Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Εκκλησιαστικές ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Άρθρα. Αναλύσεις. Αλλά και ιεροί καυγάδες με απρόσμενες εξελίξεις... Όλα ΕΔΩ συγκεντρωμένα.


O Οικουμενικός Πατριάρχης στη γενέτειρά του μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον συντοπίτη τους Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο δεκάδες Ίμβριοι που είχαν συγκεντρωθεί και ανέμεναν από νωρίς το μεσημέρι στο λιμάνι της γενέτειρας του Παναγιωτάτου, νήσου Ίμβρου. «Καλώς σας βρήκα», είπε ο Πατριάρχης προς τους συμπατριώτες του Ιμβρίους αλλά και τους προσκυνητές από την Ελλάδα που έσπευσαν να λάβουν την ευχή του αλλά και την ευχή του Αρχιεπισκόπου. Με θέρμη τους υποδέχθηκε πρώτος οι επιχώριος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος καθώς και ο Ίμβριος Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος.
21/08/2012

16χρονος αναζητείται για κλοπή παγκαριού από ιερό ναό της Βέροιας

Ανήλικος αναζητείται από τις αστυνομικές αρχές διότι μαζί με δύο 19χρονες κι έναν συνομήλικό τους αλλοδαπό, που συνελήφθησαν, άρπαξαν το μεταλλικό παγκάρι από τον ιερό ναό του Αγίου Στεφάνου στη Βέροια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο 16χρονος αφαίρεσε το παγκάρι από τον ιερό ναό, που περιείχε 80 ευρώ, την ίδια ώρα που οι τρεις συνεργοί του λειτουργούσαν ως «τσιλιαδόροι», εποπτεύοντας την περιοχή.
21/08/2012

Επίσημη υποδοχή Ορθοδόξων Αντιπροσωπειών στο Βόλο

Τα μέλη των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Κύπρου, που συμμετέχουν στην πενθήμερη Διορθόδοξη Συνάντηση για την προώθηση του Θρησκευτικού Τουρισμού, υποδέχθηκε στο Δημαρχείο του Βόλου (20/8) ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης.
21/08/2012

Τρία χρόνια χωρίς τον π. Μαρίνο Γεωργακόπουλο

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε την Κυριακή 19 Αυγούστου στον κατάμεστο Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς το τριετές μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Μαρίνου Γεωργακόπουλου. Της Λειτουργικής Συνάξεως και του Αρχιερατικού μνημοσύνου, προεξήρχε ο Σεβ.Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κατά σάρκα υιός του μακαριστού π. Μαρίνου, ενώ συμμετείχε πλειάδα Κληρικών μεταξύ των οποίων και ο έτερος υιός του μακαριστού, π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος.
21/08/2012

Εκδήλωση της Ι.Μ.Κηφισίας για τρεις οσιακές μορφές του γυναικείου μοναχισμού

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία πριν λίγες ημέρες οι εορταστικές εκδηλώσεις «Σωτήρεια 2012», που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού με επίκεντρο τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Μεταμόρφωση Αττικής.Τα «Σωτήρια 2012» ήταν αφιερωμένα στον γυναικείο Μοναχισμό, με ειδική αναφορά σε τρεις σύγχρονες οσιακές μορφές της Εκκλησίας
21/08/2012

AGAPE: Mια προοδευτική χριστιανική πρωτοβουλία για την παγκόσμια οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη

Με την κρίση που ξέσπασε το 2007 στις ΗΠΑ με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου, η οποία ως γνωστό κορυφώθηκε το Σεπτέμβρη του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers και από το επόμενο έτος πέρασε με εντονότερο ρυθμό στην ευρωπαϊκή δημοσιονομική σφαίρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ελληνική οικονομία, έγινε κατανοητό από την παγκόσμια χριστιανική κοινότητα πως υπάρχει ένα τεράστιο ηθικό πρόβλημα, στο οποίο ο χριστιανισμός δεν μπορεί πλέον να μένει απαθής. Με δεδομένη μάλιστα την γενικότερη κρίση της παγκόσμιας οικονομίας, όλες οι συσσωρευμένες αντιφάσεις της οποίας εκρήγνυνται σταδιακά οδηγώντας την σε κατάρρευση, η παγκόσμια ιεραποστολή είναι πλέον υποχρεωμένη να φέρει ως πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα αυτό.
21/08/2012

Αντίγραφο της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην Αρεία

Ο πολιτιστικός σύλλογος Άριας Ναυπλίου , ο Διοβουνιώτης και η ενορία Κοίμηση της Θεοτόκου Αρείας δέχθηκαν σήμερα 20 Αυγούστου στον ιερό ναό ,πιστό αντίγραφο της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά . Την εικόνα έφτιαξε και δώρισε ο Πόντιος στην καταγωγή κ. Σαμανίδης Θεόδωρος με την γυναίκα του , ο οποίος μένει μόνιμα στην Αργολίδα.
21/08/2012

O Πατριάρχης του Γένους στην Mεγαλόνησο

Η Αποστολική Εκκλησία της Κρήτης, προσφιλές πνευματικό τέκνο του Οικουμενικού Θρόνου, υποδέχεται και πάλι την Κορυφή της Ορθοδοξίας, τον Πατριάρχη του μαρτυρικού Γένους των Ρωμιών, την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ.ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, ο Οποίος θα ευρίσκεται στο νησί μας από 1 έως 4 Σεπτεμβρίου. Κατ΄ εξοχήν λόγος της επισκέψεως Του η σύγκληση της Ολομέλειας του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών που πραγματοποιείται στους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Γεγονός ιστορικό και σπουδαίο για την ΟΑΚ η φιλοξενία της Ολομέλειας του ΠΣΕ. Τετρακόσιοι και πλέον Σύνεδροι, κορυφαίοι εκπρόσωποι απ΄ όλο τον Χριστιανικό κόσμο θα συζητήσουν θέματα και ζητήματα της Χριστιανοσύνης.
21/08/2012

Η χειροτονία του Επισκόπου Πατάρων

Τελέσθηκε με άδεια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, χθες, Κυριακή, 19 Αυγούστου, στον Ι. Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπουένος Άϊρες, κατά την Πατριαρχική Τάξη, η χειροτονία του Θεοφιλ. Επισκόπου Πατάρων κ. Ιωσήφ Bosch, βοηθού του Σεβ. Μητροπολίτου Μπουένος Άϊρες κ. Ταρασίου.






Πατριαρχικό Τρισάγιο για τους κεκοιμημένους Κρωμναίους και τα δάκρυα του Μητροπολίτη Δράμας (Φώτο-VIDEO)

Στα παρχάρια της Κρώμνης, μεταξύ απόκρημνων πλαγιών και δυσπρόσιτων βουνοκορφών, στέκουν ακόμα όρθιες, έστω και ερειπωμένες, πολλές Εκκλησίες «ορφανεμένες» από το ξεριζωμένο ποίμνιο που κάποτε σε αυτές λάτρευε τον Θεό και τους Αγίους και εκτεθειμένες στα στοιχεία της φύσης αλλά και στην ασεβή στάση και βέβηλη διάθεση ορισμένων εκ των μετοίκων σε αυτές τις πανέμορφες γωνιές του Πόντου. Ο Άγιος Θεόδωρος, πετρόκτιστος και άλλοτε περικαλλής Ιερός Ναός, όπως μαρτυρούν τα απομεινάρια του, «επιμένει» να συναντιέται καθημερινά με την ανατολή και τη δύση του ηλίου, με τους ανέμους και τις βροχές, με τα σύννεφα και το φεγγάρι, συνεχίζοντας μια «μοναχική πορεία», από το 1923, με «συντροφιά» τα λείψανα των χιλιάδων Κρωμναίων που βρίσκονται ενταφιασμένοι στη γη των προγόνων τους.
20/08/2012

Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο Φανάρι

Στο Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας έφτασε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος όπου τον καλωσόρισε με θέρμη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.Κατά την άφιξη του στο Φανάρι τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων, και ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου μαζί με τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.
20/08/2012

Το Πανηγύρι της Σπηλιανής στη Νίσυρο

Με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου αλλά και με την παρουσία του πάντα πρόσχαρου και ιδιαίτερα αγαπητού στο νησί Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πανηγύρισε η Νίσυρος την Κοίμηση της Θεοτόκου. Το κέντρο των εορτασμών ήταν φυσικά το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής που δεσπόζει επιβλητικό πάνω από τον οικισμό του Μανδρακίου όπου είναι και η πρωτεύουσα του νησιού.
20/08/2012

O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη έφτασε αργά το βράδυ της Κυριακής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος προκειμένου να μεταβεί, την Τρίτη, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην γενέτειρά του Παναγιωτάτου, νήσο Ίμβρο με την ευκαιρία της εορτής της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την ημέρα εκείνη πανηγυρίζει το γραφικό χωριό του Οικουμενικού Πατριάρχη, οι Άγιοι Θεόδωροι.

Στα άκρα οι σχέσεις Αγίου Ορους-Πολιτείας

Στα άκρα είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το σκοινί οι Αγιορείτες σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην απόφασή της να φορολογήσει τα ακίνητα των μονών εκτός του Αγίου Ορους. Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, οι ηγούμενοι αρνούνται να καταβάλουν το τέλος ακίνητης περιουσίας και το ΕΤΑΚκαι ζητούν να εξαιρεθούν. Διαφορετικά, θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
19/08/2012

Πρόσκληση Ολάντ σε Βαρθολομαίο

Πρόσκληση να επισκεφθεί το Παρίσι προκειμένου να έχουν συνάντηση για ν’ ανταλλάξουν απόψεις επί διεθνών ζητημάτων απηύθυνε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ.Απαντώντας σε επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη με την οποία του εύχονταν με την ευκαιρία της αναλήψεως των προεδρικών καθηκόντων του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας απέστειλε στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας θερμό ευχαριστήριο γράμμα όπου διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητα του « να διατηρήσω και να αναπτύξω περαιτέρω τας ιστορικάς σχέσεις φιλίας και κατανοήσεως μεταξύ της Γαλλίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
19/08/2012

Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κρήτη

Ανακοινούται ότι η Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πρόκειται να επισκεφθή την Κρήτην από 1ης μέχρι και 4ης προσεχούς Σεπτεμβρίου προκειμένου όπως: α) ανταποκριθή εις την αδελφικήν πρόσκλησιν του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου να επισκεφθή και ευλογήση την επαρχίαν εν η προσφάτως κατεστάθη ποιμενάρχης, β) εγκαινιάση το Καθολικόν της Ιεράς γυναικείας Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής (Χρυσοπηγής) Χανίων, και γ) ομιλήση ενώπιον της εν τη Ορθοδόξω Ακαδημία Κρήτης συνερχoμένης Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών
19/08/2012

Στη Σουμελά του Πόντου

Μέχρι τρεις ημέρες πριν δεν πήγαινε ο νους μου ότι θα πήγαινα στον Πόντο Δεκαπενταύγουστο. Το τηλεφώνημα από το Φανάρι με βρήκε στη Σαμοθράκη να ετοιμάζομαι για το προσκύνημα των θρακών στην Κοσμοσώτηρα στις Φέρες. Και τότε όλα άλλαξαν γύρω μου. Δεν έχω ποντιακή ρίζα, παρά το σε ίδης επίθετό μου. Όμως, τι σημασία έχει; Η Ιστορία μας είναι συλλογικά κοινή, όπως και η Παναγία.
19/08/2012

Πατριαρχικό προσκύνημα στη γη του Πόντου (Α Μέρος)

Την πονεμένη γη του Πόντου, των Αγίων και των μαρτύρων, των Αυτοκρατόρων και των ευεργετών του Γένους, των Γραμμάτων και του πολιτισμού, των αρχαίων Μοναστηριών και των περικαλλών Ναών, του ξεριζωμού και των αναμνήσεων επισκέφθηκε ο Πατριάρχης του Γένους σε ένα ακόμα προσκύνημά του στους τόπους που άλλοτε εθριάμβευσε η Εκκλησία του Χριστού και μεγαλούργησε το Γένος μας. Σάντα, Κρώμνη, Ίμερα είναι οι τόποι που επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτη Δράμας Παύλο, τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και τον Μητροπολίτη Στκοντίντι Πέτρο, εκ της Εκκλησίας της Γεωργίας, υπό τους ήχους του παραδοσιακού Κεμεντζέ και των τραγουδιών του Πόντου. Στους ερειπωμένους Ναούς που για πρώτη φορά «υποδέχθηκαν» τον Πρώτο της Ορθοδοξίας ακούστηκε και πάλι το «Χριστός Ανέστη» αλλά και το «Αιωνία η μνήμη» για τους ειρηνικώς κοιμηθέντας και τους μαρτυρικώς τελειωθέντας

Προσκυνητές στην Αϊόνα του 2012 μ.Χ.

Τόποι ιεροί, τόποι αγιασμένοι. Για τον Ορθόδοξο Χριστιανό τέτοιοι τόποι σηματοδοτούν στιγμές προσκυνήματος, λατρείας, πνευματικής ανάπαυσης και μυστικής αναζήτησης. Η ελληνική γη, ευλογημένη από κατάσπαρτα μαρτύρια, μοναστήρια, ασκηταριά και ξωκλήσια, καλεί διαρκώς τον Χριστιανό σ’ ένα αδιάλειπτο προσκύνημα. Κάθε ιερός τόπος γίνεται αφορμή συνάντησης γης και ουρανού. Μια μικρή έξοδος από τον κόσμο και πρόγευση της ουράνιας πατρίδας.
18/08/2012

H Ακολουθία της Κυριακής ΙΑ' Ματθαίου

Διαβάστε την Ακολουθία της Κυριακής ΙΑ' Ματθαίου όπως αυτή δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μια σειρά από Ακολουθίες, την επιμέλεια των οποίων εχει κάνει ο κ. Νεκτάριος Μαμαλούγκος.
18/08/2012

Αρχιερατικό μνημόσυνο του μακαριστού Πρωθιερέως κυρού Πέτρου Γιαρισκάνη

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέσθηκε το Σάββατο 18 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ακροβουνίου, το ετήσιο Αρχιερατικό μνημόσυνο, του μακαριστού Πρωθιερέως κυρού Πέτρου Γιαρισκάνη, κατά σάρκα πατρός του καταξιωμένου Αγιογράφου Γεωργίου Γιαρισκάνη.
18/08/2012

Ο φιλεύσπλαχνος Θεός κι η φιλανθρωπία των Χριστιανών

Η Ευαγγελική Περικοπή αυτής της Κυριακής μας καλεί να είμαστε «σπλαχνικοί – οικτίρμονες merciful- προς τους άλλους ανθρώπους, όπως Σπλαχνικός-Οικτίρμων- Merciful είναι κι ο Θεός Πατέρας μας προς εμάς». Η λέξη «σπλαχνικός» προέρχεται από τη λέξη «Σπλάχνο» κι αναφέρεται σε ένα μέρος του σώματος μας, της όλης μας ύπαρξης. Γι’ αυτό ακούομε την μητέρα να λέει για το παιδί της ότι είναι σπλάχνο της, δηλαδή κάτι που προήλθε από το σώμα της, από την ύπαρξη της και ζεί για το σπλάχνο της, για το παιδί της, είναι έτοιμη η μητέρα να θυσιασθεί για το παιδί της, αγωνιά για το παιδί της, πονάει για το παιδί της, χαίρεται για την πρόοδο του, δίνει νόημα στη ζωή της. Το ίδιο βλέπει και το εγγονάκι της ως το σπλάχνο του παιδιού της.
18/08/2012

Τρόπος ζωής...

Από το ερμάριο των διδακτικών ιστοριών του Κυρίου η Εκκλησία αύριο ανασύρει μια παραβολή που έχει να κάνει με τις σχέσεις όχι μαζί Του, αλλά με τους άλλους. Αν λάβουμε το μήνυμα που εκπέμπει τότε θα έχουμε καλές σχέσεις και μ΄ Εκείνον. Χρέος ήταν τα τάλαντα, τα χρήματα της εποχής. Ένας δούλος που χρωστούσε πολλά και σε πλούσιο, ζητούσε παράταση αποπληρωμής και του δόθηκε .
18/08/2012

Πλήθη πιστών για την Παναγιά στη Μονή Βουλκάνου Μεσσηνίας (ΦΩΤΟ)

Σε κλίμα κατάνυξης και με παρουσία χιλιάδων πιστών από ολόκληρη τη Μεσσηνία , τιμήθηκε η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ιστορική Ιερά Μονή Βουλκάνου , στο όρος Ιθώμη της Άνω Μεσσηνίας. Την παραμονή της εορτής χοροστάτησε, στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας ο οποίος αναφέρθηκε στο γλυκύτατο πρόσωπο της Θεοτόκου και στην παρουσία Της στη ζωή μας. Προ του τέλους του Εσπερινού οι πατέρες της Μονής έψαλλαν τα Εγκώμια της Θεοτόκου και περιέφεραν τον Επιτάφιο της πέριξ του Καθολικού.

Ομιλία του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών

Ακολουθεί η ομιλία του Σεβ.Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που πραγματοποιείται στις Φέρες του Έβρου.
17/08/2012

Απάντηση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων στον π.Γεώργιο Τσέτση

Με ιδιαίτερη προσοχή ανέγνωσα το άρθρο του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Τσέτση, παληού καλού φίλου και εγκρίτου θεολόγου της Ορθοδοξίας.Επειδή ο π. Γεώργιος είναι εξ ορισμού υπερασπιστής των δικαίων του Οικουμενικού Θρόνου, (πολύ δε δικαίως εφ’όσον και εκει ανήκει εκκλησιαστικώς, διότι «όποιος δεν πενέψει το σπίτι του θα πέσει να τον πλακώσει», αλλά καί πάρα πολύ έχει ευεργετηθή από το Πατριαρχείο μας!) είχαμε την απορία πως και γιατί τόσες μέρες δεν φάνηκε ο π. Γεώργιος για να αντικρούσει τις θέσεις μας!
17/08/2012

Λαμπρή ενθρόνιση νέου ηγουμένου στη Χρυσοσκαλίτισσα

Κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην εορτάζουσα ιστορική ανδρώα Ιερά Κοινοβιακή Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσκαλιτίσσης, ανήκουσα στην Εκκλησιαστική Περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, έγινε και η ενθρόνιση του Ηγουμένου της Μονής, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Αγαθαγγέλου Κουμαρτζάκη.
17/08/2012

Σε δεινή οικονομική θέση το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Θύμα της οικονομικής κρίσης και της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας έχει πέσει και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Το δεύτερο τη τάξει Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας δίνει μάχη για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. «Ζούσαμε με το επίδομα που μας έδινε το υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ δύσκολη θέση το καταλαβαίνουμε πράγμα το οποίο δυσκολεύει και την επιβίωση μας
17/08/2012

Άγιος Γεράσιμος - Ο θησαυρός της Κεφαλονιάς

Στην καρδιά της Κεφαλληνιακής γης, κάτω από το επιβλητικό βλέμμα του Μεγάλου Βουνού, του Αίνου, βρίσκεται η οινοφόρα λεκάνη των Ομαλών. Πήρε το όνομά της κατά πάσα πιθανότητα από Κρήτες που ήρθαν τα χρόνια τα παλιά στην Κεφαλονιά κι άφησαν μέσα σ’ όλα τα τοπωνύμιά τους κληρονομιά! Η κοιλάδα αυτή όμως, έμελε να γίνει ξακουστή ανά τον κόσμο από τον πολυταξιδεμένο ασκητή που αναζητούσε μια ζωή στερημένη μεν, αλλά και ασυμβίβαστη, απελευθερωμένη από εχέγγυα και ατομικές εξασφαλίσεις.
17/08/2012

Οι μέρες του Δεκαπενταύγουστου στην Ι.Μ.Διδυμοτείχου

Η Κοίμηση, η Μετάσταση της Θεοτόκου, γίνεται πρόδρομος για την δική μας υπέρβαση και αφετηρία για μια πορεία σε προσωπική συνάντηση με τον Λυτρωτή! Είναι η «αυγή μυστικής ημέρας» που χαροποιεί τους πιστούς μας και τους δίνει ελπίδα για υπέρβαση των δικών τους δυσκολιών. Μέσα σε αυτό το κλίμα χιλιάδες πιστών προσήλθαν στις εκκλησίες της Μητροπόλεως μας τις μέρες του Δεκαπενταυγούστου, όπου ιδιαίτερα τιμάται η Παναγία μας και προστατεύει τον ακριτικό λαό μας.
17/08/2012

Πανηγύρισε ύστερα από 42 χρόνια ο αρχαιότερος Ναός της Ι.Μ.Εδέσσης

Πανηγύρισε με λαμπρότητα μετά από 42 χρόνια ο αρχαιότερος σωζόμενος ναός της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας (14ος αι.), ο Ι. Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Εδέσσης (δίπλα στο Επισκοπείο).
Την παραμονή τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ την ημέρα της εορτής λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης
Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. ΙΩΗΛ.

Η Ι.Μ.Πεντέλης τίμησε τη μνήμη του κτίτορά της Αγίου Τιμοθέου (Φωτο)

Ολοκληρώθηκαν κι εφέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Πεντέλη, με την πανήγυρη της μνήμης του Κτήτορα της, Αγίου Τιμοθέου Αρχιεπισκόπου Ευρίπου, όπου σώζεται η Τίμια Κάρα του. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο ο Καθηγούμενος της Μονής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης, ενώ τελέστηκε και το κτητορικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων πατέρων της Μονής.
16/08/2012

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Παναγία Σουμελά Βερμίου

Την 15η Αυγούστου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ.Θεόδωρος Β΄ προέστη της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Κατά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν οι Σεβ.Μητροπολίτες Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμων, Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Νιτρίας κ. Νικόδημος και Θαυμακού κ. Ιάκωβος.
16/08/2012

O Δεκαπενταύγουστος του Πρωθυπουργού στην Πύλο

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πύλο βρέθηκε τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου , για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας , ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Την κυριώνυμο ημέρα παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία , συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία, στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου και προσκύνησε την Ιερά Εικόνα της Πολιούχου της Πύλου, Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοτόμου, Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευχές του Ποιμενάρχου τόσο προς τον Πρωθυπουργό όσο και προς το λαό της Πύλου.
16/08/2012

Ο ρόλος της Παναγίας στο σχέδιο της σωτηρίας του κόσμου

Αν παρατηρήσει κανείς τη δομή του λειτουργικού έτους της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα διαπιστώσει ότι η αρχή και το τέλος του σηματοδοτούνται από μια γιορτή της Παναγίας• αρχίζει δηλαδή το λειτουργικό έτος με τη γιορτή της γέννησης και τελειώνει με τη γιορτή της κοίμησης της Θεοτόκου. Η διαπίστωση αυτή θέτει ίσως σε πολλούς έναν προβληματισμό σχετικά με τον ρόλο της Παναγίας στο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου. Συγκεκριμένα, εφόσον ο Χριστός είναι το Α και το Ω της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας, εφόσον στο πρόσωπο του Χριστού έγινε ο Θεός άνθρωπος προκειμένου να πλησιάσει τους ανθρώπους και να τους σώσει, αποκαθιστώντας τις σχέσεις τους με τον Θεό, θα ήταν λογικό το λειτουργικό έτος να αρχίζει και να τελειώνει με μια γιορτή προς τιμήν του Χριστού. Αντίθετα, η ιδιαίτερα τιμητική θέση που δίνεται στην Παναγία θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι στο δικό της πρόσωπο συγκεφαλαιώνεται ολόκληρη η ιστορία των σχέσεων του ανθρώπου με τον Θεό.
16/08/2012

Το κατά του Φαναρίου μένος

Βλέποντας κανείς τα πηγαία αισθήματα τιμής, αγάπης και σεβασμού με τα οποία υποδέχονται κατά καιρούς τον Πατριάρχη του Γένους Ιεράρχες, κλήρος και λαός της Ελλάδος, όχι μόνο στις λεγόμενες Νέες Χώρες, (που τελούν υπό την πνευματική του δικαιοδοσία), αλλά και σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, δεν μπορεί παρά να μελαγχολεί και να προβληματίζεται οσάκις γίνεται μάρτυς της δόλιας και συστηματικής υπoνόμευσης του κύρους τού Πατριάρχου και αυτής της υπόστασης του Οικουμενικού Θρόνου, εκ μέρους ολίγιστων μεν, αλλά λαλίστατων Αρχιερέων, παροπλισμένων πανεπιστημιακών, μεντόρων συλλόγων και οργανώσεων, πάσης φύσεως ανισόρροπων και λιποβαρών τον νουν «μπλογκο-μανιακών», όπως και μερικών καιροσκόπων δημοσιογράφων, για τους οποίους η κατά του Φαναρίου κριτική και το «εκκλησιαστικό κουτσομπολιό» γενικά, κατέστησαν πλέον βιοποριστικό επάγγελμα!
16/08/2012

Αντίθεση Βαρθολομαίου στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε Τζαμί

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο λειτουργίας του βυζαντινού Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε μουσουλμανικό τέμενος εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο της Χριστιανοσύνης, της Κομνήνειας περιόδου,που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, κατά τη διάρκεια της προσκυνηματικής μεταβάσεως του στον Πόντο.
16/08/2012

Λαμπρός ο εορτασμός της Παναγίας στην Αγιάσο της Λέσβου

Μήνυμα ενότητας απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, κατά το κήρυγμά του στο Προσκύνημα της Παναγίας στην ορεινή Αγιάσο της Λέσβου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας του ελληνικού λαού προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματά του. «Ας μην περιμένουμε λύσεις από τους ξένους, οι ξένοι πάντοτε κοίταγαν τα δικά τους συμφέροντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
15/08/2012

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κίβερι Αργολίδος

Εορτάστηκε και εφέτος μεγαλοπρεπώς η εορτή της σεβασμίας Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Κιβέρι στον περικαλλή Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Παν/του Αρχ/του π. Χρυσοστόμου Παπουλέση, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με τη συμμετοχή κι άλλων Ιερέων από της γύρω περιοχές. Στη συνέχεια έγινε με κατάνυξη η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας στους δρόμους του χωριού.
15/08/2012

Ο εορτασμός της Παναγίας στη Μονή Πεντέλης

Με κάθε μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στο πρόσωπο της Θεοτόκου τελέσθηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Πεντέλης, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σελευκείας Εφραίμ, από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, που παρεπιδημεί στην χώρα μας.
15/08/2012

Αβραμόπουλος: Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε την βοήθεια της Μεγαλόχαρης


15/08/2012






Χιλιάδες πιστών στη Μεγαλόχαρη της Τήνου

Με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό εορτάσθηκε σήμερα, στο ιερό νησί της Τήνου η Εθνικοθρησκευτική εορτή της Κοιμήσεως και του τορπιλισμού της «ΕΛΛΗΣ», παρουσία πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, αποτελουμένου από τους Υπουργούς, Εξωτερικών, Ναυτιλίας και Αιγαίου και τους Υφυπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, Λιμενικού Σώματος και Στόλου, των Περιφερειάρχη και Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τους Δημάρχους Ραφήνας και Τήνου, τους Περιφερειακούς Διευθυντές Πυροσβεστικού Σώματος και Αστυνομίας, τους Βουλευτές και Πολιτευτές του Νομού, Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, του Προέδρου και μελών της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, και των μελών της Διοικούσης το ΠΙΙΕΤ Επιτροπής.
15/08/2012

Συγκίνηση στην Παναγιά του Πόντου (VIDEO+Φώτο)

«Καμπάνες μεγαλόφωνες εις όλον τον κόσμον και μαζί μ’αυτές, νοερώς, και τα “τριανταπέντε σήμαντρα και δεκαοχτώ καμπάνας” της Σουμελιώτισσας δονούν τους αιθέρας και συνεγείρουν τους πιστούς εις πανήγυριν δημοτελή και ευφοσύνην εόρτιον!».Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εμφανώς συγκινημένος προεξήρχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά της Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Σουμελά του Πόντου.
15/08/2012

Ο Αρχιεπίσκοπος στην Αγιάσο

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Λέσβου στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο ο οποίος πραγματοποιεί προσκύνημα στην Αγιάσο με την ευκαιρία της σημαντικής πανηγύρεως για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
15/08/2012

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Τραπεζούντα για την Παναγία Σουμελά (VIDEO)

Στην Τραπεζούντα αφίχθη το απόγευμα της Τρίτης, 14 Αυγούστου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας που θα τελεστεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην ιστορική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Σουμελά.
15/08/2012

Ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στο Φανάρι

Επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πραγματοποίησε ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη Scott Kilner ο οποίος συνοδευόταναπό τους στενούς συνεργάτες του, οι οποίοι ανέλαβαν πρόσφατα, Patrick Hanish- από το Τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών ζητημάτων του Γεν.Προξενίου και τον Paul Palmer,υπεύθυνος Πολιτικών Υποθέσεων και θρησκευτικών ελευθεριών.
15/08/2012

Εσπερινός της Παναγίας στη Μονή Πεντέλης (ΦΩΤΟ)

Με κατάνυξη και τη συρροή πλήθους πιστών, τελέσθηκε απόψε στην Ιερά Μονή Πεντέλης, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη ενδόξω Κοιμήσει της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπου και πανηγυρίζει η ιστορική Μονή. Στον Αρχιερατικό Εσπερινό προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης ενώ συνχοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Σελευκείας Εφραίμ, από το Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Είχαν κάνει τον ναό ψησταριά και έγινε το σώσε με τον Κορίνθου…!

O Mητροπολίτης Κορινθίας κ.Διονύσιος θεωρείται και είναι ένας απο τους πλέον προοδευτικούς ιεράρχες στην χώρα. Η παρουσία του στην Κορινθία έφερε νέο αέρα και ανανέωσε την τοπική εκκλησία. Κάθε άλλο παρά ευσεβιστής ή τυπολάτρης είναι. Χθές το βράδυ όμως βγήκε κυριολεκτικά απο τα ράσα του
14/08/2012




Το Πάσχα του Καλοκαιριού στο Πλατύ Μεσσηνίας

Οι προγονοί μας με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό στην μητέρα του κόσμου την Παναγιά μας τίμησαν το θαύμα της κοιμήσεως και της μεταστάσεώς της εις τους ουρανούς με το να κατασκευάσουν αμέσως μετά τον απελευθερωτικό αγώνα, εναντία στον Τουρκικό ζυγό, και να αφιερώσουν ένα μεγαλοπρεπή και επιβλητικό Ναό, ο οποίος είναι ο κεντρικός Ναός της ενορίας του χωριού μας και καύχημα των απανταχού Πλατέων.
14/08/2012

Διορθόδοξη συνάντηση για τον Θρησκευτικό Τουρισμό στο Βόλο

Σπουδαία Διορθόδοξη Συνάντηση για την ανάδειξη του Θρησκευτικού τουρισμού στην Μαγνησία συνδιοργανώνουν, από 20 – 25 Αυγούστου 2012, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και ο Δήμος Βόλου. Στην συνάντηση θα συμμετάσχουν Εκκλησιαστικές αντιπροσωπείες από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και την Εκκλησία της Κύπρου.
14/08/2012

Στην Βέροια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για την Παναγία Σουμελά

Την Τρίτη 14 Αυγούστου το πρωί αφίχθη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β’ μετά των σεβασμιωτάτων Αξώμης κ. Πέτρου, Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου, του θεοφιλεστάτου Νιτρίας κ. Νικοδήμου και του αρχιμ. κ. Ισιδώρου. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος και ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Επίσης η Δήμαρχος Βεροίας κ. Χαρούλα Ουσουτζόλγου-Γεωργιάδη, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιος Τανιμανίδης και άλλοι επίσημοι.
14/08/2012

Το Ναύπλιο εορτάζει το Πασχα του Καλοκαιριού

Με ένα ιδιαίτερο τρόπο τιμάται η εορτή της Παναγίας στην περιοχή Αγίας Τριάδος (Βούζη) , του δήμου Ναυπλίου, όπου την προπαραμονή της εορτής της Κοιμήσεως μεταφέρεται η ιερή εικόνα της Παναγίας από το νέο Ναό της Αγίας Τριάδος, στην βυζαντινή Εκκλησία της κοιμήσεως του 11ου αιώνα. Μετά το τέλος της παρακλήσεως ο Ιερέας μαζί με τους πιστούς μεταφέρει την θαυματουργή εικόνα της κοιμήσεως της Παναγίας στον παλαιό ναό,που γιορτάζει. Στη λιτανεία συμμετέχει πλήθος πιστών και μετά την ολοκλήρωσή της ψάλλονται τα εγκώμια στην Υπεραγία Θεοτόκο. Έτσι και φέτος τελέστηκε από τον πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Μητροσίλη ο εσπερινός και ακολούθως διαβάστηκαν τα εγκώμια στην Παναγία μας. Η εικόνα παραμένει στον βυζαντινό Ναό μέχρι και την κυριώνυμη ημέρα οπότε μετά τη θεία λειτουργία επιστρέφει και πάλι στη νέα Εκκλησία του χωριού.
14/08/2012

Εγκύκλιος Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως για την Εορτή της Κοιμήσεως Θεοτόκου

Ένα λαϊκό λόγιο λέει: "Αύγουστε, καλέ μου μήνα, νάσουν δυό φορές το χρόνο". Κι' αυτό, γιατί ο Αύγουστος είναι κυρίως η εποχή των διακοπών, της αφθονίας των φρούτων και των ποικίλων κηπουρικών, της ξενοιασιάς και της αναπαύσεως. Όμως, πέρα απ' αυτά, που οπωσδήποτε είναι απαραίτητα για την ανανέωση των σωματικών δυνάμεων, ο Αύγουστος έχει για τους χριστιανούς μια ιδιαίτερη χάρη, επειδή χαρακτηρίζεται και είναι πράγματι ο μήνας της Παναγίας.
14/08/2012

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου για την Εορτή της Κοιμήσεως Θεοτόκου

Με αυτά τα γεμάτα τρυφερότητα και πίστη λόγια, μας καλεί ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός να τιμήσουμε τη σημερινή ημέρα. Μια ημέρα, όμως, που κρύβει κάτι το παράδοξο και κάτι το αντιφατικό. Εορτάζουμε έναν θάνατο! Πανηγυρίζουμε για μία απώλεια! Δοξολογούμε τον Θεο για μία αναχώρηση από τα εγκόσμια! Και μάλιστα, την αναχώρηση ενός προσώπου αγαπητού, του πλέον αγαπητού αλλά και του πλέον αγνού της ανθρώπινης ιστορίας: Του προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου, της κατά σάρκα Μητέρας του Χριστού μας.
14/08/2012

Πανηγυρίζει η Ι.Μ.Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπηλιάς

Γνωστοποιείται ότι την 15ην Αυγούστου πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπηλιάς. Την παραμονή της εορτής θα τελεσθεί Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυλώνος κ.κ. Χριστοδούλου από τις 7.00 μ.μ. εως τις 9.00 μ.μ.
14/08/2012

Ανησυχία Οικουμενικού Πατριαρχείου για την εξάπλωση της βίας

Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εκφράζει την έντονον αυτού ανησυχίαν δια την επιδείνωσιν της εξαπλουμένης ανά τον κόσμον σήμερον βίας. Από την Αμερικήν έως την Αφρικήν, δια μέσου της Ευρώπης και της Ασίας, αι ήπειροι ευρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα μισαλλοδοξίας, τα οποία όχι μόνον αποδυναμώνουν την παγκόσμιον ειρήνην, αλλά και αποτελούν ισαρίθμους αρνήσεις της ανθρωπίνης αξιοπρεπείας. Ρατσιστικοί φόνοι, γενοκτονίαι, εθνοκαθάρσεις, αντισημιτισμός, καταστροφαί χώρων λατρείας κ.λπ. αποτελούν πράξεις βαρβαρότητος, αι οποίαι πρέπει να καταγγελθούν ρητώς και απεριφράστως, ιδιαιτέρως όταν διαπράττωνται υπό το πρόσχημα της θρησκείας.
14/08/2012

Ο ΥπΕξ Δ.Αβραμόπουλος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στους εορτασμούς της Τήνου

Αύριο, Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος θα εκπροσωπήσει τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση στον ετήσιο εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο.



 

Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος για τη Χάλκη, το Πατριαρχείο, την Ομογένεια

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι έτοιμη να ανοίξει τις θύρες της μόλις οι τουρκικές Αρχές δώσουν το πράσινο φως, τόνισε σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδος στην οποία στεγάζεται η Θεολογική Σχολή. Ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε τη Βοστώνη ευρισκόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες «για ημι-ιδιωτικούς λόγους», όπως είπε. Μας μίλησε για το Πατριαρχείο, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το έγγαμο των Επισκόπων, την Ομογένεια.
13/08/2012

Καλαβρύτων Αμβρόσιος: "Μας υβρίζουν και μας αδικούν! Γι' αυτό και απαντάμε"

Παρά το γεγονός, ότι εδώ στα Καλάβρυτα δεν έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την διαδικτυακή και την ηλεκτρονική μας επικοινωνία, τα γεγονότα μας αναγκάζουν να διακόψουμε την σιωπή μας προκειμένου να απαντήσουμε -με σκληρή οπωσδήποτε γλώσσα, θυμηθήτε το αμβροσιακό στύλ- σε μερικούς καλούς μεν αλλά νέους σε ηλικία δημοσιογράφους, οι οποίοι μέσα από την ηλεκτρονική τους εφημερίδα (amen.gr) ή του προσωπικού των blog (Ιδιωτική οδός, panagiotisandriopoulos. blogspot.gr) ασεβούν όχι μόνο πρός τους όρους της κανονικής Διοικήσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και προς τό ταπεινό πρόσωπό μας, προκειμένου να υπερασπισθούν τα δίκαια του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ή καί νά ευαρεστήσουν στα πολύ υψηλά ιστάμενα Πρόσωπα της εκκλησιαστικής διοικήσεως, αγνοούντες ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει η ελευθερία της εκφράσεως καί ότι οι Αρχιερείς έχουν υποχρέωση να "ορθοτομούν τόν λόγο της αληθείας"!
13/08/2012

Συνάντηση Πρωθυπουργού-Μητροπολίτη Μεσσηνίας (ΦΩΤΟ)

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Μεσσηνία, για την πραγματοποίηση των εγκαινίων της έκθεσης ενάλιων αρχαιοτήτων στην Πύλο και την συμμετοχή του στους εορτασμούς του Δεκαπενταυγούστου, ο Πρωθυπουργός κ.Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε κατ'ιδίαν στην Καλαμάτα με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, για περισσότερο από 30' , και συζήτησαν - σύμφωνα με πληροφορίες του Amen.gr -  κυρίως το θέμα των Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων Πρόνοιας,την αναθεώρηση της φορολόγησης της περιουσίας τους ως κοινοφελών ιδρυμάτων, αλλά και γενικότερον εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος.
13/08/2012

Προσφορά αγάπης από την Ι.Μ.Αρκαλοχωρίου

Τη Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι, από τον Τομέα Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Συνοχής της Ιεράς Μητρόπολής μας, η διανομή, σε εμπερίστατους αδελφούς μας, πτωχούς, νεόπτωχους και ανέργους, χιλίων τριακοσίων (1.300) δεμάτων, με δεκαπέντε τόνους τρόφιμα και δυόμισι τόνους κοτόπουλο.
13/08/2012

Νέος Ορθόδοξος Ναός στο Μιλάνο

Η Ορθόδοξος Μητρόπολις Ιταλίας και Μελίτης, κλήρος και λαός, ζει τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, από την ημέρα, δηλαδή, που εξελέγη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος Ζερβός, το μέγα θαύμα της αναγεννήσεως της Ελληνικής Ορθοδοξίας μέσα στο κέντρο του Ρωμαιοκαθολικισμού, την Ιταλία.
13/08/2012

Κήρυγμα με ποικίλα μηνύματα από τον Θερμοπυλών Ιωάννη

Στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πεντέλης, προεξήρχε ο Καθηγούμενος αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην Ευαγγελική Περικοπή της θεραπείας του σεληνιαζόμενου παιδιού από τον Ιησού Χριστό στον οποίο καταφεύγει ο πονεμένος πατέρας, μέσα στην απελπισία του, ως την τελευταία του ελπίδα για να θεραπευθεί το παιδί του. "Ο Χριστός χρησιμοποιεί κάποιες βαριές κουβέντες. Ω γενεά άπιστος και διεστραμμένη! έως πότε έσομαι μεθ ὑμῶν; Εως πότε ανέξομαι υμών; Ακόμα και στο ερώτημα της αδυναμία των Μαθητών να θεραπεύσουν παρόλο που έχουν λάβει την εξουσία, ο Ιησούς τονίζει απόλυτα ότι οφείλεται στην απιστία τους, τονίζοντας μάλιστα ότι εάν έχουν, έστω και ελάχιστη πίστη, όπως το σπόρο του σιναπιού, θα μπορούν ακόμη να μετακινούν κι ολόκληρα βουνά.
13/08/2012

Υπάρχει σχέδιο κατά της χώρας

Σκληρή απάντηση σε όσους σχεδιάζουν μέτρα που πλήττουν την Εκκλησία και την πίστη δίνει μέσω της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ο δυναμικός μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος. Ο σεβασμιότατος κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο αποδόμησης της «κουλτούρας» του Ελληνα από έσωθεν και έξωθεν κέντρα εξουσίας, προειδοποιεί ότι «υπάρχει Θεός και θεία πρόνοια που θα φέρει και πάλι τη γαλήνη» και τονίζει ότι έχει ιερή υποχρέωση να βρίσκεται στο πλευρό του λαού και να μιλάει ανοιχτά (και φωναχτά) για τα δραματικά αδιέξοδα της πατρίδας.





Η σωστή γραμμή πορείας προς τη Χριστιανική συνεργασία και ενότητα

Σαράντα χρόνια μετά το θάνατο του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα έχομε καθήκον να επαναφέρομε στη μνήμη μας τον μεγάλο αυτό Ιεράρχη της Ορθοδοξίας, ο οποίος άνοιξε τις πύλες του κόσμου για να εμφανίσει μία Ορθόδοξη Εκκλησία γεμάτη σφρίγος και δυναμισμό, μια Ορθοδοξία η οποία καλλιεργεί τη βαθειά πνευματικότητα, αλλά και που δεν λησμονεί τα επίκαιρα καυτά προβλήματα των πιστών της και η οποία φροντίζει και για την αποκατάσταση της χριστιανικής ενότητας πάνω σε σωστές θεολογικές και εκκλησιολογικές βάσεις. Ο μεγάλος αυτός Πατριάρχης έχει παρεξηγηθεί από πολλούς δήθεν υπερασπιστές της ακραιφνούς Ορθοδοξίας.
12/08/2012

Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαο

Την Κυριακή 12 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ιερούργησε και ομίλησε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Λαμίας. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Ιερολ. Ιεροδιακόνου π. Αλεξίου Καπανδρίτη.
12/08/2012

Η βούληση για τη μεγάλη ανατροπή

Θαύμα συνήθως ορίζεται καθετί που παρεμβαίνει στους φυσικούς νόμους, προκαλεί έκπληξη και αποδίδεται σε θεϊκή επέμβαση. Η Αγία Γραφή και η διδασκαλία της Εκκλησίας μας, όταν περιγράφουν ένα θαύμα, δεν το βλέπουν να συγκρούεται με την τάξη των φυσικών πραγμάτων, εφόσον όλη η φυσική δημιουργία είναι ένα θαύμα. Ο θεός, δημιουργός και φυσικός νομοθέτης, δεν ανατρέπει τους δικούς του νόμους, αλλά με τις ενέργειές του προεκτείνει και συμπληρώνει τους υπάρχοντες, για να εξυπηρετηθεί το σχέδιο της θείας Οικονομίας, δηλαδή η σωτηρία των ανθρώπων από τη φθορά και τον θάνατο.

Εκκλησία, πίστη, παράδοση και...τα ανθρώπινα!

Στις ημέρες αυτές της προσπαθούμενης ανασύνθεσης όλων των παραμέτρων της ανθρώπινης ζωής φαντάζει τουλάχιστον άχαρο εκκλησιαστικοί άνδρες να απαξιώνουν με τέτοια μικροπρεπή διάθεση ότι πιο ωραίο και με σοφό τρόπο έχει καθιερώσει η Εκκλησία για να διέπει το «είναι» της, δηλαδή την εκκλησιαστική παράδοση. Μάλλον φαίνεται δεν καταλαβαίνουν ή δεν το πίστεψαν ποτέ πως δεν χωρά διαβάθμιση μικρών και μεγάλων στην παράδοση και πως τα ουσιώδη με τα επουσιώδη δεν χωρίζουν στην εκκλησιαστική ζωή. Τι άλλο εξάλλου είναι η πίστη μας από μια γόνιμη, δημιουργική και ελκυστική εμμονή στην παράδοση, που φέρνει τόσο δυναμικά μπροστά το παρελθόν για να μας δώσει ώθηση και κουράγιο για το μέλλον.
11/08/2012

Άγιον Όρος: Συνεχίζεται και το Σάββατο η μάχη με τις φλόγες

Με τη σύμπραξη εναέριων μέσων, του στρατού, σέρβων πυροσβεστών και πολλών εθελοντών συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο Άγιον Όρος, στην ευρύτερη περιοχή Χιλανδαρίου. Το πύρινο μέτωπο εντοπίζεται μεταξύ των περιοχών Γιοβάνιτσα και Πρώτο Νερό, και κινείται προς την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, χωρίς όμως να απειλείται μέχρι στιγμής η ομώνυμη μόνη στην οποία εγκαταβιώνουν κυρίως σέρβοι μοναχοί.
11/08/2012

Μέτρα ασφαλείας για την προστασία του Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού στη Λιβύη

Έπειτα από την λεηλασία που υπέστη ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου Τριπόλεως το έτος 2010 από αγνώστους και την κλοπή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου και όλων των Ιερών Κειμηλίων αυτού, την απόπειρα δολοφονίας του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς μας Μητροπόλεως Αρχίμ. Ιωακείμ Βασιλάκου την 2α του μηνός Μαΐου του έτους 2012 από άγνωστο στις 9 π.μ. εντός του προαυλίου χώρου του Ναού, και την προ ημερών απόπειρα καταλήψεως του Μητροπολιτικού Μεγάρου και του Ναού από αγνώστους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Θεοφύλακτος σε συνεργασία με τον Πρέσβη της Κύπρου μας εις την Λιβύη κ. Περικλή Στοιβαρό αλλά και με την καθοριστική βοήθεια και χορηγία της Ελληνοκυπριακής Εταιρίας μας J&P , αποφάσισε να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας του Ναού μας και των κτηρίων της Ελληνικής Κοινότητος και της Ιεράς μας Μητροπόλεως.
11/08/2012

Η επιληψία της εποχής μας

Η Ευαγγελική Περικοπή αυτής της Κυριακής αναφέρεται στη θεραπεία του σεληνιαζομένου παιδιού από τον Ιησού Χριστόν. Φαίνεται ότι ο πονεμένος πατέρας, μέσα στην απελπησία του, βλέποντας το παιδί του να υποφέρει από την ασθένεια της επιληψίας, κι ακούγοντας για τα πολλά θαύματα που επιτελούσε ο Ιησούς Χριστός, καταφεύγει κοντά του, ως την τελευταία του ελπίδα για να θεραπευθεί το παιδί του.
11/08/2012

Τράπεζα νεολαίας...

Στην αυριανή ευαγγελική περικοπή θα συναντήσουμε τον Χριστό να θεραπεύει έναν νέο. Το δαιμόνιο που είχε τον είχε κάνει επικίνδυνο ακόμα για την ίδια την ζωή του, αφού όταν εκδηλωνόταν πότε έπεφτε στο νερό και πότε στην φωτιά. Οι μαθητές του Ιησού δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα όταν σ΄ αυτούς κατέφυγε ο πατέρας του. Μόνη ελπίδα ήταν και είναι Εκείνος. Η εξουσία Του στα δαιμόνια δεδομένη, το θαύμα γίνεται.
11/08/2012

Μια απάντηση στον Σεβ.Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο

Τα δίκαια του Οικουμενικού Θρόνου στην επικράτεια της σημερινής Ελλάδας δεν χρειάζονται συνήγορο γιατί είναι θεσμοθετημένα αιώνες πριν συσταθεί το Νεοελληνικό Κράτος. Άλλωστε το Πρωτείο διακονίας - και όχι εξουσίας - και οι κανονικές αρμοδιότητες του Οικουμενικού Πατριάρχη επί των εκκλησιαστικών πραγμάτων δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ από νόμο στο ελληνικό κράτος. Υπενθυμίζουμε ότι και το Σύνταγμα της Ελλάδος αναγνωρίζει την προτεραιότητα των Ιερών Κανόνων εντός του ελληνικού εδάφους στα ζητήματα της Εκκλησίας. Έτσι, το πρόσωπο που κατά καιρούς ανέρχεται στον Οικουμενικό Θρόνο έχει την κανονική ισχύ να προστατεύει την ενότητα της δικαιοδοσίας του, σύμφωνα με τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας του 1850 και την Πράξη του 1928

Όλα έτοιμα για το πανηγύρι της Σπηλιανής

Με την πατρική αγάπη του προκαθημένου της Μητρός Εκκλησιάς οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου και την ευλογιά του πολυαγάπητου Μητροπολίτη Κωου και Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ, άρχισαν οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του λεγόμενου «Πάσχα του Καλοκαιριού» στη Νίσυρο. Το Μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής όπου αποτελεί το κέντρο των εορταστικών εκδηλώσεων του νησιού είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Δωδεκάνησο και την Ελλάδα γενικότερα. Ήδη στο νησί έχουν φτάσει από την Αμερική και όχι μόνο απόδημοι Νισύριοι για να συμμετέχουν και αυτοί στην γιορτή της Παναγιάς τους.
10/08/2012

Το Μυστήριο του Φτωχού Αδελφού

Η κοινωνία μας με το Θεό είναι δώρο του Αγίου Πνεύματος και γίνεται ορατή στην όλη ζωή της Εκκλησίας όταν οι άνθρωποι βρίσκουν το Είναι και τη καθολικότητα τους στο Χριστό. Αυτή η κοινωνία με το Θεό γίνεται εμπειρία ζωής πρώτον όταν μελετούμε τη Αγία Γραφή, δεύτερον όταν μετέχουμε στη Θεία Ευχαριστία και τρίτον όταν βοηθούμε τους φτωχούς αδελφούς μας. Η Αγία Γραφή, Η Θεία Ευχαριστία και το Μυστήριο του Φτωχού Αδελφού, είναι τρεις διακριτοί και καθοριστικοί τρόποι κοινωνίας με το Θεό που πάντοτε στην ενότητα τους διαμορφώνουν το ήθος της εκκλησίας.
10/08/2012

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Χανιά (Πρόγραμμα)

Τα ομορφοπλουμισμένα Χανιά μας, η πόλις των γιασεμιών με την βαρυσήμαντη ιστορία της και την πλούσια κληρονομιά της, με την ασταμάτητη πολιτιστική παράδοση της και τα μεγαλοπρεπή μοναστήρια της, ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον Αρχιεπίσκοπο Κωσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με τις πρέπουσες τιμές προς τον Πατέρα της Ορθοδοξίας μας, τον οφθαλμό της Οικουμένης, και τον Πατριάρχη του αθάνατου γένους μας.
10/08/2012


Ο Ηλιουπόλεως στην Ηλιούπολη επί την ηλίου δύση

Κυματοθραύστη, χαρακτήρισε την Παναγία ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Θεόδωρος, ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2012, κατά την μεγάλη παράκληση στην οποία χοροστάτησε, στο ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.
10/08/2012

Δείπνο των Μειονοτήτων στην Άγκυρα

Γεγονός με ιδιαίτερη σημειολογία και ιστορική σημασία μπορεί να χαρακτηριστεί από τους κατανοούντες τα θέματα της Ομογένειας, το δείπνο που παρέθεσαν ,την Τρήτη το βράδυ, οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων που κατοικούν στην Τουρκία προς τιμήν της πολιτικής ηγεσία της χώρας. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά παρατίθεται από τις Μειονότητες δείπνο στην Άγκυρα, το όνομα της οποίας λειτουργούσε αρνητικά στις συνειδήσεις των μελών των Μειονοτήτων λόγω των παθημάτων που «έφεραν στο σώμα τους» από αποφάσεις της.
10/08/2012

Κασμίρογλου: Μάχη με τις φλόγες για να μην απειληθούν Αγιορείτικες Μονές

Μεγάλο αγώνα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει σε δασική περιοχή του Αγίου Όρους δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. «Καταβάλλονται προσπάθειες από τους άνδρες της Πυροσβεστικής να μην απειληθούν Ιερές Μονές», δηλώνει στο Amen.gr ο κ.Αρίστος Κασμίρογλου, Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους. «Η πυρκαγιά εντοπίζεται αυτή την ώρα στην περιοχή “Πρώτο Νερό”, μια περιοχή που εφάπτεται περίπου με τα όρια των Μονών Χιλανδαρίου και Εσφιγμένου», προσθέτει ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος για το άρθρο του Αρ.Πανώτη

O «λαλίστατος» ... «σήμερα στο διαδίκτυο Μητροπολίτης», προς τόν οποίον ο αγαπητός μας και παλαιός φίλος κ. Αριστ. Πανώτης έχει αφιερώσει το σχόλιό του της 7ης Αυγούστου, που αναρτήθηκε στο ΑΜΕΝ.gr, μας εξουσιοδότησε να του δώσουμε την παρακάτω απάντηση. Κατ΄αρχήν αυτός «ο λαλίστατος» Μητροπολίτης απευθύνει τις ευχαριστίες του στον κ. Πανώτη, διότι ασχολήθηκε μαζί του και έδωσε μια τόσο εκτενή θεολογική πραγματεία σαν απάντηση στις απόψεις του. Αυτό καί μόνο το γεγονός φανερώνει, ότι οι απόψεις του Μητροπολίτου ενώχλησαν τόν κ. Πανώτη ως μόνιμο υπερασπιστή των Πατριαρχικών Δικαίων στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
09/08/2012

Μασόνοι, σπιούνοι και άλλα θερινά ευτράπελα...στη σκιά του "Αμπχαζικού ρήγματος"

Η φιλόξενη ιστοσελίδα του ΑMEN.gr έχει ασχοληθεί αρκετά με το εκκλησιαστικό-δικαιοδοσιακό ζήτημα στην Αμπχαζία, το οποίο προέκυψε μετά τη βαριά ήττα που υπέστησαν τα γεωργιανά στρατεύματα τον Αύγουστο του 2008 και οδήγησε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας. Ανατρέχοντας στις τελευταίες εξελίξεις αναφέρουμε ότι πρόσφατα οι μοναχοί Δωρόθεος Dbar και Ανδρέας Ambar, οι οποίοι εκφράζουν μια μεγάλη μερίδα των ορθοδόξων της Αμπχαζίας που επιθυμεί να αποκτήσει μια Εκκλησία ανεξάρτητη από τη Γεωργία και τη Μόσχα, έσκισαν ενώπιον των αντιπροσώπων του Πατριαρχείου Μόσχας τη συνοδική απόφαση που τους έθετε σε αργία και ανακοίνωσαν την πλήρη απόσχισή τους από την Εκκλησία της Ρωσίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι πλέον θα μνημονεύουν κατά τη Θ. Λειτουργία το όνομα του...
09/08/2012

Ολοκληρώθηκε η φιλοξενία νέων από τη Ναζαρέτ στην Ι.Μ.Σερρών

Ολοκληρώνεται σήμερα η φιλοξενία των νέων, αγοριών και κοριτσιών, από την Ιερά Μητρόπολη Ναζαρέτ του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων . .Απο 1ης εως 9ης Αυγούστου , 35 νέα παιδιά, ηλικίας 11-15 χρόνων, από την Αγία Γή χάρηκαν στις παραθαλάσιες κατασκηνώσεις των Νέων Κερδυλίων Σερρών τις ομορφιές του ελληνικού καλοκαιριού, την εγκάρδια ελληνική φιλοξενία αλλά και την ποιότητα της ορθοδόξου πνευματικότητος.Κατά την διάρκεια της παραμονής τους τα παιδιά , επισκέφθησαν προσκυνηματικώς τις παλαίφατες Ιερές Μονές Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου και Τιμίου Προδρόμου Σερρών , τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Σερρών , το Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας , τον Εκκλ. Ραδιοφωνικό Σταθμό , τις πόλεις των Σερρών και της Ασπροβάλτας και το περίφημο σπήλαιο Αλιστράτης . Παράλληλα πλούσια ήταν και η πνευματική τροφοδοσία των παιδιών , καθώς παρακολούθησαν τις ακολουθίες των ιερών παρακλήσεων σε πλησιόχωρους προς την κατασκήνωσή τους Ιερούς Ναούς ,και συμμετείχαν στην Αρχιερατική Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Θεολόγος την Κυριακή 5 Αυγούστου στον Ι. Ναό Αγ. Γεωργίου Ασπροβάλτας.
09/08/2012

Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος στα Ιεροσόλυμα

Την Πέμπτην, 27ην Ιουλίου, / 9ην Αυγούστου 2012, εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου η εορτή του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος εις την Ιεράν αυτού Μονήν, την παρά την Πύλην του Πατριαρχείου, την Σχολήν του Αγίου Δημητρίου και το ξενοδοχείον Gloria.
09/08/2012

Πανηγυρίζει ο ιστορικός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Γιαννιτσών

Πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών, ο ιστορικός και αρχαιότερο ναός της πόλης, γνωστός και ως «Μητρόπολη». Εκτάκτως φέτος θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεορτίως την Κυριακή 12 Αυγούστου. Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. ΙΩΗΛ θα συλλειτουργήσει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σιατογκόρσκα κ. ΑΡΣΕΝΙΟΣ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.
09/08/2012

Χοροστασίες Μητροπολίτη Σύρου σε Ι.Παρακλήσεις στην Τήνο

Στην ακολουθία της Μικράς Παρακλήσεως, χοροστάτησε χθες και εκήρυξε τον Θείον Λόγον, ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β’, στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας κατ’αρχάς και εν συνεχεία στον Ι. Ν. των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Τριαντάρο, γενέθλιο τόπο του Εθνοιερομάρτυρος Μητρ. Μοσχονησίων Αμβροσίου και του αοιδίμου Μητροπολίτη Χαλκίδος Γρηγορίου Πλειαθού.

09/08/2012

«Kαι Σε Μεσίτριαν έχω προς τον φιλάνθρωπον Θεόν…»

Με βυζαντινή μελωδία τελέσθηκε την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012 το απόγευμα η Ιερά Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου στο καθολικό της νεοιδρυθείσης Ιεράς Μονής Αγίου Νικοδήμου, του Αγιορείτου στο Πυργετό, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνατίου, ο οποίος χοροστάτησε στην ιερά ακολουθία και ομίλησε για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και τις θαυματουργικές επεμβάσεις της στην ζωή των πιστών Χριστιανών.
09/08/2012

Χοροστασία Ύδρας Εφραίμ στις Ιερές Παρακλήσεις στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας

Mε ιδιαίτερη κατάνυξη και εκκλησιαστική ιεροπρέπεια τελέστηκαν την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012 στις 7 μ.μ. στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας Ιεραί Παρακλήσεις εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ.
09/08/2012



Ιερά Παράκκληση στην Παναγία Χελιδονούς

Στο δρόμο Κηφισίας Μενιδίου, στο ρέμα Χελιδονούς μέσα στον καταπράσινο λόφο βρίσκεται το Ιστορικό Εκκλησάκι "Ζωοδόχου Πηγής" - Παναγίας Χελιδονούς όπως αποκαλείται. Χτισμένο τον 16ου αιώνα, παρουσιάζει αρκετές αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες κυρίως την ενσωμάτωση του Καθολικού με παλαιό φυσικό σπήλαιο. Σ'αυτό το παρεκκλήσιο, το οποίο υπάγεται στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος νέας Κηφισιάς, την Πέμπτη 9 τουμηνός, στις 7 το απόγευμα θα τελεσθεί Ιερά Παράκληση της Παναγίας, στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου