Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

20.000$ δωρεά εις μνήμη ομογενούς των ΗΠΑ στην Κιβωτό του Κόσμου από τον Ντίνο Ράλλη

Δωρεά ύψους 20.000$ παρέδωσε τον Ιούλιο  στον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, ιδρυτή και  υπεύθυνο της ΜΚΟ «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»  ο γνωστός ομογενής και διακεκριμένο στέλεχος της ελληνικής κοινότητας της Νέας Υόρκης  κ. Ντίνος Ράλλης.  Ο κ. Ράλλης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας των παιδιών  στην Κιβωτό του Κόσμου στα τέλη Ιουλίου, μόλις έφθασε στην Ελλάδα και παρέδωσε επιταγή εκ μέρους της εκλιπούσας Helen Pachoulos η οποία τον είχε ορίσει διαχειριστή της περιουσίας της μετά θάνατον.

 Η αείμνηστη Helen Maria Pachoulos  ήταν μετανάστρια στην Αμερική  έζησε μια ήρεμη και ήσυχη σεμνή  ζωή  και εργάστηκε εντατικά  δημιουργώντας έτσι  ένα αρκετά καλό εισόδημα που έφτανε για τις ανάγκες της ιδίας μέχρι τα τέλη του βίου της  αλλά και για ένα καταπίστευμα  που περιελάμβανε ακίνητα και μετρητά  μέρος των οποίων πέρασε σε συγγενείς της μετά τον θάνατο της αλλά και σε δωρεές.  Έζησε στο New Jersey και προα τα τέλη της ζωής της αισθανόμενη την ανάγκη να προσφέρει στην εκκλησία από τους κόπους και τους μόχθους της  δημιούργησε στενές πνευματικές σχέσεις και  με τον father Alex karloutso και την ενορία του την Κοίμηση της Θεοτόκου στα  Χάμτονς της Νέας Υόρκης(up state).  Κοιμήθηκε το 2008  ορίζοντας γενικό διαχειριστή της περιουσίας της τον  ομογενή Ντίνο Ράλλη. 

Μιλώντας στο GreekAmericanNewsAgency ο κ. Ράλλης τόνισε μεταξύ άλλων  « η Helen ήταν μια σπουδαία γυναίκα που εργάστηκε σε όλη της ζωή. Υπήρξε απλός άνθρωπος. Ήσυχη. Με ένα ενάρετο βίο. Ήθελα πάντα να προσφέρει σε όποιον χρειάζονταν βοήθεια.  Το έκανε με αγάπη και αίσθηση της ευθύνης της απέναντι στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη βοηθείας.  Υποστήριζε την Εκκλησία και το έργο της και σε κάθε ευκαιρία.  Όταν κατάλαβε το τέλος της με πλησίασε και μου ζήτησε να αναλάβω μαζί με τον Father Alex  όλα τα σχετικά  που αφορούν τα μετά θάνατον αφήνοντας μου την ευθύνη να διαχειριστώ τα κληρονομικά της και να διαμοιραστούν δίκαια στους κληρονόμους της αλλά και ένα μέρος που θα πήγαινε σε δωρεές και φιλανθρωπίες. Έτσι δώρισε στην Εκκλησία της Κοίμησης  ένα σεβαστό ποσό για την ολοκλήρωση των έργων που κάνει ο εφημέριος του ναού πάτερ Κωνσταντίνος μαζί με τον πατέρα Αλέξανδρο (Καρλούτσο) ένα άλλο μέρος που απέμεινε επιθυμία της ήταν να δοθεί για τα παιδιά. Έτσι γνωρίζοντας το έργο της Κιβωτού του Κόσμου και από εσάς που έχετε ενημερώσει την ομογένεια με πολλά  άρθρα σας  θέλησα να έρθω προσωπικά να γνωρίσω από κοντά αυτό το τεράστιο πνευματικό και κοινωνικό έργο που προσφέρει ο πάτερ Αντώνιος στα παιδιά όλου του κόσμου που φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις αυτής της υπέροχης οργάνωσης. Ενθουσιάστηκα με αυτά που  είδα. Με ξενάγησαν  παντού. Είδα τους όμορφους και ξεκούραστους χώρους, του κοιτώνες που φιλοξενούνται τα παιδιά, γνώρισα ορισμένους από τους εθελοντές της Κιβωτού διότι όλοι έλειπαν στις κατασκηνώσεις, τις βιβλιοθήκες, τους χώρους των δραστηριοτήτων τους. Ειλικρινά Αλέξανδρε το έργο αυτό με συγκλόνισε. Με άφησε έκπληκτο.   Οι άνθρωποι της η κ. Μαρίνα Κατσίμπαλη αλλά και προσωπικά ο πάτερ  Αντώνιος με ενημέρωσαν συνολικά για το έργο που γίνεται εδώ ως προσφορά στα παιδιά που φιλοξενούνται. Συγκινήθηκα. Πραγματικά ο  Άνθρωπος αυτός (σ.σ. ο πατήρ Αντώνιος) δίνει την ψυχή του στα παιδιά χωρίς να υπολογίζει χρόνο, κόπο, έξοδα.  Προτρέπω τους Ομογενείς να βοηθήσουμε όλοι την προσπάθεια αυτή.  Εδώ γίνεται ένα σημαντικότατο έργο για τα παιδιά και της μητέρες τους αλλά και για τις  οικογένειες που σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης,  στερούνται ακόμα και βασικών αγαθών. 


Προσέφερα αυτό το συμβολικό ποσό στο όνομα της αείμνηστης  Helen εις ανάπαυση της ψυχής καθώς δική της επιθυμία ήταν να προσφερθούν χρήματα σε οργανώσεις που βοηθούν παιδιά. Είμαι βέβαιος ότι τα χρήματα αυτά έχουν πιάσει τόπο και από εκεί  ψηλά που βρίσκεται η ψυχή της θα αναπαύεται με ηρεμία.   Έμεινα έκπληκτος από το έργο που προσφέρουν εδώ οι άνθρωποι. Οι εθελοντές. Οι δάσκαλοι. Οι παιδαγωγοί. Οι κοινωνικοί λειτουργοί. Οι άνθρωποι όλων των ειδικοτήτων που προσφέρουν εθελοντικά στα παιδιά για να μην τους λείψει τίποτα απολύτως.  
Πραγματικά δεν λείπει τίποτα από αυτά τα παιδιά.  Προσπαθούν να τους παρέχουν όχι μόνο τα βασικά αγαθά για μια ολοκληρωμένη ζωή αλλά και τα διαπαιδαγωγούν  με ένα πλήθος δραστηριοτήτων. Μαθήματα εκτός σχολείου. Χοροί παραδοσιακοί. Δραστηριότητες καλλιτεχνικές.  Έχουν παιδαγωγούς.  Εθελοντές δάσκαλους για όλα όσα χρειάζονται ως εφόδια για την ζωή τους. Γυμναστές.  Ψυχαγωγία.  Το σημαντικότερο όμως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ήταν ότι πέρα και πάνω από όλα οι υπεύθυνοι εδώ με πρώτον τον π. Αντώνιο φροντίζουν για την καλλιέργεια της ψυχής. Για τα πνευματικά χαρίσματα των παιδιών.  Παίρνουν ανατροφή και διαπαιδαγώγηση  χωρίς διακρίσεις.  Δεν έχω λόγια για να ευχαριστήσω και εκ μέρους της ομογένειας για το έργο που γίνεται εδώ.  Εύχομαι με όλη την ψυχή μου να βρεθούν και άλλοι ομογενείς που θα έρθουν να δουν το έργο αυτό και είμαι βέβαιος ότι θα το στηρίξουν ακόμα  και από το υστέρημα τους.  Σας διαβεβαιώνω ότι γυρίζοντας στην Νέα Υόρκη θα αναλάβω σχετική δράση και πρωτοβουλίες για να στηριχτεί αυτό  το τόσο δυνατό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του πατρός Αντωνίου. Είμαστε δίπλα του όλοι! Θέλω να τον συγχαρώ  διότι προσφέροντας σε αυτά παιδιά και τις μητέρες τους  ανακουφίζει και τις δικές μας ψυχές αλλά και μας φορτώνει με την ευθύνη να προσφέρουμε έστω και από το υστέρημα.  Πάτερ Αντώνιε είμαστε δίπλα σου. Θα χαρούμε να σε δούμε με τα παιδιά στου στην Νέα Υόρκη ώστε και οι Ομογενείς να έχουν την δυνατότητα να πάρουν μια μικρή πρόγευση αυτού του τεράστιου έργου που γίνεται εδώ. Τι άλλο να πω από ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων στην Νέα Υόρκη. Θα είμαστε δίπλα σας.»

Από την  πλευρά του ο π. Αντώνιος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του αφού ευχαρίστησε για την προσφορά αυτή μας ζήτησε να διαβιβάσουμε αυτή την ενημερωτική επιστολή στον κύριο Ντίνο Ράλλη αλλά και προς ενημέρωση της Ομογένειας για το σύνολο των δραστηριοτήτων,    επαναλαμβάνοντας την έκκληση του για υποστήριξη του έργου της Κιβωτού  ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και τις νέες προσπάθειες επέκτασης της προσπάθειας τους στην ιδιαίτερη του πατρίδα την  Χίο αλλά  και στην Πωγωνιανή  Ηπείρου:
Αγαπητοί ομογενείς ,
Αξιότιμε Κύριε Ράλλη,
Αξιότιμοι,
Με ευγνωμοσύνη δεχθήκαμε από σας χρηματική προσφορά, δωρεά $20.000, από το κληροδότημα της αείμνηστης και πολυαγαπημένης σας Helen Pahoulos.
Η προσφορά σας αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, γιατί η αείμνηστη Helen ζούσε και άκμαζε μακριά από την Ελλάδα, αλλά την έφερε στην καρδιά της και με την επιθυμία της να συνδράμει εμάς το αποδεικνύει εμπράκτως.
Παρακαλώ δεχθείτε ένα μεγάλο, θερμό ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από όλους εμάς εδώ στην «Κιβωτό  του Κόσμου» και δεχθείτε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια του αγαπημένου σας προσώπου.
Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για το συσσίτιο των παιδιών μας.
Επίσης να σας ενημερώσουμε, όσον αφορά τις δραστηριότητές μας, ότι έχουμε δημιουργήσει το πρόγραμμα «Στέγη για τη Μητέρα και το Παιδί», όπου νοικιάζουμε 100 διαμερίσματα, όπου βρίσκουν καταφύγιο άστεγες μητέρες με τα παιδιά τους και μένει η οικογένεια ενωμένη.
Ακόμα επειδή τον τελευταίο καιρό τα τηλεφωνήματα – οι αιτήσεις βοηθείας από τον κόσμο έχουν αυξηθεί δραματικά. Όπως ξέρετε, όλες μας οι δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας βρίσκονται στην Αθήνα, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα αιτήματα βοηθείας, όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά πρακτικά απ’ όλη την ελληνική επικράτεια. Πρόκειται κυρίως για άπορο πληθυσμό, αλλά παρατηρούμε ότι αρχίζει να αφορά και συνανθρώπους μας που μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν περίμεναν ότι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση να ζητήσουν βοήθεια.
Αναλογιζόμενοι ότι πρέπει να δημιουργηθούν ανάλογες δομές και πέρα των Αθηνών επιθυμούμε να μοιραστούμε μαζί σας τα μελλοντικά μας σχέδια.

Η Κιβωτός του Κόσμου προτίθεται να επεκταθεί στην Πωγωνιανή της Ηπείρου κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, έχοντας τη στήριξη των τοπικών φορέων (περιφέρειας, τοπικής αυτοδιοίκησης κι εκκλησίας), αλλά και του τοπικού πληθυσμού. Θα δημιουργηθεί λοιπόν :

·         Ένα Κέντρο Παιδικής Προστασίας: όπου θα φιλοξενούνται παιδιά και νέοι από τη νηπιακή τους ηλικία μέχρι και την ενηλικίωσή τους. Πρόκειται για παιδιά χωρίς οικογενειακό περιβάλλον ή παιδιά που  απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον εξαιτίας κακοποίησης, εκμετάλλευσης ή έντονης παραμέλησης. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ένα κατάλληλο, ασφαλές Σπίτι σε αυτά τα παιδιά και την ευκαιρία να μορφωθούν και να αναπτυχθούν μέσα από φροντίδα και αγάπη.
Δυστυχώς, η ανάγκη για τη δημιουργία ενός Κέντρου Παιδικής Προστασίας στην Περιφέρεια της Ηπείρου είναι τεράστια καθώς, σύμφωνα με τις Εισαγγελικές Αρχές, πολλά παιδιά και νέοι παραμένουν στην κακοποίηση και την εκμετάλλευση, καθώς δεν υπάρχει κάποιος κατάλληλος φορέας για να αναλάβει τη φροντίδα τους.  Η Κιβωτός του Κόσμου μέσα από το έμπειρο προσωπικό της αλλά και την κατάλληλη τεχνογνωσία που διαθέτει, είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα της περιοχής της Ηπείρου και να γίνει η νέα οικογένεια για αυτά τα παιδιά. 
·         Μία Γεωργική Σχολή: με κατευθύνσεις στη γεωργία και τη ζωική παραγωγή.  Στη Σχολή θα μπορούν να φοιτούν δωρεάν νέοι από 15 ετών και να τους δίδεται πτυχίο που θα τους προωθεί στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, θα δίνεται γη στους νέους που επιθυμούν μετά τις σπουδές να παραμείνουν στην περιοχή, ώστε να μπορούν να εκμεταλλευθούν τα εδάφη κατάλληλα και να έχουν την ευκαιρία για ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή τους. Πρόκειται για μια δομή που θα παρέχει πλήρη επαγγελματική κατάρτιση και θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή σε έναν τόπο που έχει τόσα πολλά να τους προσφέρει και που, δυστυχώς, έως τώρα οι πόροι του παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.
Εκτός από το πλήρες, διετές πρόγραμμα της Γεωργικής Σχολής θα εφαρμόζονται από το εκπαιδευτικό προσωπικό  σεμινάρια για τους αποφοίτους ή επαγγελματίες του χώρου που θα ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τις γνώσεις τους γύρω από την κτηνοτροφία ή τη ζωική παραγωγή.
·         Ένα Οικοτροφείο: για τις ανάγκες φιλοξενίας των σπουδαστών της Γεωργικής Σχολής που θα προέρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Η Κιβωτός του Κόσμου θα αναλαμβάνει αφιλοκερδώς τη στέγαση, τη σίτιση και την πλήρη φροντίδα όλων των σπουδαστών που προέρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας και θέλουν να φοιτήσουν στη Γεωργική Σχολή. Οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να διαμένουν εντός της Σχολής όπου θα τους προσφέρονται τα πάντα ως προς την ασφάλειά, την εκπαίδευση και την ανάπτυξή τους.

Με τις κινήσεις αυτές φιλοδοξούμε να αποκαταστήσουμε μέρος του πληθυσμού που φροντίζουμε και να τους δοθεί μία διέξοδος να σταθούν στα πόδια τους, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας σε μία ακριτική περιοχή, γι’ αυτούς που επιθυμούν να δουλέψουν.

Φυσικά η κίνηση αυτή θα αποβεί προς όφελος όλης της ευρύτερης περιοχής, που ερημώνει από νέους ανθρώπους.

Επίσης, η Κιβωτός του Κόσμου προτίθεται να δημιουργήσει ένα παράρτημα για μητέρες και παιδιά στη Χίο. Η Κιβωτός εκλήθη από τις τοπικές αρχές να βοηθήσει όπως μπορεί. Θα δημιουργηθεί μία πρότυπη δομή κοινωνικής μέριμνας με ξενώνες φιλοξενίας, για άπορο και αναξιοπαθούντα πληθυσμό, που θα εξυπηρετούν όλο το νησί της Χίου και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Να γνωρίζετε ότι για εμάς που δεν έχουμε κανένα σταθερό πόρο και πορευόμαστε τόσα χρόνια με την Αγάπη του Κυρίου και του κόσμου, η συμπαράσταση σας στο έργο μας και οποιαδήποτε μελλοντική είναι αυτή, που μας δίνει τη δύναμη να πραγματοποιήσουμε όλα μας τα σχέδια. Ο Θεός να έχει καλά εσάς και τους οικείους σας.
Με εκτίμηση,
π. Αντώνιος Παπανικολάου
                                                                                                                                                            Ιδρυτής   Κιβωτός του Κόσμου

Σήμερα τρία χρόνια μετά,  και τα δυο παιδιά, ο Κώστας και ο Δημήτρης  βρίσκονται στην στέγη της Κιβωτού και προοδεύουν απρόσκοπτα στις σπουδές τους αριστεύοντας σε σπουδές και δραστηριότητες.  Μιλούν άπταιστα Ελληνικά και τα γαλλικά ως μητρική τους γλώσσα και αποτελούν εν δυνάμει στελέχη της Κιβωτού μιας και λαμβάνουν
Η διακριτική σχέση με τον ΜΚΟ ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ συνεχίστηκε αθόρυβα και συνεχίζεται με στόχο την ενίσχυση του έργου και την συνέχεια της προσφοράς προς τα παιδιά, τις μητέρες τους αλλά και τις επαυξημένες  ανάγκες λόγω της ύφεσης, και της ανεργίας  και  όλα τα παράγωγα δεινά  της  οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. 
Τον Ιανουάριο του 2012 ξεκινά σε συνεργασία με τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Υόρκης Hellas Fm μια μεγάλη «ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ 2012»  μετά την έκκληση του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου οι ομογενείς από  όλη την επικράτεια των τριών πολιτειών (Νέα Υόρκη, New Jersey, Connecticut) ανταποκρίνονται άμεσα στην πρόσκληση και το κάλεσμα που  έγινε με συνέπεια συνέχεια και κυρίως αθόρυβα  και λίγους μήνες αργότερα, τον Μάϊο  καταφθάνει στην Ελλάδα  ένα καραβάνι αλληλεγγύης στιςεγκαταστάσεις της ΚΙΒΩΤΟΥ γεμάτο τρόφιμα, ρούχα καινούργια, φάρμακα και ήδη πρώτης ανάγκης.  
Η προσπάθεια (μας) συνεχίζεται αθόρυβα με 10αδες δωρεές ομογενών που μας κοινοποιούνται και καταφθάνουν στην Κιβωτό του Κόσμου και σε άλλους οργανισμούς πρόνοιας.   Οι περισσότερες δεν δημοσιοποιούνται  αφού αυτή είναι η επιθυμία των δωρητών και προσφερόντων εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας στις ΗΠΑ ή από  άλλες ηπείρους που εγκαταβιούν  Έλληνες ανά την υφήλιο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου