Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

90 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Σμύρνης. Η Αγγέλα Παπάζογλου θυμάται και διηγείται μέσα από την εκπληκτική ερμηνεία της Άννα βαγενά


Μνήμες του μεγάλου ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και από την σφαγή της Σμύρνης ζωντάνεψαν την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στον ιστορικό πύργο της Δούκισας  Πλακεντίας στην Πεντέλη. Ο πύργος φωτισμένος και με ατμόσφαιρα που παρέπεμπε σε σκηνικό  εποχής και φόντο την ξεθωριασμένη Ελληνική σημαία υπό το χαμηλό φως και τους ήχους από την φωνή της αλησμόνητης Αγγέλας Παπάζογλου αλλά και νεότερων που μυριοτραγούδησαν την Σμύρνη των Ελλήνων. Το έργο περιγράφει ανάγλυφα τα βιώματα της κυρά Αγγέλας από την Σμύρνη από τις στιγμές πριν την μεγάλη σφαγή και τα τρόπο ζωής μέχρι και τα χρόνια της κατοχής από τους γερμανούς και του Ιταλούς. Ο θεατής μεταφέρετε στα χρόνια και τις τραγικές ώρες εκείνης της εποχής της μεγάλης σφαγής. Ο συγγραφέας θίγει στο έργο του τις σχέσεις με τους Τούρκους τους απλούς αλλά την ηγεσία της εποχής. Περιγράφει ανάγλυφα μέσα  από τις διηγήσεις της μητέρας του όλα όσα έζησαν από την προκυμαία της Σμύρνης μέχρι την στάση στην Χίο και την μεταφορά των προσφύγων στην Αθήνα και εν συνεχεία τα χρόνια από τον ένα πόλεμο στον άλλο εκείνο του 1940.   Μια παράσταση που δεν πρέπει κανένας έλληνας να χάσει. Το έργο ανεβαίνει στο μικρό θέατρο ΔΙΑΔΡΟΜΗ στον κεραμικό.

 Η Άννα  Βαγεννά ζωντάνεψε μέσα  από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου τα βιώματα της Άγγελας Παπάζογλου από την καταστροφή της μεγαλούπολης του Ελληνισμού στα παράλια της Μικράς Ασίας. Με τρόπο  εξαιρετικά γλαφυρό και αψεγάδιαστη  ερμηνεία, η Άννα Βαγενά,  έχοντας μπει στο πετσί του ρόλου της «σαν σε λειτουργία» όπως είπε αποκλειστικά στο Protothema.gr η ίδια η δημοφιλής ηθοποιός οι θεατές που  είχαν κατακλείσει τον πύργο της Πλακεντίας   είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν νοερά σε εκείνες τις μεγάλες στιγμές της εθνικής τραγωδίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.  Η παράσταση έχει την υπογραφή στην μουσική επιμέλεια του διακεκριμένου ιστορικού και μουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα ενώ στην σκηνή ως αφήγηση εμφανίζεται και η Γιασεμή Κηλαηδόνη(κόρη του Λουκιανού και της Άννας Βαγεννά).  Η παράσταση οργανώθηκε και φιλοξενήθηκε με ευθύνη του δημάρχου Πεντέλης κ. Δημήτρη Στεργίου ενώ την ευθύνη για την  οργάνωση και υποδοχής της παράστασης είχε ο αντιδήμαρχος Λευτέρης Κοντουλάκος. Ο δήμος Πεντέλης στις 5 Σεπτεμβρίου φιλοξενεί παράσταση και του Λουκιανού Κηλαηδόνη στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων του διευρυμένου καλλικρατικού δήμου Πεντέλης.  Το GreekAmericanNewsAgency εξασφάλισε αποσπάσματα με την ευγενική άδεια της ηθοποιού Άννα Βαγενά  η οποία επέτρεψε την λήψη αποσπασμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση ΑΓΓΕΛΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ανεβαίνει από την Άννα Βαγενά για 13η χρονιά έχοντας ξεκινήσει αυτή την διαδρομή από το 1999 και συνεχίζει μέχρι σήμερα με την ίδια επιτυχία.

Παρακολουθήστε χαρακτηριστικά αποσπάσματα και αποκλειστικές δηλώσεις της Άννα Βαγενά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου