Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Στην Νέα Υόρκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης & υπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο πλαίσιο της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Της Δέσποινας Συριοπούλου- Επενδυτής 21 Σεπτεμβρίου 2013

Με την συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αύριο Κυριακή στις 12μιση το μεσημέρι ξεκινά η επίσκεψη του υπουργού των εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σκόπια και την Κυπριακό, Σκοπιανό, οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, Αίγυπτος και Συρία αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα της ατζέντας των δυο ανδρών. Η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον Μπαν Κι Μουν πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την τελευταία επίσκεψη του κ. Νίμιτς σε Ελλάδα και πΓΔΜ και την διαπίστωση της ανυπαρξίας συμφωνίας ανάμεσα Αθηνών και Σκοπιών. Από την άλλη, η τελευταία κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέζουν προς μια διευθέτηση -και όχι επίλυση- του ζητήματος -δεν είναι καθόλου τυχαία η συνάντηση Αναστασιάδη-Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες- στρέφουν και τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, τονίζοντας την ανάγκη λύσης. Σημαντική επίσης χαρακτηρίζεται η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ενώ το ο κ. Βενιζέλος θα παρακαθίσει στο δείπνο Εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών για κατάσταση σε Μ. Ανατολή.
Με την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Παρασκευή μετά τις 6 το απόγευμα, το βαρύ πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου στην Νέα Υόρκη, περιλαμβάνει πολλές συναντήσεις, δείπνα και γεύματα εργασίας, παρεμβάσεις, συμμετοχή σε πολυμερείς συναντήσεις. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των εξωτερικών θα παρευρεθεί στην Δεξίωση του Πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα  προς τιμήν Επικεφαλής Αντιπροσωπειών, καθώς επίσης και στο γεύμα του Γεν. Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών προς τιμήν των Επικεφαλής εθνικών Αντιπροσωπειών. Θα συμμετέχει επίσης στο Δείπνο εργασίας των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ-ΝΑΤΟ (Διατλαντικό δείπνο), καθώς επίσης και στο πολιτικό διάλογο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και ΕΕ, στο πρωινό εργασίας Υπουργών για την Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,  στην συνάντηση εργασίας των Πολιτικών Διευθυντών της ΕΕ, και αντίστοιχα των υπουργών εξωτερικών με την Κάθριν Αστον, στην δεξίωση του γάλλου ΥΠΕΞ L. Fabius προς Επικεφαλής Αντιπροσωπειών Γαλλόφωνων χωρών, στο γεύμα εργασίας Υπουργών Εξωτερικών-ΟΣΕΠ.
Ο κ. Βενιζέλος επίσης θα συμμετέχει επίσης και σε μια σειρά συναντήσεων εργασίας, σε συναντήσεις και εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, στις οποίες μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται αυτή για τους Αναπτυξιακούς Στόχους Χιλιετίας, όπου θα κάνει παρέμβαση αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία, την παγκόσμια συζήτηση για την ατζέντα μετά το 2015, την Συνθήκη Εμπορίας Όπλων, τη Διακήρυξη περί Καταπολέμησης Σεξουαλικής Βίας σε Ένοπλες Συγκρούσεις, την Βιώσιμη Ανάπτυξη,  τον Πυρηνικό Αφοπλισμό, την πρόληψη των κρίσεων, την Σομαλία, τα μικρά όπλα, την Επικύρωση Τροποποιήσεων.

Διμερείς συναντήσεις
Σημαντικές επίσης διμερείς συναντήσεις θα έχει με τον τούρκο υπουργό εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, την Δευτέρα το μεσημέρι, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη και Υπουργό Εξωτερικών κ. I. Κασουλίδη, παράλληλα με τις συναντήσεις, σύμφωνα με το μέχρι τώρα πρόγραμμά του με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, του Κοσόβου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τουρκίας, της Αλβανίας, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Ρωσίας, της Σερβίας, του Καζακστάν, του Παναμά, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, καθώς και με τον αντιπρόεδρο της Ελβετίας,
Τέλος στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο υπουργός των εξωτερικών θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν, θα έχει συνάντηση στο Γενικό προξενείο με φορείς της Ομογένειας, ενώ συνάντηση θα έχει και με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου