Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Επετειακή Ημερίδα: Κοσμάς ο Αιτωλός και Χριστοφόρος ο Παπουλάκος: Οι εθνομάρτυρες και προστάτες της Ρωμηοσύνης.

Χαιρετισμός του Προέδρου κ. Κωνσταντίνου Κατσιάρη.

Μετ’ ευχαριστήσεως πολλής και συγκινήσεως συγκεντρωθήκαμε σε αυτόν τον ιστορικό Ναό των Τροπαίων σήμερα 28-09-2014, στην Παναγία του Δάσους όπως την ονομάζουμε οι ντόπιοι, για την πραγματοποίηση της Επετειακής Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «Κοσμάς ο Αιτωλός και Χριστοφόρος ο Παπουλάκος: Οι εθνομάρτυρες και προστάτες της Ρωμηοσύνης». Η αναγνώριση εκ μέρους μας της μεγάλης προσφοράς των δύο αυτών αγωνιστών του ένθους μας και της Εκκλησίας μας καταδεικνύει την αγάπη, το σεβασμό και την προσήλωση μας εις τα ήθη και τα ιστορικώς παραδεδομένα. Για τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό έχουν γραφεί πολλά και έχει πάρει την τιμή που του αρμόζει. Για τον διδάχο του τόπου μας Παπουλάκο θα σταθώ μόνο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος τον χαρακτηρίζει ως «θερμουργόν κήρυκα του ευαγγελικού λόγου».
Συγκεκριμένα αναφέρει ακόμα ότι: «Ο Οσιώτατος Μοναχός Χριστόφορος, ο επικληθείς «Παπουλάκος», απεστάλη υπό του Θεού εν ζήλω Ηλιού δια να κηρύξη τα θεία δικαιώματα, να διδάξη την πατρώαν πίστιν και να ελέγξη οθνείας επιδράσεις εις την λειτουργίαν του εκκλησιαστικού και κοινωνικού σώματος. Ηγαπήθη μεν σφόδρα υπό του ευσεβούς λαού του Θεού, όστις ανεγνώρισεν εν τω προσώπω αυτού τον εκφραστήν της γνησίας εκκλησιαστικής παραδόσεως και ευσεβείας, εδιώχθη δε υπό των κρατούντων, δι’ ους εγένετο κατά το ψαλμικόν «βαρύς και βλεπόμενος» ως δήθεν υποκινητής στάσεως κατά του πολιτεύματος, και εκοιμήθη οσιακώς εν τη Ιερά Μονή Παναχράντου της Άνδρου, διανύων εν αυτή την επιβληθείσαν αυτώ εκκλησιαστικήν ποινήν εγκλεισμού».
Ως συντοπίτης του Παπουλάκου και ως Προέδρου της Συνομοσπονδίας Συλλόγων «Αρχαίου Κλείτορος», όλους σας σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε ολοψύχως δι’ αυτήν την καλή σας διάθεση και την φιλοτιμία για να έρθουμε εδώ. Με αυτές τις ευκαιρίες προβάλετε την περιοχή σας, την «Πέρα Μεριά» όπως αναφέρεται στην Βυζαντινή περίοδο. Ευχαριστούμε όλοι μαζί και ο κάθε ένας ξεχωριστά τον κ. Άρη Δωρίτη για την προσφορά της μοναδικής ανάγλυφης παράστασης του Παπουλάκου που θα κοσμεί την Γορτυνία. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία για την εδώ παρουσία του τον ευγνωμονούμε που έστειλε στο Ναό αυτό εφημέριο τον καθηγούμενο της Μονής Άκοβας, πατέρα Νεκτάριο Πέττα, έναν μορφωμένο κληρικό  με ιερές καταβολές που έλκουν από τους ουρανοπολίτες γονείς του, και βαθιά πίστη.

Καλή επιτυχία.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων
«Ο Αρχαίος Κλείτωρ»

Κωνσταντίνος Κατσιάρης







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου