Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Τον Τζέιμς Σταυρίδη τιμά το Τάγμα Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα με το Αθηναγόρειο Βραβείο


Νέα Υόρκη. Τον γνωστό ΕλληνοΑμερικανό Τζέιμς Σταυρίδη, ανώτερο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη,  πρόσφατα μάλιστα ήταν ο  ειδικός απεσταλμένος του ΝΑΤΟ ( και με τις ευλογίες των ΗΠΑ)  στο Ισραήλ και στην Τουρκία  για την κρίση που συντηρεί η Άγκυρα με αφορμή τις από κοινού γεωτρήσεις με το Ισραήλ στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ,  τιμά το τάγμα του Αγίου Ανδρέα στις ΗΠΑ.

Η ετήσια συνάντηση των αρχόντων του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, στο πλαίσιο της οποίας θα τιμηθεί και ο ελληνικής καταγωγής ανώτερος αξιωματικός  πραγματοποιείται φέτος το σαββατοκύριακο 14 με 16 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Hilton της Νέας Υόρκης και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και τα φώτα των Αμερικανικών ΜΜΕ.  
Οι εργασίες του συνεδρίου του Τάγματος ξεκινούν την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 4 το απόγευμα, παρουσία του Αρχ. Αμερικής Δημήτριου, με την κοινή συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου των Αρχόντων και των επικεφαλής των περιφερειών. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα καλωσορίσει στην προγραμματισμένη δεξίωση τους συμμετέχοντες στην φετινή συνάντηση. Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, το τάγμα των Αρχόντων μαζί με τα νέα μέλη, τα οποία σε ειδική τελετή μετά την  αρχιερατική θεία λειτουργία της Κυριακής 16ης Οκτωβρίου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Manhattan θα  ενσωματωθούν στην οικογένεια των Αρχόντων του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, θα συναντηθούν στην Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στο ξενοδοχείο  Hilton στην ΝΥ.
Το βράδυ του Σαββάτου, θα πραγματοποιηθεί η απονομή του «Αθηναγόρειου Βραβείου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σε δεξίωση που θα γίνει επίσης στο ξενοδοχείο Hilton στο τιμώμενο πρόσωπο  που για φέτος είναι ο ελληνο-αμερικανός, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ο ανώτατος διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Το πρωί της Κυριακής, 16 Οκτωβρίου, την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, στον καθεδρικό της Αγίας Τριάδας, θα ακολουθήσει, όπως κάθε χρόνο η ειδική τελετή για την είσοδο των νέων Αρχόντων στο Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα και την παρουσίαση των οφίκιων (τιμητικοί τίτλοι που απονέμει το Οικουμενικό Πατριαρχείο) 
*O Τζέιμς Σταυρίδης γεννήθηκε το 1955 στη Φλόριδα. Με τον πατέρα του να υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό, ο Τ. Σταυρίδης πέρασε τρία χρόνια στην Ελλάδα, αφού από το 1962 έως το 1964 ο συνταγματάρχης του Σώματος Πεζοναυτών Γιώργος Σταυρίδης, υπηρέτησε ως ναυτικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στη Ναυτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών το 1976, συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ταφτς, όπου έλαβε διδακτορικό στις Διεθνείς Σχέσεις.
Πριν αναλάβει διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο Τ. Σταυρίδης ήταν διοικητής Νότιας Διοίκησης με περιοχή ευθύνης τη Λατινική Αμερική, ενώ έχει λάβει μέρος σε διάφορες αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες( Βοσνία, Αϊτή, Ιράκ)..
Είναι παντρεμένος με την Λόρα Χολ, και έχουν δυο κόρες, τη Χριστίνα και την Τζούλια.
*Το “Αθηναγόρειο” Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθιερώθηκε το 1986, από το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με παρότρυνση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Κυρού Ιακώβου, και με σκοπό να ενθαρρύνει  την αναγνώριση ατόμων ή ομάδων που συνεισφέρουν παγκοσμίως στην προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θρησκευτικών ελευθεριών και γενικά έχουν διακριθεί στην διεθνή σκηνή για την συνολική προσφορά τους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου