Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Φορολογία, ανεργία και... Ελλάδα τα θέματα του δεύτερου ντιμπέιτ Ομπάμα- Ρόμνεϊ - ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ για την 6η Νοεμβρίου (της δεύτερης θητείας Ομπάμα)


Το δεύτερο κρίσιμο ντιμπέιτ ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρεπουμπλικανό Μιτ Ρόμνεϊ ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ομπάμα να "βγαίνει" στην αντεπίθεση, αναφερόμενος με πάθος στα όσα πέτυχε τα πρώτα τέσσερα χρόνια της θητείας του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων βρέθηκαν στη σκηνή του Πανεπιστημίου Χόφστρα στο Χέμπστιντ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Νέας Υόρκης, για 90 λεπτά, όσο δηλαδή διήρκεσε και η τηλεμαχία τους.

Το πρώτο ντιμπέιτ ανέδειξε «νικητή» τον Μιτ Ρόμνεϊ, με αποτέλεσμα να αλλάξουν οι ισορροπίες στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα ποσοστά των δυο υποψηφίων πλησιάζουν επικίνδυνα και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Στο δεύτερο (από τα τρία) ντιμπέιτ, το επιθετικό ύφος κυριάρχησε σχετικά με την ενεργειακή πολιτική και το χρέος, με τον Ομπάμα να τηρεί πιο μαχητική στάση σε σχέση με την πρώτη χαμένη για αυτόν τηλεμαχία.

Περισσότεροι από εξήντα εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την τηλεμαχία των δυο αντρών, μόλις τρεις εβδομάδες πριν κληθούν να πάνε στις κάλπες για τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και εσωτερικών ζητημάτων ήταν αυτά που κυριάρχησαν σε μια βραδιά που μετέδωσαν απευθείας όλα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα (C-SPAN, ABC, CBS, FOX and NBC, CNN, Fox News και MSNBC).

Συντονίστρια της τηλεοπτικής αναμέτρησης ήταν η Κάντι Κρόουλι του CNN (CNN Chief Political Correspondent), δίνοντας διαφορετική μορφή από την πρώτη, καθώς το κοινό είχε ενεργό ρόλο, θέτοντας ερωτήσεις στους δύο υποψήφιους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αποψινή τηλεμαχία δεν υπήρχε πόντιουμ, το οποίο βοηθά στο να κρύβει κάποιος τη νευρικότητά του ή να καλύπτει τυχόν λάθη. Αντιθέτως η κάμερα  είχε την δυνατότητα να καταγράφει τη γλώσσα του σώματος που συχνά πυκνά προδίδει τους υποψήφιους.

Ομπάμα και Ρόμνει ξεκίνησαν την τηλεμαχία τους με τοποθετήσεις σχετικά με την αμερικανική οικονομία με τον Αμερικανό πρόεδρο να ασκεί πίεση στον Ρόμνει για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε από την πρώτη τηλεμαχία. Στο επίκεντρο βρέθηκε και η Ελλάδα και το οικονομικό της πρόβλημα, καθώς ο Ρόμνεϊ, λίγο μετά την έναρξη της συζήτησης, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο "δρόμο της Ελλάδας" λόγω της διόγκωσης του δημοσίου χρέους.

"Έχουμε τέσσερα συναπτά έτη κατά τη διάρκεια των οποίων είπε ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά το ήμισυ. Αντί γι αυτό διπλασιάστηκε" ανέφερε ο Μιτ Ρόμνεϊ, κατηγορώντας τον Ομπάμα για τα αποτελέσματα της τετραετούς οικονομικής πολιτικής του. "Περάσαμε από ένα εθνικό χρέος ύψους 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα εθνικό χρέος ύψους 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό μας βάζει στο δρόμο που ακολουθεί η Ελλάδα"  ήταν η χαρακτηριστική φράση του Μιτ Ρόμνεϊ κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής συζήτησης τους. 

Το τρίτο ντιμπέιτ θα φιλοξενηθεί στη Φλόριντα, πολιτεία-κλειδί στη μάχη για το Λευκό Οίκο, στις 22 Οκτωβρίου με επίκεντρο την εξωτερική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου