και του τεράστιου (άνευ ιστορικού προηγουμένου στην νεότερη ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου) σεξουαλικού  σκανδάλου του "Μητροπολίτη" Παϊσίου, το οποίο αποκαλύψαμε από τις 28.10.2010, λόγω της σοβαρότητος της υπόθεσης,  αλλά και λόγω  των δυσμενών εξελίξεων που έρχονται-και διότι έχουμε επίσης εγκαίρως προειδοποιήσει αυτούς που πρέπει- για το σύνολο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας στις ΗΠΑ,  και για ολόκληρη την Ορθοδοξία, κρίνουμε ότι, προκειμένου να έχετε πλήρη και σφαιρική εικόνα των γεγονότων και των εξελίξεων με ενημέρωση για τις εξελίξεις της υπόθεσης αυτής -τουλάχιστον για τις πτυχές που δημοσίως φαίνονται (προς το παρόν) γιατί γίνονται και προετοιμάζονται στο παρασκήνιο πάρα πολλά τα οποία παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και εκ των έσω από όλες τις πλευρές {Πατριαρχείο-Αρχ. Αμερικής-Ποίμνιο -και τις δυο πλευρές -Βικεντίου-Παϊσίου-παράγοντες-εμπλεκόμενους-διαπλεκόμενους-ΟΜΜΕ-και θύματα}  αλλά και για να μπορείτε ιδίοις όμμασι να βγάζετε τα δικά σας συμπεράσματα αντιπαραθέτοντας τα όσα -αποκαλύπτονται πρωτογενώς από το GreekAmericanNewsAgency - και όσα εν συνεχεία και με μεγάλη διαφορά δημοσιεύονται στον ημερήσιο Τύπο{ΕΘΝΙΚΟ ΚΥΡΗΚΑ} που επίσης παρακολουθεί την όλη υπόθεση σε κάποιες από τις πτυχές της, θα παραθέτουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα όλα τα σχετικά κείμενα και ρεπορτάζ του Ε.Κ. Σε αντίθεση με την εφημερίδα αυτή που παραβιάζοντας κάθε δεοντολογία αποκρύπτει σημαντικά κομμάτια από την ενημέρωσης σας επειδή και μέσα από τα επίσημα κείμενα γίνονται αναφορές στο πρακτορείο μας. Παρακολουθείστε λοιπόν όλες τις τελευταίες εξελίξεις όπως παρουσιάζονται από τον συντάκτη του Ε.Κ  κ. Θεόδωρο Καλμούκο. Το επισημαίνουμε γιατί υπάρχει λόγος... 

Δεν παραιτήθηκε από την προεδρία ο Ικονίου


ΑΡΧΕΙΟ «Ε.Κ.»

Στιγμιότυπο από παλαιότερη λιτανεία της εικόνας της Οσίας Ειρήνης στη Νέα Υόρκη διακρίνεται ο Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος (στο κέντρο) και οι δύο ιεράρχες Παϊσιος (αριστερά) και Βικέντιος που ετέθηκαν επ’ αορίστω σε αργία.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με επιστολή του στον ηγουμενεύοντα της Μονής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Επίσκοπο Φιλομηλίου Ηλία, διευκρινίζει ότι δεν έχει παραιτηθεί από την προεδρία του Νομικού Προσώπου (Corporation) της Μονής.
Ο Μητροπολίτης Θεόληπτος καθιστά σαφές προς τον Επίσκοπο Ηλία ότι έχει αναθέσει την εκπροσώπησή του στις συνεδριάσεις του Νομικού Προσώπου στον Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα. Γράφει επί λέξει, πως «σας δηλώνω κατηγορηματικώς, ότι δεν έχω παραιτηθεί από πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Προεδρεύει των συνεδριάσεων του Νομικού Προσώπου εις την θέσιν μου ο αδελφός Σεβ. Μητροπολίτης Δαρδανελίων κ. Νικήτας».
Συνάμα ζητά από τον Επίσκοπο Ηλία να επανορθώσει, γράφοντάς του χαρακτηριστικά «παρακαλώ, θερμώς, την αγάπη σας, να πράξει το δέον δια να γίνουν αι σχετικαί διορθώσεις τόσον εις τα δημοσιεύματα του Τύπου όσον και εις τας δηλώσεις αυτής, δια να μην οδηγηθεί το Πατριαρχείον μας και η Ιερά Μονή εις νέας περιπετείας εξ’ αιτίας αυτών».
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου (Corporation) την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου άλλαξαν τη σύνθεση των μελών του, ορίζοντας προεδρεύοντα τον Επίσκοπο Ηλία και μέλη τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα, τον Δρ. Αντώνιο Λυμπεράκη διοικητή του Τάγματος των Αρχόντων, τον δικηγόρο Νικηφόρο Μάθιους και την πρεσβυτέρα Ανθή Κατσούλη, όπως έγραψε χτες ο «Εθνικός Κήρυξ».
Στην εξουσιοδότηση (proxy) που έστειλε ο Μητροπολίτης Θεόληπτος στις 19 Ιανουαρίου 2011, δεν αναφέρει ότι παραιτήθηκε από την προεδρία του Νομικού Προσώπου, αλλά ότι αναθέτει να τον εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας.
Εν τω μεταξύ, διάχυτη είναι η δυσαρέσκεια ανάμεσα σε πιστούς και στελέχη της Μονής, διότι δεν τοποθετήθηκε ούτε ένας από αυτούς στο Νομικό Πρόσωπο, αλλά προτιμήθηκαν άτομα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τη Μονή.
Ο κ. Κυριάκος Σκέβας, ορκωτός λογιστής και καθηγητής κολεγίου, ο οποίος εκκλησιάζεται επί μακρά σειρά ετών στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, είπε ότι «με την επιτροπή που έχει βάλει το Πατριαρχείο είναι παραγνώριση του εκκλησιάσματος» και τόνισε πως «ο Πατριάρχης έπρεπε να αγκαλιάσει το εκκλησίασμα και να προτείνει αυτούς σαν μέλη κι όχι να φέρει ξένους». Επεσήμανε ακόμα, πως «αυτό το εκκλησίασμα έχει ιδρώσει κι έχει θυσιάσει λεφτά για να γίνει αυτό το οικοδόμημα κι είναι τελείως απαράδεκτο να το παραγνωρίζει ο Πατριάρχης».
Ο κ. Σκέβας είπε ότι «σ’ αυτή την εκκλησία έχω νυμφευθεί, βάπτισα τους δυο μου γιους και κήδεψα τη μητέρα μου».
Ο Κώστας Πρέντζας, ο οποίος συνδέεται με τη Μονή από την ηλικία των 4 ετών και είναι μέλος επί μακρά σειρά ετών του Διοικητικού της Συμβουλίου, ανέφερε πως «έπειτα από σαράντα χρόνια μιας κοινότητας ή Μονής που το Πατριαρχείο επέλεξε άτομα τα οποία δεν προέρχονται μέσα από τους κόλπους της, από την οικογένεια της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, είναι κάτι το οποίο με έχει απογοητεύσει πάρα πολύ προσωπικά». Συμπλήρωσε πως «πιστεύω ότι υπάρχουν άτομα τα οποία είναι σεβαστά και μέσα από την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου και από την Ομογένεια που θα μπορούσε το Πατριαρχείο να τα βάλει στην καινούργια Οργάνωση που θέλει να κάνει στην Αγία Ειρήνη». Στην ερώτηση γιατί δεν το έκανε, απάντησε ότι «μόνο ο ίδιος ο Πατριάρχης γνωρίζει τους λόγους, αλλά όπως σας είπα δεν δείχνει εμπιστοσύνη στα άτομα της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου».
Ερωτηθείς αν γνωρίζει τα πρόσωπα που εκλέχτηκαν στο Νομικό Πρόσωπο, ο κ. Πρέντζας υπογράμμισε, πως «όλα τα άτομα που έχουν διοριστεί δεν είναι από την Αγία Ειρήνη».
«Βέβαια συνέχισε- απ’ όσο γνωρίζω, υπάρχει κι ένα ερώτημα κατά πόσο είναι νόμιμες αυτές οι πράξεις που έγιναν». Πρόσθεσε δε, πως «εγώ προσωπικά λυπούμαι και ξέρω ότι υπάρχουν πάρα πολλά άτομα μέσα από την Αγία Ειρήνη που αισθάνονται το ίδιο».
Στην ερώτηση αν έχει γνώμη γι’ αυτά που έχουν διαμειφθεί με τον πρώην ηγούμενο, Μητροπολίτη Παϊσιο, τόνισε ότι «τη στιγμή που υπάρχουν πρόσωπα που πήγαν και έκαναν καταθέσεις και καταγγελίες στην Εξαρχία ασφαλώς πρέπει να πιστέψουμε ότι υπήρχαν κάποιες, πράξεις, ότι κάτι έγινε. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι Αρχές που θα ερευνήσουν και θα βγάλουν το αποτέλεσμα».
Ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγίας Ειρήνης, Δημήτριος Δημητρίου, ερωτηθείς να σχολιάσει τα διαμειφθέντα στη Μονή, ανέφερε πως «δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο». Για τα νέα πρόσωπα του Νομικού Προσώπου αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας πως «δεν θέλω να πάρω θέση για τίποτε για την ώρα, δεν γνωρίζω τίποτε».
Ιανουάριος 25, 2011

Η νέα στελέχωση του Νομικού Προσώπου της Μονής Χρυσοβαλάντου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Νέα σύνθεση του Νομικού Προσώπου (Corporation) της Μονής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου προέκυψε από τη συνεδρίαση που έγινε την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011.
Προεδρεύων είναι ο Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας, ηγουμενεύων της μονής. Και μέλη, οι: Μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας, Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, Διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο ομογενής δικηγόρος Νικηφόρος Μάθιους, γιος του ιερέα Κωνσταντίνου Μάθιους από την κοινότητα του Ευαγγελισμού του Στάμφορντ του Κονέκτικατ, του οποίου η μητέρα κατάγεται από τη γενέτειρα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τη νήσο Ιμβρο. Εκλέχθηκε ακόμα η πρεσβυτέρα Ανθή Κατσούλη, της οποίας ο αείμνηστος ιερεύς-σύζυγος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα πριν μερικά χρόνια στην Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Επίσκοπος Ηλίας αρνήθηκε στη χτεσινή συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» να δώσει τα ονόματα των μελών του νέου Νομικού Προσώπου για να πληροφορηθεί η Ομογένεια, πλην όμως διέρρευσαν εκ Φαναρίου σε Μέσα Ενημέρωσης της Αθήνας.
Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο αρνήθηκε να μιλήσει, λέγοντας «να επικοινωνήσετε με τον δικηγόρο μου».
Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος του Επισκόπου Βικεντίου, Γεώργιος Ραζής, προτίθεται να προσφύγει στα Δικαστήρια για να ακυρωθεί η συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. Είπε στον «Ε.Κ.» ότι «όλες οι επιλογές είναι ανοικτές μπροστά μας» και συμπλήρωσε «θα προχωρήσουμε». Δεν διευκρίνισε ωστόσο, πότε θα μεταβεί στο Δικαστήριο, δηλαδή αν θα πήγαινε χτες ή εντός των επόμενων ημερών.
Ηδη ο κ. Ραζής έχει στείλει επιστολή στους νομικούς συμβούλους της Μονής που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση της Παρασκευής, από τους οποίους ζητά τον κατάλογο των παρευρεθέντων, τα γενόμενα, τα πρακτικά, τις αποφάσεις, τις ψηφοφορίες και τα συναφή της συνεδρίασης.
Η Τράπεζα δεν έχει αποδεσμεύσει τους λογαριασμούς της Μονής και δεν έχει αλλάξει τις υπογραφές στους λογαριασμούς, ενώ έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Μελετά το θέμα κατά πόσο οι αποφάσεις της συνεδρίασης της Παρασκευής είναι νομικά κατοχυρωμένες ή όχι.
Η Μονή δανείστηκε από το Τάγμα των Αρχόντων το ποσό των δέκα χιλιάδων δολαρίων, προκειμένου να καλύψει κάποια επείγοντα έξοδά της. Εν τω μεταξύ, το δάνειο της υποθήκης του Μετοχίου της Φλόριδας παραμένει απλήρωτο για δεύτερο μήνα τώρα, ενώ ο εκεί ιερεύς έχει να λάβει μισθό από τον περασμένο Οκτώβριο.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι οι παριστάμενοι πέντε δικηγόροι απεφάνθησαν ότι υπήρχε απαρτία και πως ό,τι αποφασίσθηκε έχει νομική υπόσταση, παρά τα περί του αντιθέτου ισχυριζόμενα από τον νομικό σύμβουλο του Επισκόπου Βικεντίου.
Εν τω μεταξύ, έχει προκύψει και θέμα με την προεδρία του Νομικού Προσώπου, καθότι σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.» ο πρόεδρός του, Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος, δεν παραιτήθηκε από την προεδρία, αλλά απλώς έδωσε πληρεξούσιο στον Μητροπολίτη Νικήτα να τον αντιπροσωπεύσει, πλην όμως στη συνεδρίαση της Παρασκευής αντικατέστησαν τον Μητροπολίτη Θεόληπτο με τον Επίσκοπο Ηλία. Δεν στάθηκε δυνατή η επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτο.
Τα πρόσωπα που μίλησαν στον «Ε.Κ.» με τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας τους, είπαν ότι στην συνεδρίαση της Παρασκευής υπήρχε εντολή από το Πατριαρχείο να βρεθεί τρόπος να αποπεμφθούν από το Νομικό Πρόσωπο (Corporation) αμφότεροι Μητροπολίτης Παϊσιος και Επίσκοπος Βικέντιος. Προς τούτο συνεδρίασαν ο Μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας με τον Επίσκοπο Φιλομηλίου Ηλία και έβγαλαν κατ’ αρχήν τον Επίσκοπο Βικέντιο. Στη συνέχεια, συνεδρίασαν εκ νέου και έβγαλαν τον Μητροπολίτη Παϊσιο. Τονίζεται ωστόσο, ότι ο Επίσκοπος Ηλίας με εξουσιοδότηση (Proxy) αντιπροσώπευε τον Μητροπολίτη Παϊσιο.
Στη συνέχεια, συνεδρίασαν και πάλι και εξέλεξαν τα πρόσωπα της νέας σύνθεσης τα οποία αναφέραμε πιο πάνω. Συζήτησαν ακόμα για την πορεία της Μονής και των Μετοχίων της ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ιανουάριος 24, 2011

Ο Επίσκοπος Ηλίας εξηγεί στον «Ε.Κ.» για τη συνεδρίαση της Μονής


ΑΡΧΕΙΟ «Ε.Κ.»

Ο ηγουμενεύνων της Μονής Χρυσοβαλάντου, Επίσκοπος Ηλίας, είπε ότι «5 φορές οι νομικοί μας σύμβουλοι είπαν στον Απαμείας να εισέλθει στην συνεδρίαση, αλλά εκείνος αρνήθηκε».
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας, ηγουμενεύων της Μονής Χρυσοβαλάντου, με συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» αναφορικά με τη συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου (Corpo­ration) της Μονής, τόνισε ότι «πέντε φορές οι νομικοί μας σύμβουλοι είπαν στον Απαμείας να εισέλθει στη συνεδρίαση, αλλά εκείνος αρνήθηκε» και συμπλήρωσε πως «δεν επιτρέπεται να μπει με δικηγόρο».
Για τη συνεδρίαση είπε ότι «έγινε αυτό που γράψαμε στο ανακοινωθέν, το οποίο παρακάλεσα να σας το στείλουν, αυτό έγινε κι ότι η Εταιρεία συσκέφθηκε γενικά για την καλή πορεία της Ιεράς Μονής».
Στην ερώτηση ποιοι είσαστε παρόντες στη συνεδρίαση, απάντησε: «Οι εκπρόσωποι των μελών, ο Μητροπολίτης Νικήτας εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεολήπτου, κι εγώ εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Παϊσίου και νομικοί σύμβουλοι, δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά είχαμε καλέσει ορισμένους να μας βοηθήσουν στις διάφορες συζητήσεις και θέματα τα οποία δεν θα τα συζητήσω τώρα διότι δεν είναι της ώρας, αλλά έπρεπε να γίνει μία διάσκεψη για να τοποθετήσουμε τα θέματα και να σκεφθούμε τι πρέπει να γίνει διότι εμείς φροντίζουμε και προσπαθούμε το καλύτερο για την Εκκλησία, για τη Μονή και τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα».
Αναφορικά με το ανακοινωθέν και την αποπομπή από το Νομικό Πρόσωπο, του Παϊσίου και του Βικεντίου, είπε ότι «αυτή ήταν η νομική απόφαση που έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες και σύμφωνα με τα προηγούμενα. Ο Επίσκοπος Απαμείας εκλήθη αλλά δεν ήλθε μέσα στη συνεδρίαση».
Στην ερώτηση, οι πληροφορίες λένε ότι δεν του επέτρεψαν οι νομικοί σας σύμβουλοι να μπει μέσα με τον νομικό του σύμβουλο, ο Επίσκοπος Ηλίας είπε: «Οχι, λάθος και είναι κακές οι πληροφορίες, σας παρακαλώ να γράψετε χάριν της αληθείας ότι πέντε φορές μάλιστα οι νομικοί μας σύμβουλοι του είπαν να περάσει, αυτή δεν ήταν δημόσια συνεδρίαση αλλά για το Corporation κι όσοι είναι trustees του Corporation έχουν το δικαίωμα να είναι εκεί, ένας εξ’ αυτών ήταν κι ο Απαμείας, αλλά δεν ήλθε στη συνεδρίαση».
Στην ερώτηση ότι ήλθε με τον δικηγόρο του και δεν επιτράπηκε η είσοδος στον δικηγόρο του, απάντησε «δεν επιτρέπεται να μπει με δικηγόρο, αυτό εξηγήθηκε εκεί, του είπαν περάσετε εσείς Αγιε Απαμείας να λάβετε μέρος». Σε διευκρινιστική ερώτηση, πώς εσείς είχατε πέντε δικηγόρους κι ο Βικέντιος δεν μπορούσε να έχει ούτε έναν, σημείωσε: «Διότι εκεί δεν ήταν μέρος για δίκη, ήταν συνεδρίαση του Corporation και ζητήσαμε βοήθεια να υπάρχουν μερικοί δικηγόροι για τα θέματα που θέλαμε να συζητήσουμε».
Στην ερώτηση, είχατε αποφασίσει να τον βγάλετε τον Βικέντιο, είτε ερχόταν είτε όχι στη συνεδρίαση, απάντησε ότι «αυτή είναι η απόφαση της Εταιρείας (Corporation)».
Στην ερώτηση ποιος προήδρευσε είπε πως «ήμουν εγώ και ο Δαρδανελίων, ο οποίος τρόπον τινά ήταν ο πρόεδρος που είναι και Μητροπολίτης».
Ερωτηθείς, εσείς και ο Μητροπολίτης Νικήτας δεν θεωρήσατε σωστό ως άνθρωποι της Εκκλησίας και συνεπίσκοποι να βγείτε μέχρι την πόρτα και να τον προσκαλέσετε αντί να στείλετε τους δικηγόρους, είπε, «όχι διότι η πρόσκληση είχε γίνει καθώς έπρεπε, είχε πάρει την πρόσκληση με γράμμα και με e-mail».
Στην ερώτηση πώς προσκαλέσατε στη συνεδρίαση τον Παϊσιο και τον Βικέντιο αφού λέτε ότι είχαν παραιτηθεί, είπε «διότι ήταν μέλη του Corporation» και στην διευκρίνιση, τους παραιτήσατε και τους δύο από το Corporation τώρα, απάντησε «μάλιστα».
Ερωτηθείς με ποιους τους αντικαταστήσατε, απάντησε πως «αυτό δεν έχει καθοριστεί τελικά και γι’ αυτό θα προτιμούσα να μη το συζητήσουμε». Σε άλλη ερώτηση, αφού στο ανακοινωθέν λέτε ότι διορίσατε καινούργια μέλη, δηλαδή δεν το κάνατε, λέτε ψέματα στο κόσμο, είπε ότι «το κάναμε αυτό, αλλά θα βγουν λίγο αργότερα». Στην ερώτηση γιατί δεν τα βγάζετε τώρα, η Ομογένεια δεν έχει το δικαίωμα να γνωρίζει», είπε, «ε, καλά θα το μάθει ο κόσμος όταν έλθει η κατάλληλη ώρα».
Στην ερώτηση, σάς είχε δώσει γραμμή το Πατριαρχείο να τους βγάλετε, απάντησε όιτ «το Πατριαρχείο έχει δεχθεί την παραίτησή τους, αυτό εννοεί τρόπον τινά ότι σταμάτησαν όλες οι σχέσεις τους με τη Μονή». Στην ερώτηση ότι εδώ στην Αμερική υπάρχει και ο νόμος της Πολιτείας, είπε «ναι και γι’ αυτό κάναμε τη συνεδρίαση».
Ερωτηθείς γιατί έπειτα από τη συνεδρίαση πήγατε στη Τράπεζα, είπε: «Για να αρχίσουμε τη διαδικασία για την αλλαγή των ονομάτων στους λογαριασμούς. Για όλα αυτά τα πράγματα υπάρχουν διαδικασίες δεν γίνονται διά μιας, πήγαμε στην τράπεζα για να δούμε τι πρέπει να γίνει και να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα της Τραπέζης».
Στην ερώτηση τι θα κάνετε από εδώ και πέρα, ποιο είναι το επόμενο βήμα σας, είπε: «Δεν ξέρω, δεν έχομε καθορίσει, πρέπει να μελετήσουμε τα θέματα για να δούμε τι είναι το επόμενο». Είπε ακόμα ότι «γίνεται ενημέρωση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Αναφορικά γιατί ήλθε η Αστυνομία έξω από το γραφείο που συνεδριάζατε, είπε ότι «δεν ξέρω, εμείς δεν καλέσαμε Αστυνομία».
Ερωτηθείς γιατί εξακολουθούν να διαμένουν στη Μονή άνδρες, γυναίκες, ανδρόγυνα, παιδιά, τι είδους Μοναστήρι είναι αυτό, είπε πως «είναι άνθρωποι οι οποίοι σχετίζονται με τη Μονή και το έργο της κι έτσι βρήκα τα πράγματα κι έτσι τα έχω αφήσει προς το παρόν».
Σχετικά αν μετάνιωσε που δέχθηκε να γίνει ηγουμενεύων με όλα αυτά τα προβλήματα, απάντησε: «Εγώ είμαι στρατιώτης της Εκκλησίας, με παρακάλεσε το Πατριαρχείο να έλθω να βοηθήσω, τι θα πει αν μετάνιωσα; Μου ζήτησε η Εκκλησία να κάνω κάτι κι εγώ προσπαθώ το καλύτερο. Να κρατήσουμε την εκκλησία ανοικτή, να υπηρετήσουμε τον κόσμο με τις πνευματικές ανάγκες, εν τω μεταξύ υπάρχουν κι άλλα θέματα στη μέση που προσπαθούμε με τον καλύτερο και σωστότερο τρόπο να τα φέρομε εις πέρας».
Ιανουάριος 23, 2011

Επεισοδιακή η συνεδρίαση στη Μονή Χρυσοβαλάντου

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Κώστας Μπέη
Ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος και ο δικηγόρος του Γεώργιος Ραζής δίνουν αναφορά στους αστυνομικούς, μπροστά στα γραφεία της Μονής Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια
ΒΟΣΤΩΝΗ. Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου (Corporation) της Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστόριας, που έγινε την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, όπως είχε εξαγγείλει ο «Εθνικός Κήρυξ», στα γραφεία της Μονής. Συγκεκριμένα, ο επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος, ο οποίος είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση καθότι τυγχάνει μέλος και γραμματέας του Νομικού Προσώπου, δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση διότι οι νομικοί σύμβουλοι της Μονής απαγόρευσαν τη συμμετοχή του νομικού του συμβούλου, ομογενή δικηγόρου Γεωργίου Ραζή.
Εν τω μεταξύ, με συνέντευξή του στον «Ε.Κ.», ο ηγουμενεύων Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας δίνει την δική του εκδοχή στα γεγονότα, τονίζοντας πως «πέντε φορές προσκλήθηκε να εισέλθει ο Επίσκοπος Βικέντιος στη συνεδρίαση, αλλά αρνήθηκε». Ακόμα, ο επίσκοπος Ηλίας αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα εκείνων που διορίστηκαν στο καινούργιο Νομικό Πρόσωπο (Corporation), λέγοντας ότι «θα τα μάθει η Ομογένεια όταν έλθει η ώρα». (Ολόκληρη η συνέντευξή του επισκόπου Ηλία στη σελίδα 6).
Τονίζεται ότι ελέχθη στον επίσκοπο Βικέντιο να εισέλθει στη συνεδρίαση μόνος του, άνευ της παραστάσεως του δικηγόρου, πλην όμως αρνήθηκε. Εκλήθη επί τόπου η Αστυνομία στην οποία αμφότερα τα μέρη, ήτοι του επισκόπου Βικεντίου και των αξιωματούχων της Μονής, κατέθεσαν τις αναφορές τους.
Στη συνεδρίαση προέστη ο Μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου, Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ τον Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο εκπροσώπησε ο σημερινός ηγουμενεύων της Μονής, επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας. Παρόντες ήταν πέντε δικηγόροι της Μονής.
Στη συνεδρίαση αποφασίσθηκε η αποπομπή του μητροπολίτη Παϊσίου και του επισκόπου Βικεντίου από το Νομικό Πρόσωπο και η αντικατάστασή τους με άλλα άτομα.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης εκδόθηκε στην Αγγλική ανακοινωθέν το οποίο αναφέρει τα εξής: Στις 21 Ιανουαρίου 2011 συνήλθε δεόντως σε έκτακτη συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Υπήρχε απαρτία των μελών. Είχε αποσταλεί νομίμως ειδοποίηση στον Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο και είχε προσκληθεί να παραστεί, αλλά αρνήθηκε να συμμετάσχει. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγίας Ειρήνης επικύρωσε την απομάκρυνση του Μητροπολίτη Παϊσίου και του Επισκόπου Βικεντίου ως μελών του Συμβουλίου και δεόντως διόρισε νέα μέλη».
Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι στη συνέχεια όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση, πλην του Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα, πήγαν στη Τράπεζα παρουσίασαν την αλλαγή που μόλις είχαν κάνει στη σύνθεση των μελών του Νομικού Προσώπου και ζήτησαν να ξεπαγώσουν οι λογαριασμοί και να αντικατασταθούν στους λογαριασμούς οι υπογραφές των κ. Παϊσίου και Βικεντίου, με την υπογραφή του ηγουμενεύοντος, Επισκόπου Φιλομηλίου Ηλία. Το Νομικό Τμήμα της Τράπεζας μελετά το θέμα.
Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο, ο τελευταίος αρνήθηκε να μιλήσει και μας παρέπεμψε στον δικηγόρο του Γεώργιο Ραζή.
Οπως είπε στον «Ε.Κ.» ο κ. Ραζής, «πριν δύο μέρες λάβαμε ειδοποίηση για σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης για το Διοικητικό Συμβούλιο της Μονής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου (Board of Trustees)». Στην ερώτηση από πού λάβατε την ειδοποίηση, είπε: «Δεν ξέρω, κάποιος μας την έστειλε, είχε ημερομηνία 18 Ιανουαρίου και καλούσε συνεδρίαση για την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου στις 11 η ώρα το πρωί στη διεύθυνση 37-07 23rd Avenue Astoria, αλλά δεν υπάρχει τέτοια διεύθυνση, αυτό είναι λάθος. Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να θεωρηθεί και εγκριθεί η αλλαγή εκείνων που είχαν δικαίωμα υπογραφής στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ο διορισμός νέων αξιωματούχων και η διεξαγωγή άλλων παρόμοιων ενεργειών που πιθανόν να προκύψουν έννομα κατά τη συνεδρίαση».
Ο κ. Ραζής συνέχισε λέγοντας πως «πήγαμε με τον επίσκοπο Βικέντιο ως νομικός του σύμβουλος και μ’ έναν στενογράφο στη συνεδρίαση διότι ήθελα όλα να είναι γραφτά κι όχι σου είπα και μου είπες. Ενας δικηγόρος από το Τέξας, ο Τζον Ζαβιτσάνος κι ένας ακόμα -υπήρχαν πέντε δικηγόροι εκεί δεν με άφησαν να μπω. Οταν άνοιξα την πόρτα να μπω αυτός από το Τέξας με έσπρωξε έξω λέγοντάς μου ότι δεν θα μπεις μέσα. Μου είπαν δεν θα αντιπροσωπεύσεις τον Βικέντιο, δεν θα συμμετάσχεις στη συνεδρίαση, δεν είσαι προσκεκλημένος, μου είπαν ότι είναι ιδιωτική η συνεδρίαση (private meeting) και μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε».
Στην ερώτηση αν είχε το δικαίωμα ο Βικέντιος να αντιπροσωπευθεί από νομικό σύμβουλο, είπε, «βεβαίως» και διερωτήθηκε: «Αυτοί (οι δικηγόροι) δεν αντιπροσώπευαν κάποιον, γιατί βρίσκονταν εκεί; Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπήκε στη συνεδρίαση ούτε ο επίσκοπος Βικέντιος».
Ακόμη, ο κ. Ραζής είπε ότι «τηλεφώνησα στην Αστυνομία και ήλθε και η οποία μας είπε να πάτε στο δικαστήριο, κι εδώ ακριβώς βρισκόμαστε». Είπε επίσης πως «στην Αγία Γραφή αναφέρεται απόδοτε ουν τα τω Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού, τω Θεώ» που σημαίνει ότι ο Βικέντιος παραιτήθηκε μόνο από αναπληρωτής ηγούμενος από τίποτε άλλο». Τόνισε πως «κανονικά ο Βικέντιος ως γραμματέας του Νομικού Προσώπου έπρεπε να κρατήσει τα πρακτικά της συνεδρίασης, τι έγινε εκεί;».
«Μας άφησαν έξω από το γραφείο επί μισή ώρα, μέσα στο χιόνι και το κρύο, μέχρι να έλθει η Αστυνομία, μα είναι αυτά ανθρώπινα πράγματα; Αυτά είναι απίστευτα. Ηλθε η Αστυνομία πήρε από εμάς αναφορά, πήρε και από αυτούς κι έκανε την έκθεσή της», τόνισε και συμπλήρωσε πως «έπρεπε να ζητήσω από την Αστυνομία να τους συλλάβει».
Είπε ακόμα ότι «εν τω μεταξύ ο Επίσκοπος Βικέντιος ήταν μέσα στο δρόμο έβλεπε προς το μέρος της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης έκανε το σημείο του σταυρού κι έκλαιγε» και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει τίποτε εναντίον του Βικεντίου».
Ο κ. Ραζής υπογράμμισε πως «όσα έκαναν είναι παράνομα» και εξήγησε: «κατ’ αρχήν απαιτούνται δέκα μέρες για την αποστολή ειδοποίησης για έκτακτη συνεδρίαση κι όχι με e-mail αλλά εγγράφως στην τελευταία γνωστή ταχυδρομική διεύθυνση. Επίσης η διεύθυνση στην οποία κάλεσαν τη συνεδρίαση ήταν λάθος. Είχαν ανακοινώσει πως η συνεδρίαση ήταν για συγκεκριμένο σκοπό κι εκείνοι εξέλεξαν Συμβούλιου Trustees ενώ δεν υπήρχε τίποτε στην πρόσκληση που να μιλά για εκλογή Trustees».
Και συνέχισε: «Δεν ξέρουμε ποιος συγκάλεσε αυτή τη συνεδρίαση διότι δεν την υπέγραψε κανείς. Ποιοι άλλοι προσκαλέστηκαν; Θα ζητήσω να δώσουν ένορκη κατάθεση. Ποιος είχε την εξουσία να προβεί σ’ αυτούς τους διορισμούς; Ποιος είχε το δικαίωμα να ψηφίσει σ’ αυτή την έκτακτη συνεδρίαση; Δεν μπορείς αν ψηφίσεις με πληρεξούσιο, δεν μπορείς να μεταβιβάσεις την ευθύνη. Ο μόνος που ήταν εκεί και δεν του επετράπη η είσοδος ήταν ο Βικέντιος. Ο γραμματέας του Νομικού Προσώπου (Corporation) πρέπει να βεβαιώσει ποια είναι να μέλη που θα ψηφίσουν, κι αυτό δεν το έκαναν. Εάν δεν μπορούν να υπογράψουν με το πληρεξούσιο δεν υπάρχει απαρτία, διότι η απαρτία προϋποθέτει δύο επί τριών».
Στην ερώτηση τι προτίθεστε να κάνετε από εδώ και πέρα είπε ότι «δεν μπορώ να σας πω για ευνόητους λόγους» και πρόσθεσε πως «όλες οι επιλογές είναι ανοικτές σε μας, αλλά θα γίνει μεγάλη ακαταστασία (mess). Ο Βικέντιος έπειτα από σαράντα χρόνια αφοσίωσης σ’ αυτή την εκκλησία είναι σήμερα άστεγος και χωρίς χρήματα», τόνισε.
Ιανουάριος 22, 2011

Συνεδριάζει το Νομικό Πρόσωπο της Χρυσοβαλάντου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, σε έκτακτη σύσκεψη το Νομικό Πρόσωπο (Corporation) της Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστόριας, όπως ήδη είχε εξαγγείλει ο «Εθνικός Κήρυξ».
Η συνεδρίαση θα γίνει στις 11 το πρωί στα Γραφεία της Μονής στη διεύθυνση 37-07 23rd Avenue στην Αστόρια.
Ο σκοπός της συνεδρίασης, όπως προκύπτει από την επίσημη πρόσκληση που στάλθηκε στα μέλη που συγκροτούν το Νομικό Πρόσωπο έχει τρία σκέλη, τα εξής:
Πρώτον, να θεωρηθεί και εγκριθεί η αλλαγή των εχόντων δικαίωμα υπογραφής στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Δεύτερον, ο διορισμός νέων αξιωματούχων και τρίτον, διεξαγωγή άλλων παρόμοιων ενεργειών που πιθανόν έννομα προκύψουν κατά τη συνεδρίαση. Ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος δεν θα έλθει τελικά, πλην όμως εξουσιοδότησε την αντιπροσώπευσή του στον Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα. Ο Μητροπολίτης Παϊσιος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, θα αντιπροσωπευθεί από τον Επίσκοπο Φιλομηλίου Ηλία.
Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο, ο οποίος είναι μέλος και γραμματεύς του Νομικού Προσώπου και ερωτηθείς αν θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση είπε, ότι «έλαβα την πρόσκληση σήμερα (χτες Πέμπτη) το πρωί με e-mail την οποία έστειλα στους νομικούς συμβούλους μου για να αποφανθούν για τα περαιτέρω».
Ιανουάριος 20, 2011

Επείγουν τα νομικά και τα οικονομικά στη Χρυσοβαλάντου, είπε ο Ηλίας


O Επίσκοπος Ηλίας, ο οποίος είπε ότι «κάνουμε το καθήκον μας για να τακτοποιήσουμε τα θέματα που έχουμε. Υπάρχουν νομικά τινά που πρέπει να πάρουν τη σωστή διαδικασία. Επίσης, οι λογαριασμοί της Μονής είναι παγωμένοι».
ΒΟΣΤΩΝΗ. Τα νομικά και τα οικονομικά θέματα επείγουν στη Μονή Χρυσοβαλάντου, σύμφωνα με τον Επίσκοπο Φιλομηλίου Ηλία. Σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» μίλησε για την πορεία και της Μονής και εξήγησε πως «κάνουμε το καθήκον μας για να τακτοποιήσουμε τα θέματα που έχουμε. Υπάρχουν νομικά τινά που πρέπει να πάρουν τη σωστή διαδικασία, όπως ξέρετε κι έχετε γράψει. Επίσης, οι λογαριασμοί της Μονής είναι παγωμένοι κι αυτό πρέπει να το θεραπεύσουμε με το σωστό τρόπο κι εκεί βρίσκεται η προσπάθειά μας για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα της τράπεζας και των Αρχών για να γίνουν τα πράγματα ομαλά, για να συμπληρώσουμε τα κενά».
Αναφορικά με το αν θα γίνει η συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου την Παρασκευή, είπε πως «αυτό προσπαθούμε να το οργανώσουμε και πραγματοποιήσουμε». Για το αν θα έλθει ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος από το Πατριαρχείο, απάντησε πως «δεν ξέρω αν θα βρεθεί ο ίδιος ή όχι. Μου είπε ότι έχει κάνει εγχείρηση ανοικτής καρδιάς και αποφεύγει τα ταξίδια και προπαντός το κρύο. Του είπα ότι εμείς σας θέλουμε εδώ, ό,τι νομίζετε και ό,τι μπορείτε να κάνετε θα μας ευκολύνει και περιμένω απάντηση».
Στην ερώτηση τι σκέπτεται να κάνει στη συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου, είπε «ό,τι απαιτεί ο νόμος για να έχομε το δικαίωμα να πληρώσουμε τα χρέη μας και να είναι στη διάθεσή μας οι λογαριασμοί της Μονής».
«Θα βγάλετε από το Νομικό Πρόσωπο τον Μητροπολίτη Παϊσιο και τον Επίσκοπο Βικέντιο;», ρωτήθηκε, για να απαντήσει ότι «ο Μητροπολίτης και ο Επίσκοπος έχουν παραιτηθεί και ως εκ τούτου δεν πιστεύω ότι μπορούν να έχουν καμία ιδιότητα εδώ». Για το αν έχουν παραιτηθεί κι από το Νομικό Πρόσωπο, είπε «μάλιστα νομίζω ότι θα έχουν παραιτηθεί, θα το δούμε αυτό όταν θα συνεδριάσουμε». Σχετικά με το αν θα αντιπροσωπεύσει ο ίδιος τον Μητροπολίτη Παϊσιο, ανέφερε «ναι, με παρακάλεσε να τον αντιπροσωπεύσω».
Ερωτηθείς αν βρήκε τα πράγματα όπως τα περίμενε, καλύτερα ή χειρότερα, τόνισε πως «δεν είχα προσδοκίες, δεν γνώριζα τα θέματα και τη λειτουργία της Μονής» και συμπλήρωσε ότι «οι άνθρωποι είναι συνεργάσιμοι στη Μονή και στα Μετόχια και θέλουν να έχομε μία αποκατάσταση της κανονικής, νομικής και ομαλής λειτουργίας της Μονής». Υπογράμμισε ότι «με κάλεσε το Πατριαρχείο να έλθω ως ηγουμενεύων εδώ για να γίνει μία μεταβατική περίοδος για να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα».
Στην επισήμανση αν θα είναι μόνιμος, ο Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας επεσήμανε ότι «δεν περιμένω να είμαι μόνιμος», ενώ στην ερώτηση «αν σας γίνει πρόταση να γίνετε μόνιμος θα το δεχθείτε;» τόνισε πως «δεν μπορώ να απαντήσω» και συμπλήρωσε «έχω και τα χρονάκια μου, εδώ θέλει δουλειά και κατάλληλο άνθρωπο για να προωθεί το έργο της Μονής».
Στην ερώτηση «τι σας λένε οι άνθρωποι;», είπε «νομίζω ότι ο κόσμος είναι θετικός και περιμένουν να προχωρήσει η υπόθεση της Μονής. Εμείς κάνουμε τις Ακολουθίες μας, η εκκλησία είναι ανοικτή, κάνουμε εσπερινό κάθε βράδυ, κάθε Τετάρτη την Παράκληση στην Παναγία και έρχονται οι άνθρωποι, είναι οι Πατέρες από το Αγιο Ορος, κάνουν κηρύγματα, Ακολουθίες, εξομολογούν» και τόνισε πως «είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη συνεργασία και την παρουσία τους».
«Δεν γνωρίζω πόσο θα παραμείνουν δεν έχει οριστεί», διευκρίνισε. Και συνέχισε: «Ο π. Ιερόθεος ο διευθυντής της Αθωνιάδας Σχολής αναχώρησε διότι έχει ευθύνες στο Αγιο Ορος, πολύτιμος συνεργάτης ο π. Ιερόθεος».
Στην ερώτηση πώς πληρώνει τις υποχρεώσεις της Μονής αφού έχουν παγώσει οι λογαριασμοί, υπογράμμισε πως «έχομε μιλήσει σε εκείνους που οφείλει η Μονή, τους εξηγήσαμε, τους είπα κάνετε λίγη υπομονή μέχρι να τακτοποιηθεί αυτό το θέμα κι έχομε βρει κατανόηση κι είμαι ευγνώμων».
Σχετικά με το πόσα χρήματα έχει η Μονή στην Τράπεζα που έχουν δεσμευθεί, απάντησε: «δεν ξέρω, διότι υπάρχουν διάφοροι λογαριασμοί για διαφόρους σκοπούς και αφού είναι παγωμένα δεν ξέρω να σας πω ακριβώς».
Ερωτηθείς τι θα γίνουν οι 280 χιλιάδες που παρέδωσε σε ρευστό στη Αστυνομία η πρώην Μοναχή Χριστονύμφη, ο Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας είπε ότι «δεν ξέρω, αυτό το διάβασα στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ κι ότι είναι στην Αστυνομία, δεν ξέρω ακριβώς τι πρέπει να γίνει», ενώ στην ερώτηση αν θα τα διεκδικήσει η Μονή επεσήμανε πως «αν έχομε το δικαίωμα να το κάνουμε, ασφαλώς θα τα διεκδικήσουμε, εάν δεν ανήκουν στη Μονή πρέπει να πάνε στον προορισμό τους. Δεν ξέρω σε ποιον ανήκουν, δεν έχω μιλήσει με την Αστυνομία και δεν γνωρίζω τι στοιχεία έχει».
Σε σχετική ερώτηση αν έχει επικοινωνήσει με την πρώην Μοναχή Χριστονύμφη για να του πει τι έχει γίνει με αυτά τα χρήματα, είπε «όχι, δεν είναι στην ιδιότητά μου να επικοινωνήσω με αυτήν, δεν υπάρχει λόγος να το κάνω αυτό».
Στην ερώτηση αν επικοινώνησε με τον Επίσκοπο Βικέντιο, απάντησε: «όχι, ούτε αυτός μ’ εμένα, δεν έχομε καμία επικοινωνία» και συμπλήρωσε «από όσο ξέρω μένει στο διαμέρισμα που βρίσκεται εντός του ναού του Αγίου Νεκταρίου. Σήμερα ήμουν εκεί, αλλά δεν τον είδα». Στην ερώτηση «γιατί δεν του είπατε μία καλημέρα;», ο Επίσκοπος Ηλίας, είπε «αυτός έχει ορισμένες αποφάσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο που τον αφορούν και επικοινωνεί απευθείας με το Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο μαζί του» και τόνισε πως «εγώ έχω άλλη εντολή, να κάνω το καθήκον μου εδώ, τι μπορώ να κάνω σε συνάντηση με τον Αγιο Απαμείας; Δεν βλέπω το λόγο γιατί πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Αν έχω κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να επικοινωνήσω μαζί του, βεβαίως θα το κάνω.
»Αλλά κι εκείνος το ίδιο. Δεν είπα να μην έλθει να μας δει, αλλά ξέρω ότι έχει αποφάσεις από τον Πατριάρχη και την Σύνοδο», συμπλήρωσε.
Στην επισήμανση ότι είναι ο συνιδρυτής της Μονής, ότι μέχρι πρόσφατα ήταν αναπληρωτής ηγούμενος, μένει στον Αγιο Νεκτάριο «τον επισκέπτεστε εσείς εκεί και δεν λέτε μεταξύ σας μια καλημέρα, ο κόσμος πώς νομίζετε τα βλέπει αυτά;», ο Επίσκοπος Ηλίας είπε ότι «δεν μου έχει πει κανείς τίποτε γι’ αυτό».
Αναφορικά με το αν θα προσκληθεί ο Βικέντιος την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου, τόνισε «αφού είναι μέλος του Νομικού Προσώπου θαρρώ θα είναι καλεσμένος κι αυτός, είναι επόμενο».
Σημείωσε ακόμα, ότι «ούτε με τον Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο έχω καμία επικοινωνία, τι μπορώ να συζητήσω;».
Σχετικά με το αν έχει διαβάσει την έκθεση της Εξαρχίας, απάντησε «όχι». Για το αν θα τη ζητήσει να την διαβάσει είπε ότι «το σκέπτομαι αν πρέπει να την έχω ή όχι, και πάλι είναι απόφαση της Αρχής, διότι η έκθεση της Εξαρχίας ανήκει στο Πατριαρχείο».
Στην ερώτηση «αισθάνεστε την ανάγκη να ζητήσετε συγνώμη από τα θύματα;» ο Επίσκοπος Φιλομηλίου είπε «καθ’ ην στιγμή λέμε ότι υπάρχουν θύματα θα πει ότι υπάρχει και δράστης, αυτό έχει αποδειχθεί;». Στην ερώτηση «τι σας είπαν από το Πατριαρχείο, εσείς γιατί βρίσκεστε εκεί στη Μονή ηγουμενεύων;», τόνισε πως «δεν έχω δει, δεν έχω ακούσει αν έγινε κάποια ακρόαση, κάποια δίκη ότι ο άλφα, ο βήτα είναι θύμα και ο τάδε, ο δείνα είναι δράστης, η αιτία των θυμάτων» και συμπλήρωσε «δεν ξέρω τέτοιες λεπτομέρειες».
Στην ερώτηση «εάν έλθουν μερικά πρόσωπα και σας πουν ότι είναι θύματα του Παϊσίου, θα τα δεχθείτε;», επεσήμανε ότι «δεν έχει έλθει κανείς».
Σχετικά με το αν θα επιβιώσουν τα Μετόχια ή θα κλείσουν, υποστήριξε: «δεν ξέρω, δύο που είναι στο Μπρούκλιν έχω πάει, γίνεται Λειτουργία κάθε Κυριακή, κι έχομε κόσμο».
Για το αν μίλησε με τον ιερέα Ιάκωβο γιατί αποσχηματίσθηκε η κόρη του η Χριστονύμφη, ο Επίσκοπος Ηλίας επεσήμανε ότι «δεν τα συζητήσαμε αυτά, είναι οικογενειακά πράγματα».
Ιανουάριος 19, 2011



Δρομολογούνται ριζικές νομικές και διοικητικές αλλαγές στη Χρυσοβαλάντου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ριζική αλλαγή στη νομική δομή και σχήμα, αλλά και τη διοικητική αναδιάρθρωση, έχει δρομολογηθεί στη Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το εγχείρημα ωστόσο φαίνεται να προσκρούει, μέχρι στιγμής, τόσο στους νόμους και θεσμούς της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όσο και στο Καταστατικό της Μονής που έχει χορηγήσει το ίδιο το Πατριαρχείο, όπως έχει διαφανεί από τις πολύωρες συσκέψεις και αναλύσεις των δικηγόρων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Εν τω μεταξύ, ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος διεκδικεί τα χρήματα των 280 και πλέον χιλιάδων δολαρίων, τα οποία παρέδωσε σε ρευστό η αποσχηματισθείσα Μοναχή Χριστονύμφη Φιτζπάτρικ στην Αστυνομία, ισχυριζόμενος, τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι του τα είχε αφήσει η μητέρα του. Ηδη κάνει προσπάθειες μέσω δικηγόρων να τα πάρει.
Συγκεκριμένα: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε εντολή να συνεδριάσει το Νομικό Πρόσωπο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, γνωστό ως Religious Corporation of St. Irene Chrysovalantou Stavropegial Monastery, και να γίνει ανακατάταξη των μελών του.
Το Νομικό Πρόσωπο το αποτελούν ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο οποίος είναι πρόεδρος και μέλη ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος ως ηγούμενος και ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος ως αναπληρωτής ηγούμενος.
Η συνεδρίαση ορίστηκε να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011 στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Ικονίου Θεολήπτου, ο οποίος μόνο εκείνος μπορεί να συγκαλέσει συνεδρίαση ως πρόεδρος του Νομικού Προσώπου. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι την ώρα που γράφεται το ανά χείρας κείμενο, Κυριακή πρωί, εάν ο Μητροπολίτης Θεόληπτος θα έλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες ή αν θα στείλει κάποιο πληρεξούσιο αναθέτοντας σε άλλο πρόσωπο την εκπροσώπησή του.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος, καθ’ υπόδειξη του Πατριαρχείου έστειλε πληρεξούσιο στον ηγουμενεύοντα της Μονής, Επίσκοπο Φιλομηλίου Ηλίου, εξουσιοδοτώντας τον να τον αντιπροσωπεύσει στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Εγείρεται ωστόσο νομικό πρόβλημα εάν και κατά πόσο μπορεί να έχει ισχύ το πληρεξούσιο επειδή ο Μητροπολίτης Παϊσιος έχει παραιτηθεί τόσο από τη θέση του ηγουμένου, όσο και από το Μοναχολόγιο της Μονής, έχει γίνει αποδεκτή η παραίτησή του από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κι έχει εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν.
Αποκαλύπτουμε ότι η εντολή του Πατριαρχείου είναι να συγκληθεί το Νομικό Πρόσωπο (Corporation) το οποίο να βγάλει τον Μητροπολίτη Παϊσιο και στη θέση του να μπει ο Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας. Στη συνέχεια, να συνεδριάσει εκ νέου το Νομικό Πρόσωπο, βασικά ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος με τον Επίσκοπο Φιλομηλίου Ηλία και να βγάλουν από το Νομικό Πρόσωπο (Corporation) τον Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο και στη συνέχεια να γίνει διεύρυνση της σύνθεσης του Νομικού Προσώπου (Corporation) της Μονής. Τα πρόσωπα που προτείνονται από το Πατριαρχείο είναι τα εξής: Ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, ένας Ελληνοαμερικανός δικηγόρος από το Τέξας ο οποίος είναι Αρχων του Πατριαρχείου και τον έχει συστήσει ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και πνευματικός σύμβουλος του Τάγματος των Αρχόντων, Αλέξανδρος Καρλούτσος και κάποιος ομογενής ιατρός εκ Νέας Υόρκης καταγόμενος από την ιδιαίτερη πατρίδα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τη νήσο Ιμβρο.
Αγνωστες μέχρι στιγμής παραμένουν οι προθέσεις και οι κινήσεις του Επισκόπου Απαμείας Βικεντίου. Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» μαζί του στο Μετόχι του ιερού ναού Αγίου Νεκταρίου του Μπρούκλιν στο οποίο εξακολουθεί να διαμένει και στην ερώτηση αν προτίθεται να παραστεί στην συνάντηση του Νομικού Προσώπου της Μονής (Corporation) την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, απάντησε «δεν γνωρίζω τίποτε για κάποια τέτοια συνεδρίαση».
Τονίζεται ότι τα ακίνητα της Μονής, δηλαδή ο ναός της Οσίας Ειρήνης στη διεύθυνση 36 -07 23rd Street στην Αστόρια, τα γραφεία απέναντι από το ναό, το κτίριο του Μοναστηριού στη διεύθυνση 42-11 Ditmars Boulevard στην Αστόρια, είναι εγγεγραμμένα στο Νομικό Πρόσωπο (Corporation) το οποίο συνιστά την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου υπό τη Δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Συμφώνως τω περί Θρησκευτικών Νομικών Προσώπων νόμω της Πολιτείας της Νέας Υόρκης». Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα εννέα Μετόχια ανά την Αμερική, το καθένα εκ των οποίων, επί πλέον, αποτελεί επιτόπιο ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο (Corporation) εγγεγραμμένο στην Πολιτεία όπου βρίσκεται η φυσική του θέση του. Το Μετόχι της Αναλήψεως στη Φλόριδα, λόγου χάρη, είναι εγγεγραμμένο ως Νομικό Πρόσωπο (Corporation) στην πολιτεία της Φλόριδας, ενώ σε όλα τα Μετόχια φέρονται ως μέλη των Νομικών Προσώπων (Corporation) ο Μητροπολίτης Παϊσιος και ο Επίσκοπος Βικέντιος.
Αποκαλύπτουμε ακόμα ότι την περασμένη Παρασκευή ο ομογενής δικηγόρος από το Τέξας, στον οποίο έχει ανατεθεί η νομική ανασυγκρότηση της Μονής εκ μέρους του Πατριαρχείου επικοινώνησε με τους Νομικούς Συμβούλους της Μονής ζητώντας να του σταλούν όλα τα σχετικά νομικά έγγραφα της Μονής, δηλαδή του Νομικού Προσώπου (Corporation) και άλλα, πλην όμως αρνήθηκαν διότι κάτι τέτοιο δεν διαλαμβάνεται από το νόμο χωρίς απόφαση ή επίσημη εντολή του Νομικού Προσώπου (corporate resolution).
Σύμφωνα με τη δρομολογηθείσα διοικητική αναδιάρθρωση της Μονής, θα γίνει και αλλαγή του Καταστατικού που χορήγησε το Πατριαρχείο. Δεν θα υπάρχει πλέον Ηγουμενοσυμβούλιο όπως ήταν μέχρι τώρα και όπως γίνεται με τις συνήθεις Μονές, αλλά θα συσταθεί μάλλον ένα είδος Διοικητικού Συμβουλίου και τα μέλη του θα διορίζονται και θα παύονται από τον Πατριάρχη. Ενα παρόμοιο σχήμα έχει καθιερωθεί στη Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, η οποία βρίσκεται λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Το καινούργιο διοικητικό καθεστώς θα απαγορεύει την τέλεση μυστηρίων στο ναό της στην Αστόρια, καθώς επίσης και την εγγραφή μελών με τη μέθοδο της χρηματικής συνδρομής, ενώ αναζητείται λύση για τα Μετόχια τα οποία χωρίς την τέλεση μυστηρίων και συμμετοχική συνδρομή μελών, κατά το πρότυπο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικώς.
Εξάλλου, ο Μητροπολίτης Παϊσιος με επιστολή του διεκδικεί το ρευστό των 280 χιλιάδων δολαρίων, το οποίο παρέδωσε η πρώην Μοναχή Χριστονύμφη στο 114ο Αστυνομικό Τμήμα Αστόριας το βράδυ του Σαββάτου 6 Νοεμβρίου 2010. Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Παϊσίου στον «Ε.Κ.», προορίζονταν για την κατασκευή του τρίτου ορόφου. Πληροφορίες ωστόσο του «Ε.Κ.» αναφέρουν πως τώρα ο κ. Παϊσιος ισχυρίζεται ότι τα χρήματα αυτά του τα είχε αφήσει η μητέρα του.
Ο Επίσκοπος Βικέντιος στη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2010, είπε, ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά του, «είναι χρήματα της Μονής η οποία μπορεί να τα διεκδικήσει από την Αστυνομία βάσει του Καταστατικού Χάρτη και βάσει του Συντάγματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Ιανουάριος 16, 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου