Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η επίσκεψη Μέρκελ. Σε λίγο φτάνει στην Αθήνα

Στο αεροδρόμιο έχει φτάσει ο πρωθυπουργός και κυβερνητικό κλιμάκιο για να υποδεχτεί την γερμανίδα καγκελάριο. Η κ. Μέρκελ φθάνει στην χώρα μας σήμερα το μεσημέρι στην 1:30 όπου θα την υποδεχθεί στην επίσημη τελετή ο κ. Αντώνης Σαμαράς και στην συνέχεια θα κατευθυνθούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 2:15 θα έχουν κατ ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσει γεύμα των δύο αντιπροσωπειών. Στις 4:00 το απόγευμα προβλέπονται κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στα ΜΜΕ. Στις 16:50 η κ. Μέρκελ θα γίνει δεκτή στο προεδρικό μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Στις 5:30 το απόγευμα η γερμανίδα καγκελάριος και ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς θα συναντηθούν με μέλη της ελληνικής και γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας και στην συνέχεια, η κα Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα.

Αναμένουμε στήριξη

Στην πολιτική στήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου έχει εναποθέσεις πλέον τις ελπίδες της η κυβέρνηση για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να πάρει τον δρόμο της η εκταμίευση των 31,5 δισ. και η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι η παρουσία της κυρίας Άγγελα Μέρκελ στη χώρα σε συνδυασμό με μία θετική δήλωση για την προσπάθεια που έχει γίνει και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα επιβεβαιώσει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και θα λειτουργήσει ως πολιτική εγγύηση για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Στο κυβερνητικό επιτελείο που τις τελευταίες ημέρες έχουν συνεχείς συσκέψεις για την προετοιμασία της επίσκεψης δεν κρύβουν ότι “αν η επίσκεψη δεν πάει καλά και δεν αποφέρει τα αναμενόμενα τότε τα πράγματα για την χώρα θα είναι πραγματικά δύσκολα”. Ήδη οι προθεσμίες πιέζουν καθώς όπως έγινε σαφές και στο χθεσινό Γιουρογκρούπ μέχρι την Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει η χώρα να έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της που εκκρεμούν. Εφόσον το θέμα της Ελλάδας συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής τότε μπορεί να ελπίζει ότι η εκταμίευση της δόσης θα αποφασιστεί σε έκτακτο Γιουρογκρούπ μέχρι το τέλος του μήνα ώστε τα  ποσά να μπουν στις τράπεζες και στην αγορά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου που είναι και το όριο αντοχής της ελληνικής οικονομίας. Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι σαφές ότι χωρίς εγγυήσεις από την πλευρά των εταίρων ότι θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση και η επιμήκυνση δεν θα προχωρήσουν το πακέτο των μέτρων και το εργασιακό που έχει μπει παράλληλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την Τρόικα. Εφόσον όμως μετά την επίσκεψη της κ. Μέρκελ δοθούν οι εγγυήσεις ότι θα προχωρήσει η εκταμίευση η κυβέρνηση θα επισπεύσει τις εξελίξεις αν και εξακολουθεί να υπάρχει προβληματισμός για τις υπερβολικές απαιτήσεις της Τρόικας κυρίως για την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση ακόμη και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το κλίμα πάντως δεν είναι το καλύτερο δυνατό μετά τις σκληρές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε την Κυριακή ο οποίος επέρριψε αποκλειστικά στην Ελλάδα και στην διαχείριση από τους έλληνες πολιτικούς το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, μίλησε για καθυστέρηση στις διαρθρωτικές αλλαγές και επιπροσθέτως απέδωσε στην διάχυση του ελληνικού προβλήματος την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Στην κυβέρνηση λένε πάντως ότι “αφενός δεν είναι κακό που ο κ. Σόιμπλε κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών” και αφετέρου υποστηρίζουν ότι όσον αφορά το θέμα της Ελλάδας δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση της κ. Μέρκελ με τον υπουργό των Οικονομικών της καθώς εκφράζουν διαφορετικές απόψεις του γερμανικού κατεστημένου.Θέμα προέκυψε με την συμμετοχή των δύο πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στις συναντήσεις με την κ. Μέρκελ. Ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε στον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη ότι αν επιθυμεί μπορεί να παραβρεθεί στο γεύμα των αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσει την κατ ιδίαν συνάντηση. Ο κ. Κουβέλης όμως αρνήθηκε δείχνοντας ότι κρατά αποστάσεις. Αντίθετα ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος με δική του πρωτοβουλία ζήτησε να μετέχουν και οι δύο αρχηγοί προκειμένου να ενισχύσουν την διαπραγματευτική θέση της χώρας. Από το Μέγαρο Μαξίμου όμως τον ενημέρωσαν ότι ήδη ο κ. Κουβέλης είχε αρνηθεί. Ακολούθησε επικοινωνία του κ. Βενιζέλου με τον κ. Κουβέλη και τελικώς αποφάσισε και εκείνος να μην συμμετάσχει στο γεύμα.

Ζήτημα όμως προέκυψε και μετά την ανακοίνωση από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ για τις περιοχές που θα έχουν αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας. Στις συσκέψεις που γίνονταν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου κρίθηκε ότι αφενός τα περί απαγόρευσης δεν ήταν ακριβή και αφετέρου ότι η εντύπωση που δημιουργήθηκε από την παρέμβαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ πυροδοτεί το ούτως ή άλλως τεταμένο κλίμα με κίνδυνο να δημιουργηθούν επεισόδια. Διέρρευσε έτσι ότι ο πρωθυπουργός σε συζήτηση με τους συνεργάτες του ανέφερε ότι: «Όπως έχω την υποχρέωση ο ίδιος ως Πρωθυπουργός να δίνω μάχες για το καλό του τόπου, αντίστοιχα θα δίνω μάχη για το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφράζονται ελεύθερα σε συγκεντρώσεις, αρκεί αυτές να είναι ειρηνικές». 

Διαβάστε σχετικές ειδήσεις

Σε λίγη ώρα η άφιξη Μέρκελ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Σ. Ζάιμπερτ: Παρέπεμψε στη συνέντευξη τύπου Μέρκελ Σαμαρά για το ...

Διεθνή ΜΜΕ: Η Αθήνα οχυρωμένη πόλη για την επίσκεψη Μέρκελ  

Το μετέωρο ταξίδι της Μέρκελ στην Αθήνα

Επίσκεψη Α. Μέρκελ στην Αθήνα – Συνεχής ενημέρωση

Βρετανία: Το ρίσκο και οι λόγοι της επίσκεψης Μέρκελ «Ετοιμαστείτε: Η Ελλάδα θα τρελαθεί την Τρίτη!»

Η επίσκεψη της κραταιάς κυρίας

Καθοριστική επίσκεψη Μέρκελ 

 Στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός για την άφιξη της Μέρκελ Ώρα Μέρκελ στην Αθήνα 

 "Φρούριο" η Αθήνα για να υποδεχθεί την Μέρκελ

Στο αεροδρόμιο ο Αντώνης Σαμαράς για να υποδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ LIVE η Μέρκελ στην Αθήνα 

 LIVE η άφιξη της Μέρκελ "Συμβολική επίσκεψη Μέρκελ σε μια πόλη-φρούριο"

Spiegel, FTD, για την αποστολή της Α. Μέρκελ στην Αθήνα

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα υποδεχτεί επισήμως την Άνγκελα ...

Οι έξι ώρες της Μέρκελ στην Αθήνα

Προσδοκίες και ανησυχία για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

A. Merkel: "Αναμένω εποικοδομητικές συνομιλίες" Επισκόπηση Ημερήσιου Τύπου 09-10-2012

Η κυβέρνηση περιμένει μια θετική δήλωση στήριξης από τη Μέρκελ

Εποικοδομητικές συνομιλίες αναμένει η Μέρκελ Der Spiegel: Οι «επικίνδυνες αποστολές» της Καγκελαρίου στην Αθήνα

«Μια επίσκεψη που γίνεται αργά»

Ολα στο τραπέζι Σαμαρά - Μέρκελ

Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα

Οι εφτά ώρες που θα συγκλονίσουν την Αθήνα.

Προσδοκίες και αντιδράσεις για την επίσκεψη Μέρκελ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου