Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

"Ακυρες οι αποφάσεις για τη Χρυσοβαλάντου" γράφει ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά όσα έχουμε αποκαλύψει από τον περασμένο Δεκέμβριο

Όπως και άλλοτε έχουμε ξανά γράψει κατά πάγια τακτική μας, και σεβόμενοι την δεοντολογία, αλλά  όσο θα παραμένει ανοιχτή (και θα) διαρκεί για πολύ ακόμα η υπόθεση της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου όπως και στο σεξουαλικό σκάνδαλο Παϊσίου, όχι μόνο για λόγους αρχής αλλά και για όσους μας παρακολουθείτε στενά και εκ του σύνεγγυς, θα δημοσιεύουμε -ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ- και τα ρεπορτάζ, εκτιμήσεις και αναλύσεις και της ημερησίας της Νέας Υόρκης. Πρώτα για να βλέπετε και να κάνετε τι συγκρίσεις σας ποιος; πότε; και τι ακριβώς αποκαλύπτει αλλά κυρίως για να επιβεβαιώνονται τα όσα ημέρες πριν -από αρχές Δεκεμβρίου -έχουμε αποκαλύψει και τεκμηριώσει με στοιχεία και ντοκουμέντα. 
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ακυρες είναι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής 21 Ιανουαρίου 2011 γύρω από το Νομικό Πρόσωπο (Corporation) της Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστόριας, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Συνάμα η Τράπεζα αρνείται να αποδεσμεύσει τους λογαριασμούς της Μονής, επειδή ακριβώς δεν αναγνωρίζεται το νέο Νομικό πρόσωπο που συστάθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα η Μονή να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος συναντήθηκε επί αρκετές ώρες με τον ηγουμενεύοντα της Μονής Επίσκοπο Φιλομηλίου Ηλία στα γραφεία της Μονής. Η συνάντηση αυτή έγινε με την πρωτοβουλία του Επισκόπου Ηλία.

Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο, ο τελευταίος επιβεβαίωσε την πληροφορία μας για τη συνάντηση με την πρωτοβουλία του Επισκόπου Ηλία, πλην όμως αρνήθηκε να πει σχετικά με το αντικείμενο της συζήτησής τους. Ο κ. Βικέντιος είπε, πως «λυπούμαι δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για τη συνάντηση αυτή επί του παρόντος».

Την ίδια ημέρα, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου διαβάστηκε επιστολή του ηγουμενεύοντος Επισκόπου Φιλομηλίου Ηλία στην οποία ενημέρωνε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι όλα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου για την αλλαγή του Νομικού Προσώπου είναι άκυρα και υπογράμμιζε πως ουδείς αναγνωρίζει τίποτε.

Τόνιζε ακόμα πως τα πληρεξούσια του Μητροπολίτη Ικονίου Θεολήπτου και του πρώην ηγουμένου Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου είναι άκυρα, ενώ η παραίτηση του Μητροπολίτη Θεολήπτου από την προεδρία του Νομικού Προσώπου έχει περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Ανέφερε επίσης ότι η πολιτεία της Νέας Υόρκης αναγνωρίζει ως έγκυρο το Νομικό Πρόσωπο το οποίο το αποτελούν ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος, ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος και ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος.

Επίσης, ο κ. Ηλίας στην επιστολή του ανέφερε ότι οι δικηγόροι οι οποίοι ήλθαν και μας συμβούλεψαν στη συνεδρίαση της 21ης του μηνός δεν ήταν το αντικείμενό τους αυτό και δεν γνώριζαν τους νόμους για τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα (Religious Corporations).

Ελέχθη εν Συνόδω ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει η αλλαγή του Νομικού Προσώπου είναι να συνέλθουν και να αποφασίσουν οι τρεις προαναφερθέντες Θεόληπτος, Παϊσιος και Βικέντιος.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» στις 22 Ιανουαρίου στη συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου στη Μονή Χρυσοβαλάντου είχε προεδρεύσει ο Μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου, Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ τον Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο εκπροσώπησε ο σημερινός ηγουμενεύων της Μονής, Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας. Παρόντες ήταν πέντε δικηγόροι της Μονής.

Στη συνεδρίαση αποφασίσθηκε η αποπομπή του Μητροπολίτη Παϊσίου και του Επισκόπου Βικεντίου από το Νομικό Πρόσωπο και η αντικατάστασή τους με τους εξής: Προεδρεύων ο Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας, ηγουμενεύων της μονής. Και μέλη, οι: Μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας, Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, Διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο ομογενής δικηγόρος Νικηφόρος Μάθιους, γιος του ιερέα Κωνσταντίνου Μάθιους από την κοινότητα του Ευαγγελισμού του Στάμφορντ του Κονέκτικατ. Εκλέχθηκε ακόμα η πρεσβυτέρα Ανθή Κατσούλη, της οποίας ο αείμνηστος ιερεύς-σύζυγος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα πριν μερικά χρόνια στην Κύπρο.

Εξάλλου, στη συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου προχτές Πέμπτη συζητήθηκε το δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα» που αναφερόταν στο γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξακολουθεί να παίρνει τη σύνταξή του από την ελληνική κυβέρνηση. Ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος υπερασπίστηκε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, λέγοντας ότι έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα της σύνταξης.
Επίσης, συζητήθηκε το δημοσίευμα για την κοινότητας Αγίου Γεωργίου του Λιν Μασαχουσέτης, που αρνείται να ενδώσει στους εκβιασμούς της Μητρόπολης Βοστώνης για την αύξηση της ετήσιας οικονομικής συνεισφοράς της προς την Αρχιεπισκοπή από 68.000 σε 88.000 χιλιάδες δολάρια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΑΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου