Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Η Σημασία της Ελληνό-Εβραϊκής Φιλίας



15 Οκτωβρίου, Ουάσιγκτον- Η Συντονισμένη Προσπάθεια των Ελλήνων εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση για τις Σχέσεις Ελληνικών και Εβραϊκών Κοινοτήτων

Καθώς όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα κινούνται σε δύσκολα οικονομικά μονοπάτια είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικές τους να αναγνωρίζουν τη σημασία των ιδιαίτερα καλών σχέσεων που έχουν αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια οι Εβραϊκές και Ελληνικές κοινότητες τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα.
Εβραϊκής καταγωγής Αμερικανοί Γερουσιαστές και Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων υπήρξαν οι καλύτεροι υποστηρικτές μας σε δύσκολες περιόδους όπως την περίοδο που η Τουρκία εισέβαλλε στην Κύπρο και απείλησε την Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο ο Τούρκος Πρέσβης αναφερόμενος στα Ελληνικά νησιά και την κοντινή απόστασή τους από την Τουρκία ανέφερε σε Αμερικανούς Αξιωματούχους ότι αυτά δεν θα έπρεπε να ανήκουν κυριαρχικά στην Ελλάδα. Η απάντηση του Κογκρέσου σε αυτή την εχθρική στάση της Τουρκίας με την υποστήριξη των Εβραϊκής καταγωγής φίλων μας τόσο στο Κογκρέσο όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν η δραστική μείωση στην στρατιωτική βοήθεια προς την Τουρκία.
Η δραστικές κινήσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, παρά τις αντιρρήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας-έγιναν μόνο όταν και οι δέκα αξιωματούχοι της Κυβέρνησης Κλίντον για το θέμα της Κύπρου ήταν Εβραϊκής καταγωγής. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους πραγματοποιήθηκε και η πρώτη επίσκεψη ενεργού Αμερικανού Προέδρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, έγιναν κινήσεις για την απομάκρυνση των Τουρκικών Στρατευμάτων από τη βραχονησίδα Ίμια, ασκήθηκαν πιέσεις προς τη ΦΥΡΟΜ για να αφαιρέσει τις απειλητικές προς την Ελλάδα αναφορές στο Σύνταγμά της ενώ ο Λευκός Οίκος άσκησε πιέσεις για την απελευθέρωση των πέντε της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Αυτό δεν είναι απλά ένα τυχαίο γεγονός. Έχει άμεση σχέση με τις μεταξύ μας σχέσεις.
Δεν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός ότι το Ίδρυμα Raoul Wallenberg (που πήρε την ονομασία του από το Σουηδό Διπλωμάτη που έσωσε χιλιάδες Ούγγρους Εβραίους κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής) αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που βρέθηκε υπό Ναζιστική κατοχή και μέσω του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού μίλησε για το Ολοκαύτωμα. Ο Αρχιεπίσκοπος έσωσε χιλιάδες Εβραίους. Όταν ζητήθηκε από το Μητροπολίτη Χρυσόστομο και το Δήμαρχο της Ζακύνθου να παραδώσουν λίστες με τους Εβραίους της περιοχής αυτοί φυγάδευσαν όλους τους Εβραϊκής καταγωγής κατοίκους σε απομακρυσμένα χωριά και παρέδωσαν λίστα με τα δικά τους ονόματα.
Ένας Έλληνας μέλος της Εβραϊκής Κοινότητας, ο Στρατηγός Mordechai Frizis, ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματικός που θυσιάστηκε στον πόλεμο απέναντι στον Άξονα. Κάθε χρόνο ένα πρόσωπο από την Εβραϊκή κοινότητα λαμβάνει το Βραβείο Mordechai Frizis.
 Ελληνοαμερικανοί Γερουσιαστές και Μέλη του Κογκρέσου έχουν με τη σειρά τους σταθεί αρωγοί και υποστηρικτές σε θέματα Εβραϊκού ενδιαφέροντος. Υποστήριξαν σθεναρά την περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ και την στρατιωτική βοήθεια. Ακόμη και ο Προσωπάρχης του Κογκρέσου που δημιούργησε το πρώτο γραμματόσημο με τη μορφή του Εβραϊκής καταγωγής Haym Solomon, και ασχολήθηκε με τη νομοθεσία για το Αντί Αραβικό Μποϋκοτάζ ήταν Ελληνοαμερικάνος. Ελληνοαμερικανοί και Έλληνες Αξιωματούχοι έχουν εργαστεί στενά με την Εβραϊκή κοινότητα για την αναγνώριση του Ισραήλ από την Ελλάδα αλλά και για την εξάλειψη του θρησκεύματος από την Ελληνική ταυτότητα.
Η Κύπρος σταμάτησε φορτίο με όπλα που προορίζονταν για την Χαμάς, αντιμετώπισε την Τουρκική Flotilla και στέκεται ενάντια στην πυρηνική απειλή του Ιράν. Η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ για το φυσικό αέριο αποτελεί όχι μόνο μια σημαντική ενεργειακή συμμαχία αλλά λειτουργεί και ως παράγοντας ισορροπίας για την περιοχή. Η μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει μια σημαντική ενεργειακή πηγή για την Ευρώπη βασιζόμενη αποκλειστικά στις Δυτικές Δημοκρατίες.
Οι στενοί Ελληνό-Εβραϊκοί δεσμοί λειτουργούν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό συνέβαινε στο παρελθόν, αυτό συμβαίνει τώρα και αυτό θα συμβαίνει και στο μέλλον.

 Maria Allwin, Board Member, Faith Endowment; Board Member, Leadership 100; Cold Spring Harbor, NYAndrew A. Athens, Honorary Chairman, Coordinated Effort of Hellenes (CEH); Honorary Chairman, UHAC; Chicago, ILDr. Zenon Christodoulou, Founding Chair, New Jersey Hellenic American Heritage Commission; Branchburg, NJPhilip Christopher, Vice Chairman, Coordinated Effort of Hellenes (CEH); President, PSEKA; President, Pancyprian Association of America; Commack, NYGeorge Dovellos, Board of Directors, United Hellenic American Congress (UHAC); Merrillville, INMichael Galanakis, President, American Hellenic Council of California; Los Angeles, CAJohn D. Georges, CEO, Georges Enterprises; New Orleans, LAAndy Manatos, President, Coordinated Effort of Hellenes (CEH); Greek Orthodox Archdiocesan Council; Bethesda, MDMike Manatos, Executive Director, Coordianted Effort of Hellenes (CEH); Board Member, Leadership 100; Bethesda, MDNikos Mouyiaris, Executive Vice President, Pancyprian Association of America; New York, NYPeter "Panikos" Papanicolaou, Supreme President, Cyprus Federation of America; Faith Endowment; Brooklyn, NYCathy Papoulias Sakellaris, Board Member, Faith Endowment, Board Member, Leadership 100; Boston, MABasil Simon, Chairman, Michigan Democratic Party Greek Caucus; Detroit, MIChrysa Tsakopoulos, AKT Development, Sacramento, CATasos D. Zambas, Alternate President, PSEKA; Cyprus Federation of America; Piscatawy, NJEndy Zemenides, Founding President, Hellenic American Leadership Council; Vice President, PSEKA; Chicago, IL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου