Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Χιλιάδες λαού στο πανηγύρι της Κάτω Ξενιάς

Με λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος η μεγάλη πανήγυρη της Ιεράς Μονής Παναγίας
Κάτω Ξενιάς Αλμυρού, επί τη Αποδόσει της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας
Θεοτόκου. Χιλιάδες λαού, από ολόκληρη τη Θεσσαλία, κατέκλυσαν τον μεγάλο
προαύλιο χώρο της παλαιάς Ιεράς Μονής για να συμμετάσχουν στις λατρευτικές
εκδηλώσεις και να προσκυνήσουν την Ιερά και θαυματουργή Εικόνα της Εφόρου
και Προστάτιδος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού Παναγίας Ξενιάς.
23/08/2012

Επιμνημόσυνη δέηση από τον Πατριάρχη Θεόδωρο για τους μεγάλους Αλεξανδρινούς

Την 23η Αυγούστου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας καί ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Ελληνικών Κοιμητηρίων της Αλεξανδρείας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος απέτισε φόρο τιμής και μνήμης στους τάφους εξεχόντων μελών της Ελληνικής Κοινότητος, οι οποίοι προσέφεραν τα μέγιστα στην ανάδειξη του ελληνισμού στην Νειλοχώρα και ευεργέτησαν την μητροπολιτική Ελλάδα.
23/08/2012

O Σαλώνων Αντώνιος στη Φανερωμένη Χολαργού (ΦΩΤΟ)

Σε πανηγυρικό κλίμα και με εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε σήμερα η Θεία Λειτουργία της αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Φανερωμένης Χολαργού.Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, με την παρουσία ιερέων των γύρω περιοχών και τη συμμετοχή πλήθους πιστών.
23/08/2012

Βαρθολομαίος: «Η Ίμβρος έχει μέλλον, δεν έσβησε από τον χάρτη της Ρωμηοσύνης» (VIDEO)

Την ελπίδα και συνάμα τη βεβαιότητα του πως «η Ίμβρος έχει μέλλον» και «δεν έσβησε οριστικώς από τον χάρτη της Ρωμηοσύνης» εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εμφανώς συγκινημένος, στην ομιλία του μετά την Πατριαρχική χοροστασία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου του γενέθλιου τόπου του, στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου. «Έτσι πιστεύουμε όλοι, έτσι θέλουμε να πιστεύουμε και το μέλλον και η ιστορία δεν θα μας διαψεύσει», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, και εξέφρασε την ευχή να θυμούνται πάντοτε το πολύπαθο, μαρτυρικό και ταπεινό νησί «οι Ευρωπαίοι και όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι υπέρ του δικαίου, υπέρ της κατισχύσεως της νομιμότητας εναντίον της αδικίας. Να μας θυμούνται και να μας βοηθούν και εμείς να αγωνιζόμεθα μέχρι της τελικής δικαιώσεως»
23/08/2012

Ο ρόλος της πίστης σε περιόδους κρίσης

Αναμφίβολα τα τελευταία τέσερρα περίπου χρόνια κατακλυζόμαστε καθημερινά από μια ξέφρενη και εν πολλοίς άλογη χρήση της λέξης «κρίση» και αυτό σε άμεση αναφορά, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, με την οικονομική της μόνο έννοια και χροιά. Ζούμε άραγε σε περίοδο κρίσης ; και αν ναι, τί είδους, και τί την προκάλεσε ; όπως και πότε άρχισε και πότε θα λάβει τέλος ; Ερωτήματα που αν μη τι άλλο απασχολούν και βασανίζουν τους περισσότερους από εμάς.
23/08/2012

Η Κεντρική Επιτροπή του Π.Σ.Ε. στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Τον Αύγουστο του 1967 πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), ύστερα από πρόσκληση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Δικαίως θεωρήθηκε κορυφαίο εκκλησιαστικό γεγονός του 20ου αιώνα για το νησί μας και ολόκληρη την Ορθοδοξία. Πολύς δε υπήρξε διεθνώς ο έπαινος για την αποστολική Εκκλησία της Κρήτης, τον κλήρο και το λαό της, ιδίως για τον Προκαθήμενό της μακαριστό Μητροπολίτη Ευγένιον, τον πολλά τότε μοχθήσαντα για την άρτια οργάνωση και φιλοξενία. Μετά το πέρας των εργασιών, αξιωματούχοι και πολλά μέλη της Επιτροπής τίμησαν την Ι. Μητρόπολή μας Κισάμου και Σελίνου.
23/08/2012

Προσκυνητές στην Παναγιά της Ιμβρου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μεταβαίνει και πάλι στην Iμβρο, τη γεννήτρα γη του, εκεί που πρωτάνοιξε τα κλαμένα μάτια του στο θάμα της ζωής.Εχει γυρίσει χώρες και λαούς, πολιτείες και πόλεις, παντού στη Γη. Εχει συναντηθεί με ισχυρούς της Γης κάθε είδους και διαλογής, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα και αποδεικνύει κι ο ίδιος εν τη πράξει, δεν φαίνεται να βρίσκει πουθενά αλλού γαλήνη και απανεμιά, ούτε στο ίδιο το Φανάρι, παρά μονάχα στην Ιμβρο, γιʼ αυτό άλλωστε μια και δυο εκεί βρίσκεται.
23/08/2012

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου "Γέροντας Αβιμέλεχ ο Αγιορείτης"

Με την προσέλευση πλήθους κόσμου, παρουσιάσθηκε προχθές στόν θερινό κινηματογράφο του Δημοτικού κήπου Χανίων, το ψυχοφελέστατο βιβλίο με τίτλο "Γέροντας Αβιμέλεχ ο Αγιορείτης " τού φιλοαθωνίτου συγγραφέως κ. Αντωνίου Στιβακτάκη. Τό ενδιαφέρον πόνημα είναι έκδοση τής Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης καί Σητείας η οποία έχει επιμεληθεί μία σειρά από ενδιαφέρουσες εκδόσεις με στόχο τήν γνωριμία με ενάρετους Κρητικούς στήν καταγωγή, Αγιορείτες Πατέρες.
23/08/2012

Στοιχεία για τις κενές οργανικές θέσεις θεολόγων ζητά ο ΚΑΙΡΟΣ

Η τρέχουσα οικονομική δυσπραγία αποτελεί ασφαλώς την ύψιστη δικαιολογία για τι δραστικές περικοπές των νέων διορισμών στην α/θμια και β/θμια εκπαίδευση αλλά έρχεται σε καίρια αντίθεση με την διακηρυχθείσα πρόθεση πρόσληψης αρκετών χιλιάδων αναπληρωτών. Στο γεγονός αυτό της δραματικής μείωσης διορισμών ήλθε να προστεθεί και η παντελής απουσία νέων διοριστέων του κλάδου ΠΕ1, κάτι που αποτελεί αφενός καταστρατήγηση της αρχής ίσης μεταχείρισης των ειδικοτήτων που υπηρετούν στη β/θμια εκπαίδευση αφετέρου δε παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας στο ποσοστό νέων διορισμών ανά ειδικότητα.
23/08/2012

Θεολογία καταφυγής και παρακλήσεως

Αν και για χρόνια καθιερωμένο το τριήμερο πανηγύρι της Παναγίας της Γουμένισσας, είχε κι εφέτος μιαν παρήγορη κι ελκυστική ιδιαιτερότητα. Την παρουσία και προεξάρχουσα χοροστασία του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. ΙΩΣΗΦ, για δεύτερη φορά στα 5 χρόνια, στην καταληκτική πανήγυριν που μεταδόθηκε και από το Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος.Ο ποιητικός του λόγος ως τρόπος έκφρασης του περιεκτικού θεολογικού του κηρύγματος στον Εσπερινό της παραμονής 16/8 και στον ακροτελεύτιο χαιρετισμό από την κεντρική πλατεία της Γουμένισσας ανήμερα στις 17/8 ενθουσίασε και τόνωσε την πίστη και την υπομονή των ακριτών της όμορφης κωμοπόλεως και όλης της περιοχής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στο χωριό του Ιμβρίου Πατριάρχη

Στο χωριό του τους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου ξενάγησε το πρωί της Τετάρτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Μαζί περπάτησαν τα στενά καλντερίμια του ταπεινού χωριού που τους θερινούς μήνες βρίσκει και πάλι την παλαιά ρωμαϊκή αίγλη του, με τους εκατοντάδες Ιμβρίους να επιστρέφουν στα πάτρια, είδαν τα πετρόκτιστα σπίτια, τους ανθισμένους κήπους και τις φιλόξενες αυλές. Ο Πατριάρχης ξενάγησε τον Αρχιεπίσκοπο στο Πατρικό του σπίτι, εκεί όπου γεννήθηκε, στο μουσείο που δημιούργησαν συμπατριώτες του αφιερωμένο στη διακονία του, στο σπίτι του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου αλλά και στο δημοτικό σχολείο που φοίτησε και το οποίο σύντομα, ανακαινισμένο πλέον, θα επαναλειτουργήσει.
22/08/2012

Σύσκεψη υπό τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την κατάσταση σε Σουδάν και Νιγηρία

Την 21η Αυγούστου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Βʼ, είχε συνάντηση εργασίας με τους Σεβ.Μητροπολίτες Νιγηρίας κ.Αλέξανδρο και Χαρτούμ κ.Εμμανουήλ. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν διά μακρόν αφενός μεν οι εν γένει εξελίξεις στο νεοσύστατο κράτος του Νοτίου Σουδάν, αφετέρου δε ο αντίκτυπος που έχουν τα τελευταίως σημειωθέντα περιστατικά θρησκευτικής βίας στην Αφρική και κυρίως στην Νιγηρία.
22/08/2012

Ένας από τους καλύτερους “Ιεροκήρυκες” της Παιονίας

Με ακμαία ψυχή, έστω και λυγισμένη τη σωματική του αντοχή, διηκόνησε την Εκκλησία του Χριστού μέχρι και την Πεντηκοστή του 2012. Ως εκεί στάθηκε η ιερατική προσφορά ενός σώφρονος και ηρωικού ακρίτα Ιερέως, που εξυπηρετούσε για χρόνια και χρόνια μια στενή λωρίδα πατρώας ελληνικής γης, προβολή προς τα Σκόπια. Με 37 ψυχές στο ένα χωριό-σχεδόν φυλάκιο και με 150 στο άλλο χωριό. Όλοι σέβονταν την ιερατική παρουσία και προσφορά του.
22/08/2012

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας για την αποσκίρτηση κληρικού στους Παλαιημορογίτες

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, επισκέφθηκε την Κυριακή 19 Αυγούστου 2012 τα Παλιάμπελα Βονίτσης, όπου λειτούργησε στον ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου και ενημέρωσε τους πιστούς σχετικά με το πρόσφατο ζήτημα που δημιουργήθηκε στην περιοχή εξ αιτίας της αποσκιρτήσεως από την Ορδόδοξη Εκκλησία και της προσχωρήσεως του Αρχιμανδρίτου Ανατολίου Ψυχογιού ως «Επισκόπου» στους σχισματικούς παλαιοημερολογίτες.
22/08/2012

Παναγιά η Νιμπριώτισσα

Πέρασε ένας χρόνος και βάλε. Μ΄ ακόμα νιώθω στα ρουθούνια μου τις μυρωδιές της. Η αγριάδα της με τις αστυφιές, το θυμάρι και τα αγριολούλουδα σκαρφαλωμένα στον Πατινάδο. Οι βασιλικοί στις αυλές και οι μπαχτσέδες μπερδεύονται με τα μπαχάρια που βράζουν στα νερά της. Και από κοντά γειτόνεμα στα όμορφα χωριά της και εκεί τα καμπανόσχοινα στο χέρι του παπαΔημήτρη στην Παναγία και της παπαδιάς του παπαΝικηφόρου στο Ευλάμπιο κάνουν τις αγγελόφωνες καμπάνες να ψάχνουν ακατάπαυστα πρωί και βράδυ τις αδελφές καμπάνες στο Γλυκύ και στο Σχοινούδι για να κάνουν κουαρτέτο με τα χέρια του παπαΓρηγόρη και του παπαΘανάση.
22/08/2012

Θερμή υποδοχή για τον Οικουμενικό Πατριάρχη ετοιμάζουν τα Χανιά

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα τοπικά μέσα μαζικής ενημερώσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας καί Αποκορώνου κ.κ Δαμασκηνός με αφορμή τήν έλευση τού Προκαθημένου τής Ορθοδοξίας καί Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στα Χανιά την 1η Σεπτεμβρίου.
22/08/2012

Η ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού στο επίκεντρο ημερίδας στη Μαγνησία

Πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα, με θέμα «Βόλος – Πήλιο και Μαγνησία: Ανάπτυξη του
Θρησκευτικού – Προσκυνηματικού Τουρισμού», πραγματοποιήθηκε σήμερα στον
Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της πενθήμερης Διορθόδοξης
συνάντησης για τον Θρησκευτικό Τουρισμό που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη
Δημητριάδος και ο Δήμος Βόλου.
22/08/2012

Οι χάρτες διδασκαλίας στο μάθημα της ιστορίας και το διηνεκές της εκκλησιαστικής κανονικότητας

Οι ευρωπαϊκοί χάρτες στις αίθουσες διδασκαλίας του ιστορικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης δημιουργούσαν ερωτήματα, όχι βέβαια μόνο στο γράφοντα. Οι καθηγητές Ι. Χασιώτης των μεσαιωνικών χρόνων και Ι. Τουλουμάκος της αρχαίας ιστορίας συνήθιζαν να κρεμούν χάρτες για το εποπτικότερο, το αποτελεσματικότερο και το παραστατικότερο της διδασκαλίας. Ο Τουλουμάκος μάλιστα μας παρότρυνε και αγοράζαμε ειδικά φυλλάδια - χάρτες. Τους μελετούσαμε και εξεταζόμαστε για να εμπεδώνομε καλύτερα τα ιστορικά δρώμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου